Eneagrama și țelurile spirituale

0

Literatura religioasă din întreaga lume este plină de instrucțiuni și tehnici pentru transcenderea egoului și pentru detașarea de propriile identități limitate. Scopul multora dintre aceste practici este să ne ajute să ne trezim din transa asemănătoare visului din viețile noastre și să ne deschidem către dimensiuni de dincolo de personalitatea proprie și de perspectiva asupra lumii. Dar, să atingem asemenea dimensiuni și să rămânem în ele sunt două lucruri complet diferite, pentru că în calea acestor realizări stau propriile mecanisme interioare de apărare.

Unul dintre paradoxurile căutării spirituale a revelației este faptul că aceasta nu vine niciodată atunci când te aștepți la ea. Nu te poți forța să ai o viziune la fel cum nu poți forța o floare cu un pistol, ordonându-i să crească. Grația divină apare spontan; ea cere multă muncă, dar cu toate acestea se desfășoară fără niciun efort, în ritmul ei propriu și în momentul pe care și-l alege.

De vreme ce nu poți forța revelația, ești limitat în general la două abordări:

 • să te deschizi către dimensiuni superioare prin practici precum meditația, postul, dansul, tăcerea, chantatul, rugăciunea etc.
 • să îți creți orice mecanisme de apărare ”inconștiente” pe care le descoperi în tine

 

Multe practici spirituale ignoră fără să realizeze câștigurile celei de-a doua abordări, trecând peste voința inconștientă și beneficiile simbolice care conduc aceste comportamente ”brute”. Ele recomandă o opoziție disciplinată tendințelor ”păcătoase”, fie prin disocierea de ele, fie prin lupta împotriva lor.

Însă, dacă te concentrezi exclusiv pe a te deschide către dimensiunile superioare fără să lucrezi asupra propriilor mecanisme psihice de apărare, vei avea tendința să ai experiențe spirituale ce nu sunt integrate și sustenabile în viața ta. Trecând de propriile sisteme de apărare prin meditație, fără să înțelegi funcționarea lor, nu le va opri, iar acestea vor reveni la fel ca înaintea meditației. Dilemele din propriul trecut pe care le treci cu vederea în favoarea devenirii spirituale vor rămâne nevăzute. Când te întorci la viața de zi cu zi, problemele proprii vor fi la locul lor. Este posibil să fii un meditator de talie mondială și tot să ai relații imature din punct de vedere emoțional, să fii plin de pace, să experimentezi stări interioare caracterizate de echilibru și totuși să ai tendința să fii agresiv la volan, în trafic.

Pe de altă parte, dacă lucrezi doar la rezolvarea proprie părți ”joase” a personalității, fără a avea o idee despre ceva dincolo de ea, poți să rămâi blocat în paradigma fiziologică, concentrându-te prea mult pe propria istorie, retrăindu-ți istoria într-un fel în care mecanismele tale de apărare se întăresc. În acest fel, unii oameni care lucrează cu Eneagrama, folosesc extraordinar de profundul sistem pentru a-și crea noi probleme și pentru a-și găsi scuze pe care înainte nu le aveau.

După cum spunea și Aldous Huxley: ”Acolo unde personalitatea se dezvoltă pentru propriul ei scop și nu pentru scopul de o transcende, aceste tendințe nu fac altceva decât să ridice barierele separării”.

Decât să țintim prea jos sau prea sus, cea mai potrivită trecere este ”prin”. În general, acest lucru înseamnă să ne confruntăm mai degrabă decât să evităm, să facem pace cu egoul în așa fel încât acestă să poată să se abandoneze, în timp ce menținem o practică spirituală ce ne aprofundează senzația că suntem mai mult decât egoul.

A existat un desen animat în care doi călugări buddhiști stau și meditează. Unul dintre ei se întoarce către celălalt și spune: ”Nu se mai întâmplă nimic: asta este”. Trezirea spirituală ce rămâne are mai mult nuanța unei stări de fapt a lucrurilor decât ceva dramatic; se deschide ceva în tine către grația divină în așa fel încât să poți trăi cu tot ceea ce este în tine. Revelații ce zguduie Pământul nu sunt un lucru comun, chiar și în cazul celor care nu fac altceva decât caută eliberarea.

Dacă folosești Eneagrama ca parte din practica spirituală, atunci poți avea următoarele ținte benefice:

 • să devii profund lucid și prezent
 • să vezi spiritualul în lucrurile mici și mărunte
 • să îți redescoperi o senzație mai profundă a propriei integrități
 • să fii mai la curent cu propriile răspunsuri
 • să îți înmoi mecanismele psihologice de apărare
 • să îți rezolvi blocajele din propria istorie
 • să îți faci loc în viață pentru estetic, creativitate și suflet
 • să îți cultivi liniștea interioară
 • să încerci să îi înțeleg mai bine pe cei pe care îi urăști și denigrezi
 • să te abandonezi unei senzații mai largi de conexiune în care mecanismele tale de apărare și întrega ta imagine de sine plină de separare să se dizolve

Un articol de Tom Condon.

sursa: http://www.thechangeworks.com/blog/tcblog54.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dincolo de singularitatea găurii negre

Primele noastre înțelegeri despre fizica din apropierea centrului unei găuri negre devin posibile datorită folosirii ”gravitației cuantice în buclă” -...

Închide