Descoperire uimitoare: de ce este atât de oxidat fierul la adâncimi mari sub pământ

0

Săpături recente, adânc în pământ, au dezvăluit bucăți de fier extrem de oxidat – similar cu rugina pe care o vedem la suprafță – în granate feroase din interiorul diamantelor.

Acestea sunt localizate la cinci sute și cincizeci de kilometri sub suprafața pământului.

Diamantele cu incluziuni de granate feroase se pot forma la adâncimi de 550 km sub pământ. (Imagine: Jeff W. Harris, University of Glasgow)

Rezultatul i-a surprins pe geologii de pe întregul glob pentru că sunt foarte puține oportunități ca fierul să devină atât de oxidat la o adâncime atât de mare.

“La suprafața Pământului, unde există oxigen din plin, fierul va oxida”, explică Thomas Stachel, profesor din the Department of Earth and Atmospheric Sciences de la the University of Alberta și coautor al studiului.

“În profunzime în mantaua Pământului, ar trebui să descoperim fier mult mai puțin oxidat, cunoscut sub numele de minereu feros sau sub formă de metal. Însă ceea ce am descoperit a fost exact opusul – cu cât mergem mai în adâncime, cu atât descoperim mai mult fier oxidat”.

Descoperirea sugerează că ceva a oxidat rocile în care au fost descoperite diamantele de super-adâncime.

Cercetătorii cred că este vorba despre carbonat topit, dus la aceste adâncimi mari, de la vechile funduri de mări care s-au scufundat.

Studiul sugerează faptul că acest carbon de la suprafață ajunge sub formă de carbonat până la adâncimi de 550 km, iar acolo, carbonatul se poate topi și reacționa cu rocile din jur, eventual cristalizându-se ăn diamante.

În același timp, cercetarea ne ajută să înțelegem mai bine ciclul global de carbon ce implică transportul carbonului de la suprafață înapoi în mantia Pământului.

Studiul arată că acest ciclu de carbon se extinde până în mantaua Pământului, posibil chiar până la limita dintre miez și manta, cu depozite pe termene lungi, de miliarde de ani.

Studiul a fost condus la the University of Oxford cu ajutorul cercetătorilor de la the Faculty of Science at the U of A.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/unpredicted-discovery-iron-highly-oxidized-deep-inside-earth-geoscientists-surprised/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Cele cinci simțuri și cum funcționează

Modul în care înțelegem și percepem lumea din jurul nostru ca ființe umane este dat practic de simțurile noastre. Avem...

Închide