Cum sa accesezi fortele creative ale mintii?

0

Am citit si am auzit de mai multe ori ca nu ne folosim intreaga capacitate a creierului, ca doar un infim fragment din fortele mintii noastre este folosit in viata de zi cu zi. Utilizarea la intreaga capacitate a potentialului mintii ar adauga personalitatii noastre o imensa forta creatoare. De aceea se naste intrebarea: cum sa accesezi fortele creative ale mintii?

In inchisoarea mintii

Forta creativa a mintii este accesibila doar in momentul prezent, in aici si acum. Trebuie sa traim in momentul prezent si sa ne concentram energiile catre momentul acesta pentru a putea sa ne traim vietile la maxim, sa fim prezenti in viata si sa ne accesam fortele creative ale mintii. Nu putem sa ne bucuram de fericire si placere decat in momentul prezent. Daca mintea umbla pe cararile trecutului sau ale viitorului, oportunitatile care ni se deschid in momentul prezent se vor inchide si nu vom fi capabili sa accesam fortele creative ale mintii. In consecinta ne vom trezi captivi in minte.

A fi captiv in inchisoarea mintii inseamna ca fie suntem prizonieri ai trecutului sau ca traim sub vraja unui viitor imaginar. Daca in majoritatea orelor pe care le petrecem in stare de veghe, gandurile noatre sunt angajate in trecut sau in viitor, in marea majoritate a cazurilor nu vom reusi sa actionam atunci cand se deschid oportunitati in momentul prezent. De obicei, mintea noastra este captiva in inchisoarea trecutului din cauza unor evenimente care au fost neplacute. Gandurile noastre se intorc spre un eveniment din trecut si ne-ar placea sa schimbam cursul evenimentelor din trecut sau ne ingrijoram ce vor gandi ceilalti despre comportamentul nostru impropriu din acel moment trecut.

Un alt mod de a deveni prizonieri este acela prin care mintea noastra isi pune vraja unui viitor imaginar peste noi sau imaginea unei stari dorite, idilice. Atunci ne mobilizam toate energiile noastre pentru a materializa aceste imagini si atunci avem tendinta de a scapa oportunitatile oferite de catre momentul prezent. O alta cale prin care mintea noastra ne inlantuieste de viitorul nostru este grija constanta in legatura cu ce se va intampla cu noi in viitor. Ne temem sau chiar ne este frica de viitor, mintea noatra producand in mod constant scenarii ce au finaluri dezastruoase pentru noi. Ne pierdem slujba, ne imbolnavim, ne paraseste partenerul etc.

O caracteristica a dimensiunii captivitati mintii este aceea prin care mintea refuza, sau este chiar ostila momentului prezent. Ne gandim ca ar trebui sa se intample intr-un anumit fel sau ca nu ar trebui sa se intample asa, ca ar trebui sa fim intr-un alt loc acum, intr-un loc mult mai bun. De ce mi se intampla mie asa ceva tot timpul? Mintea noastra este intr-o lupta constanta cu prezentul si chiar aceasta lupta este ceea ce ne tine in captivitate.

Daca traim in inchisoarea mintii, nu suntem in controlul propriilor noastre vieti, doar plutim printre iluziile generate de catre minte si in majoritatea cazurilor nu putem actiona in momentul prezent.

Accesarea puterii creative a mintii

Haideti sa vedem cateva metode care ne permit sa accesam fortele cretive ale mintii si in acelasi timp sa scapam din captivitatea mintii.

1. Trebuie sa iesim din trecut. Nimeni nu a reusit sa schimbe trecutul, asa ca toate energiile pe care le folosim pentru a-l schimba este energie irosita. In schimb, concentrati-va energia pe momentul prezent, fiti alerti si constienti in legatura cu tot ceea ce experimentati in acest moment.

2. Nu va temeti de viitor, pentru ca viitorul nu este o realitate, este doar o proiectie a mintii. Nu exista decat momentul prezent. Asa cum este momentul prezent la fel va fi si viitor.

3. Nu putem materializa planurile viitoare decat prin actiunile din prezent. Numai in momentul prezent putem sa facem ceea ce trebuie ca sa aiba efect in viitor. Sa fim totusi atenti si sa nu sacrificam oportunitatile din prezent pe altarul imaginatiei unui viitor sau a unei situatii ideale. Daca suntem cu adevarat prezenti in aici si acum si suntem capabili sa fim fericiti aici, nu vom avea nicio problema cu ce va veni in viitor. Viitorul este si el un moment prezent.

4. Haideti sa acceptam momentul prezent asa cum este si sa nu ne luptam cu el. Nu priviti momentul prezent ca un inamic si nu il judecati. Renuntati la lupta si doar fiti prezenti aici si acum. Fiti alerti si constienti la tot ceea ce se intampla in fata ochilor vostri in momentul prezent.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Atingerea infinitului

Cu totii purtam in noi, in vastitatea fara margini a propriei fiinte, locuri din care irumpe fara nicio bariera frumusetea,...

Închide