Funcțiile glandei pineale

0

CE ESTE GLANDA PIENALĂ?

Glanda pineală este o glandă mică, în formă de con, ce face parte din sistemul endocrin. O structură a diencefalonului din creier, glanda pieneală produce hormonul numit melatonină. Melatonina influențează dezvoltarea sexuală și ciclurile de somn-veghe. Glanda pineală este compusă din celule numite pinealocite și din celule nervoase numite celule gliale. Glanda pineală conectează sistemul endocrin de sistemul nervos prin faptul că ea convertește semnelele de la sistemul nervos parasimpatic în semnale hormonale.

În timp, se depozitează calciu în interiorul glandei pineale, iar aceste acumulări conduc la calcificarea glandei în cazul persoanelor în vârstă.

FUNCȚII

Glanda pineală este implicată în mai multe funcții ale corpului, incluzând:

Secreția hormonului melatonină
Reglarea funcțiilor endocrine
Convertirea semnalelor sistemului nervos în semnale endocrine
Crează senzația de somn
Influențează dezvoltarea sexuală
Infleunețează funcționarea sistemului imunitar
Are activitate antioxidantă

LOCAȚIA

Locația glandei pineale este între emisferele cerebrale, fiind direct atașată de cel de-al treile ventricol. Este situată în centrul creierul.

GLANDA PINEALĂ ȘI MELATONINA

Melatonina este produsă de glanda pienală și este sintetizată din neurotransmițătorul serotonină. Aceasta este secretată în fluidul cerebro-spinal de ce de-al treilea ventricol și apoi este direcționată în sânge. Înainte de a intra în sânge, melatonina poate circula prin întregul corp. Melatonina este produsă și de alte celule din organism și de către organe, inclusiv de către celulele retinale, celule albe, gonade și piele.

Producția de melatonină este vitală pentru reglarea ciclurilor de somn-veghe (ritmul circadian) iar producția acesteia este determinată de detectarea luminii și a întunericului. retina trimite semnale legate de detecția luminii și a întunericului către zona din creier numită hipotalamus. Semnelele sunt în cele din urmă transmise către glanda pineală.

Cu cât este detectată mai puțină lumină cu atât se eliberează mai puțină melatonină în sânge. Nivelurile de melatonină sunt la maxim în timpul nopții, iar acest fapt produce schimbări în corp care ne ajută să dormim. NIveluri scăzute de melatonină din timpul orelor cu lumină ne ajută să stăm treji. Melatonina a fost folosită în afecțiuni legate de somn, precum problemele legate de zboruri lungi sau dereglări create de lucrul în schimburi. În ambele cazuri, se întrerupe ritmul circadian al persoanei, fie datorită călătoriei de-a lungul a mai multe zone temporale, fie datorită muncii alternative în schimburi de noapte și zi. Melatonina a fost folosită și în tratamentul insomniei și a dereglărilor depresive.

Melatonina influențează și dezvoltarea sistemului reproducător. Ea inhibă eliberarea unor anuți hormoni din glanda pituitară ce afectează organele reproducătoare masculine și feminine. Acești hormoni pituitari, cunoscuți sub numele de gonadotropine, stimulează gonadele să elibereze hrmoni sexuali. În concluzie melatonina reglează dezvoltarea sexuală. La animale, melatonina joacă un rol important în reglarea sezoanelor de împerechere.

DISFUNȚIILE GLANDEI PINEALE

Dacă glanda pineală începe să funcționeze anormal, pot apărea o serie de probleme. Dacă glanda nu poate produce cantități suficiente de melatonină, persoana respectivă ar putea experimenta insomie, anxietate, producție mică de hormoni tiroidieni (hipotiroidism), simptome de menopauză sau hiperactivitate intestinală.

Dacă glanda pineală produce prea multă melatonină, persoana respectivă ar putea experimenta presiune sangvină scăzută, funcții anormale ale glandelor tiroidă sau adrenale, sau Dereglarea afectivă sezonieră (DAS). DAS este o dereglare depresivă pe care unii indivizi o experimentează în timpul lunilor de iarnă, atunci când soarele este la niveluri minime.

IMAGINI ALE GLANDEI PINEALE

Histologie: Pineal Gland (glanda pineală)
Vedere sagitală a glandei pienale

 

Surse (în engleză):

„pineal gland”. Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc., 2016. Web. 26 Jan. 2016 http://www.britannica.com/science/pineal-gland
„melatonin”. Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc., 2016. Web. 26 Jan. 2016 http://www.britannica.com/science/melatonin

sursa: https://www.thoughtco.com/pineal-gland-anatomy-373225Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Glanda pituitară

Glanda pituitară este un mic organ endocrin ce controlează o multitudine de funcții din corp. Ea este divizată într-un lob...

Închide