Creierul poate naviga folosind doar mirosul

0

EVANSTON – Cercetători de la Northwestern University au dezvltat un ”mediu virtual bazat pe miros” ce permite studiul modului în care mirosul este implicat în sistemul de navigație al creierului. Studiul demonstreazpă, pentru prima dată, că într-adevăr creierul mamiferelor poate să își creeze o hartă a împrejurimilor doar bazându-se pe miros.

Sistemul de realitate virtuală bazat pe miros ar putea conduce către o înțelegere mai bună a navigării folosind mirosul și către explicația faptului că mamiferele au aversiune pentru mirosurile neplăcute, o atracție către feromoni și o preferință înăscută pentru un miros față de altul. Sistemul i-ar putea ajuta pe dezvoltatori să încorporeze mirosul în sistemele actuale de realitate virtuală pentru a le oferi utilizatorilor experiențe multisenzoriale.

Daniel Dombeck

“Am inventat ceva ce în joacă numim ”mirosovedere”, spune Daniel A. Dombeck, profesor de neurobiologie la Weinberg College of Arts and Sciences de la Northwestern, care a condus studiul: ”Este pentru prima dată în lume când studiem folosirea concentrațiilor rapide de mirosuri în spațiu pentru mamifere, în timp ce se mișcă prin spațiu”.

Studiul a fost publicat online, în data de 26 februarie, de către ravista Nature Communications.

Oamenii de știință știau de mult timp că mirosurile pot ghida animalele. Însă, studiul acestui fenomen a fost dificil datorită faptului că mirosurile sunt aproape imposibil de controlat, pentru că ele în mod natural se difuzează și sunt transportate în aer. Folosind un sistem de realitate virtuală, compus din mirosuri în lc de audio sau video. Dombeck și studentul absolvent Brad Radvansky, aceștia au creat un peisaj ce controlează și menține mirosurile.

“Imaginează-ți o cameră în care fiecare oziție este definită de un profil de miros unic”, a spus Radvansky. ”Și imaginează-ți că acest profil este menținut indiferent de cât timp trece sau cât de repede te miști prin cameră”.

Exact asta a creat echipa lui Dombeck, folosind șoricei în stdiul lor. Ajutați de un algoritm de predicție ce determină momentul și distribuția precisă, sistemul de ventilație introducea mirosuri – precm cel de gumă de mestecat, pin și un miros acru – în fața nasului șoricelului pentru a crea o cameră virtuală. Șoriceii au explorat mediul virtual atât prin intermediul stimulilor vizuali cât și olfactivi. Cercetătorii au oprit apoi sistemul vizual de realitate virtuală, forțând șoriceii să navigheze prin cameră în întuneric total, bazându-se doar pe datele olfactive. Șoriceii nu au avut scăderi de performanță. În schimb, studiul a arătat că mișcarea printr-un mediu olfactiv implică mecanismele de cartografiere spațială din creier.

Această platformă nu numai că poate ajuta oamenii de știință să învețe mai multe despre modul în care creierul procesează și folosește mirosurile, dar ar putea fi fundația pentru multe aplicații umane.

“Dezvoltarea tehnologiei realității virtuale s-a concetrat în procipal pe imagine și sunet”, a spus Dombeck. ”Este posibil ca tehnologian oastră să fie încorporată în cele din urmă în sistemele de realitate virtuală pentru a crea o experiență mult mai profundă pentru oameni”.

Studiul se intitulează: “An olfactory virtual reality system for mice.” (Un sistem virtual olfactiv pentru șoricei)

Studiul a fost susținut financiar de către The McKnight Foundation, The Klingenstein Foundation, The Whitehall Foundation, the Chicago Biomedical Consortium cu susținere din partea the Searle Funds of The Chicago Community Trust, the National Institutes of Health (1R01MH101297) și National Science Foundation (CRCNS 1516235).

sursa: https://news.northwestern.edu/stories/2018/february/dombeck-brain-can-navigate-based-solely-on-smells/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Xochicalco: ruinele spectacuoase ale unui oraș sacru

Multe dintre așa zisele temple aztece erau temple care au existat cu mult înainte ca imperiul aztec să fi existat....

Închide