Dezvoltarea interioară versus condiționarea mentală inconștientă

0

Unul dintre cele mai importante lucruri din viața noastră ar trebui să fie cunoașterea de sine. Prima și cea mai importantă obligație ar fi în acest caz să găsim răspunsul la cea mai elementară întrebare a vieții: Cine sunt eu?

Pentru a putea răspunde la această întrebare, mai întâi trebuie să descoperim ce avem nevoie în profunzimea noastră, să găsim lucrurile care ne aduc satisfacția care durează. Nu putem descoperi aceste lucruri în lumea exterioară, avem nevoie să le căutăm în interior. Trebuie să privim în interior, ca să oprim constanta grabă, atât de caracteristică zilei de astăzi, a vieții pline de stres pe care o ducem cu toții. Avem nevoie să ne oprim, ca să ne acordăm la energiile interioare.

Suntem, totuși, împiedicați de la a ruși această acțiune de modelele inconștiente și extrem de profunde al minții. Aceste modele sunt înrădăcinate în profunzimea personalității noastre, în așa fel încât de cele mai multe ori nici nu suntem conștienți de existența lor. Întreaga noastră viață ar trebui să fie un dans plin de bucurie, însă, în schimb, modelele de comportament, profund condiționate, ne umplu viața cu stres, anxietate și durere.

Natura modelelor condiționate ale minții

Acestea se crează prin diverse sisteme de credință și modele de gândire din viața noastră. Aceste modele de gândire și credință nu sunt create de noi înșine. Ele ne-au fost înmânate de către părinții noștri, comunitatea și societatea în care am crescut și au mai fost și împrumutate de la mass-media. Deseori acceptăm aceste modele mentale și credințe deja create fără nicio critică, fără să ne gândim; mai mult decât atât, ne identificăm cu aceste modele ce vor fi, în acest fel, încorporate în personalitățile noastre.

În acest s-au creat diferitele convingeri create de-a lungul anilor, în acest fel ne-am creat un sistem de valori și credințe pentru noi înșine, iar acum ne organizăm întreaga viață după aceste sisteme. Aceste modele mentale condiționate servesc ca fundal pentru evenimentele care ni se întâmplă în fiecare zi. Majoritatea grijilor, dorințelor, plăcerilor și motivațiilor sunt derivate din aceste modele mentale, iar acestea, în schimb, reîntăresc aceste modele.

O caracteristică specială a acestor modele mentale condiționate – indiferent de cât de diferite ar fi ele în culturi diferite – este faptul că se reproduc de la sine. În consecință ele produc replici umane care se întâlnesc cu așteptările și normele societății în care se nasc și trăiesc. Acestea se ajustează și respectă regulile societății respective, devenind membrii efectivi ai acelei societăți. Ei gândesc, se comportă și simt ca niște cetățeni buni, așa cum se și așteaptă de la ei. În același timp, acestea păstrează iluzia liberului arbitru, deoarece modelele mentale condiționate sunt, până la o anumită măsuă, flexibile. Apoi ne identificăm cu aceste modele și începem să credem că știm răspunsul la întrebarea legată de identiatea noastră, de scopurile noastre în viață.

Dezvoltarea interioară

Din perspectiva dezvoltării noastre interioare, totuși, cantitatea de cunoaștere spirituală strânsă, metodele de dezvoltare spirituală învățate și evenimentele spirituale sofisticate prin care am trecut sunt toate prea puțin importante. Dezvoltarea interioară poate fi doar rezultatul conștienței. Dezvoltarea noastră interioară de aceea nu depinde de experiența noastră de viață; depinde mult mai mult de abilitatea noastră de a ne retrage atenția de la lumea exterioară către lumea interioară. În acest fel suntem capabili să ne detașăm de modelele mentale, programate de către Egoul nostru, existând și o dorință uriașă de afla adevăratul răspuns la întrebarea ”Cine sunt eu?”

Din perspectiva dezvoltării noastre interioare lumea haotică a minții și a emoțiilor noastre nu este adevărata noastră lume interioară. Atenția noastră nu ar trebui îndreptată către analiza și înțelegerea acestora; înschimb, avem nevoie să ne concentrăm să devenim conștienți de existența noastră, de a ne găsi centrul Sinelui nostru din spatele vieții exterioare și a istoriei personale. Aceasta este adevărata noastră lume interioară.

Pe parcursul muncii noastre spirituale, devenim consțienți de și alerți la acest centru interior, de acea lume interioară. Odată ce acest lucru a fost realizat, viața noastră primește noi fundații. MIntea nu mai funcționează în modul în care obișnuia să funcționeze și, împreună cu acest fapt, senzația noastră de identificare cu mintea și suferința, se evaporă.

Egoul spiritual, sinele nostru mic separat, dispare și suntem permeați de o prezență permanentă, luminoasă. Personalitatea este plecată și tot ceea ce rămâne este tăcerea și prezența, ca esență reală a existenței. De aici înainte, acestea vor fi adevratele fundații ale dezvoltării interioare.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O metodă ușoară pentru a lua deciziile corecte

Mai întâi, trebuie să îți amintești o situație din viața ta când ai luat o decizie corectă. Ar putea fi...

Închide