12 Simboluri comune intalnite in vis si semnificatia lor

1

Visele ne ofera oportunitatea de a privi in subcontientul nostru si ne pot permite o intelegere mai profunda a transformarii personale la nivel psihologic. Majoritatea studiilor stiintifice care abordeaza interpretarea mesajelor pe care le primim prin intermediul viselor au fost bazate pe lucrarile lui Carl Jung, psiholog si psihiatru de renume mondial, care afirma ca visele sunt pline de simboluri ce ne vorbesc despre propriul subconstient.

Interpretarea propriilor vise iti poate oferi flashuri de intelegere interesante in ceea ce priveste psihicul tau. Daca esti interesat in a te cunoaste si pe aceasta cale, atunci tine un jurnal de vise langa patul tau si noteaza in el tot ceea ce reusesti sa iti amintesti despre ceea ce ai visat de-a lungul noptii. Pentru a iti imbunatati capacitatea de a iti aminti visele, seteaza-ti in fiecare noapte, inainte de culcare, aceasta intentie ferma. La fel de util in acest sens poate fi, de asemenea,  renuntarea la alcol si o cina pe care sa o consumati cu 2 sau 3 ore inainte de somn.

Mai jos puteti citi despre doisprezece dintre cele mai des intalnite simboluri in vise si o scurta descriere a acestora. Nu uitati insa, ca visele au intotdeauna un caracter intim personal si interpretarea simbolurilor poate varia sau poate avea nuante diferite pentru fiecare individ in parte. In acest sens, Carl Jung spune:

“Este o adevarata prostie sa crezi in gidurile sistematice deja intocmite pentru interpretarea viselor. Niciun simbol din vis nu poate fi separat de individul care il viseaza si nu exista niciodata o interpretare general valabila a unui vis.” –  Omul si simbolurile sale

1. A fi fugarit – Exista ceva in viata ta care cere atentie

Deseori ne amintim vise in care suntem fugariti pentru ca acestea ne creaza senzatii de frica si anxietate. Mesajele acestui tip de vise fac, de obicei, referire la ceva de care fugi. Mintea iti ofera un indiciu despre ceva ce necesita atentia ta, ceva la care nu vrei sa te uiti si la care ar trebui sa privesti.

2. Oameni– Diferite aspecte ale persoanei care viseaza

Cand apar diferiti oameni in visele tale, acestia reprezinta diferite aspecte al tale. Acest tip de vise ii poate oferi celui care viseaza o idee despre care dintre caracteristicile personale au nevoie de atentia ta. Daca in visul tau apar persoane specifice acest fapt iti poate indica anumite parti problematice din tine la care ar fi necesar sa lucrezi sau iti mai poate sugera aspecte ale propriului sine de care te-ai detasat prea mult.

3. Casa– Mintea visatorului

Exista mai multe „straturi” ale constiintei ce formeaza mintea. Intr-un vis, o casa este interpretata ca fiind o reprezentare a mintii visatorului, iar etajele diferite si camerele se leaga de aspecte variate ale psihicului. De exemplu, un subsol poate insemna ca ceva a fost neglijat sau nu este complet constientizat de catre visator in stare de veghe; dormitoarele pot insemna ganduri, sentimente si amintiri intime. Activitatea din casa simbolizeaza modul in care visatorul utilizeaza structura mintii pentru a strange si interpreta informatiile.

4. Mancare – Cunoastere

In lumea fizica, mancarea ne energizeaza si hraneste corpul. In lumea viselor, mancarea este o reprezentare a hranei mintii noastre, sau mai pe scurt, cunoasterea. Visele despre mancare pot fi interpretate si ca o foame a mintii pentru cunoastere, dar si o cautare a unor noi intelegeri.

5. Scoala – Proces de invatare

Atunci cand in vis este prezenta o sala de clasa sau o scoala, sau cand visul este despre diverse aspecte legate de scoala, cum ar fi o lucrare de control, acestea reprezinta procesul de invatare. Ar putea fi interpretat ca o nevoie de a invata de la o situatie, prezenta sau trecuta sau ca exista nevoia unei auto-examinari.

6. Nuditate – Onestitate si deschidere

Atunci cand cineva apara gol in vis, inseamna ca o anumita emotie sau un anumit aspect al visatorului este exprimat in mod liber si fara limitari, chiar si in cazul in care visatorul se simte expus sau vulnerabil.

7. Sex – Exprimare a sexualitatii, unificare si creatie

Atunci cand visul este depsre relatii sexuale, acesta poate reprezenta intalnirea dorintelor si emotiilor inconstiente cu recunoasterea constienta. Visul despre sex poate simboliza de asemenea crearea unei noi relatii intime cu altii sau cu propriul Sine. In multe cazuri, visele despre sex sunt doar o eliberare a expresiei sexuale.

8. Vehicole – A da sau a primi experienta

Vehicolele din vis simbolizeaza moduri de a experimenta ceea ce se intampla in viata constienta, cat de mult control credem ca avem asupra modului in care experienta se prezinta si obstacolele pe care le avem de trecut. Tipul si dimensiunile vehicolului pot indica mesaje diferite. De exemplu vehicolele mari pot simboliza organizatia care permite experienta, precum biserica sau compania unde lucram, pe cand o ambulanta poate indica nevoia de vindecare, iar politia nevoia de disciplina.

9. Copil – Ceva nou

Visele despre copii reprezinta deseori o idee noua sau o dezvoltare a potentialului de crestere intr-o anumita zona a vietii constiente.

10. Moarte – Schimbare

In limbajul mintii, moartea rerezinta de obicei schimbarea de la o stare de a fi la alta. Cu toate ca multe persoane pot percepe in vis moartea ca ceva infricosator sau negativ, de obicei aparitia ei in vis este corelata cu schimbari dramatice sau tranzitii ce au loc in viata visatorului.

11. Animale – Obisnuinte ale persoanei care viseaza

Luand in considerare faptul ca viata animalelor este majoritar bazata pe instincte, prezenta animalelor in vis este o reprezentare a obisnuintelor visatorului. Visele depsre animale pot fi extrem de utile pentru a obtine intelegeri in legatura cu obisnuintele zilnice, dar si in legatura cu cele mai profunde dorinte.

12. Caderea – Return to Being Awake / Control

De obicei, visele in care cazi simbolizeaza procesul intoarcerii la starea de constiinta treaza. De cele mai multe ori, visatoirul nu va „lovi fundul”, ci se va trezi sau se va opri din visat inainte de a atinge zona de jos. Unele persoane cred ca daca pici incontrolabil in vis, inseamna ca nu te simti in controlul unor anumite aspecte ale vietii constiente sau iti este frica sa eliberezi ceva.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un artist se foloseste de puterea razelor solare si de o lupa pentru a crea desene uimitoare

Jordan Mang-osan este un artist filipinez castigator al mai multor premii in domeniul artei. Acesta a captat puterea razelor solare...

Închide