De ce sa credem intr-un univers viu

0

O credinta comuna a lumii moderne este aceea ca traim intr-un univers compus aproape in totalitate din materie inerta si spatiu gol. Perspctiva unui univers mort a condus la startul revolutiei industriale: are sens sa exploatezi ceea ce pare a fi mort in beneficiul a ceea ce pare a fi cel mai viu – noi insine. Aceasta credinta este acum chestionata si s-a ajuns la puncte de vedere mult mai vechi in legatura cu subiectul. De exemplu, Platon a spus-o in modul urmator: „Universul este o singura creatura vie ce include toate fiintele vii din interiorul sau”.

Deci, este universul viu sau mort? Putem explora aceasta intrebare fundamentala indreptandu-ne atentia in acelasi timp catre stiinta si catre intelepciunea traditiilor lumii. Stiinta priveste universul in modul urmator: 1. aproape in totalitate invizibil (96% din universul cunoscut este format din energie invizibila si materie), 2. cu totul si cu totul unificat si capabil sa comunice cu el insusi instantaneu in moduri neobisnuite ce transcend limita vitezei luminii, 3. sustinut de catre un curent interior de o cantitate inimaginabil de uriasa de energie si 4. liber la cel mai adanc, cuantum nivel. In timp ce acestea nu demonstreaza ca universul este viu, alte atribute evidentiate de catre stiinta arata puternic in aceasta directie.

Cand ne intoarcem privirea catre intelepciunea traditionala a lumii si intrebam cum vede ea universul, gasim un consens uimitor asupra faptului ca universul este o prezenta vie ce se regenereaza in continuu:

„Dumnezeu creaza intregul univers complet si total in acest acum. Tot ceea ce Dumnezeu a creat… defapt este creat de catre Dumnezeu in momentul prezent”.

— Meister Eckhart, mistic crestin

„Proclamatia mea solemna este ca se creaza un nou univers in fiecare clipa”.
— D.T. Suzuki, invatator Zen

„Tao este forta vitala sustinatoare si mama tuturor lucrurilor; de la ea, toate lucrurile se ridica si coboara fara incetare”.
— Tao Te Ching, Taoism

„Dumnezeu tine laolalta cerul si pamantul, impiedicandu-le sa dispara”.
— Islam, Koran

„Evolutia presupune creatie… creatia este un proces nesfarsit – o creatie continua”.
— Papa Ioan Paul al II-lea

Aceste citate abia incep sa descrie viata profunda a universului vazuta prin lentilele intelepciunii traditionale a lumii. Ce conteaza daca in esenta universul este viu sau mort? Atata tim cat copii mor de foame, clima este destabilizata, populatia se afla intr-o crestere excesiva, de ca sa ne directionam atentia inspre problematica universului? Iata aici enumerate cateva motive prin care ideea de univers viu produce schimbari semnificative si profunde:

Consumism sau simplitate? Materialismul este un raspuns rational in fata ideii de a trai intr-un univers mort. Intr-un univers material, consumismul ofera o sursa a identitatii, o unitate de masura pentru tot ceea ce traim dar si un o senzatie de sens si implinire. In ce pot sa gasesc placerea intr-un univers mort? In aspectele materiale ale acestuia. Cum imi dau seama ca am atins o anumita tinta pe care mi-am propus-o? Prin cate lucruri am reusit sa acumulez. Cum ar trebui sa ma raportez la lume? Prin a ma folosi de avantajul lucrurilor pe care le consider vii fata de cele moarte. Consumismul si exploatarea sunt rezultate naturale ale unei perspective prin care privim la univers ca la o „lume” moarta. Totusi, daca privim fundatia universului ca fiind puternic vie, atunci are sens sa minimizam incalceala materiala si afacerile inutile, iar in acelasi timp, sa dezvoltam zonele in care ne simtim cei mai vii – relatiile de grija reciproca, comunitati armonioase, expresii creative, timp in natura si servicii pentru altii.

Indiferent sau deschis? Daca privim universul ca avand o fundatie moarta, atunci sunt de inteles sentimentele de alienare, anxietate si frica existentiala. De ce sa cauti comuniunea cu indiferenta rece a materiei fara viata si a spatiului gol? Daca ne relaxam, pur si simplu ne vom scufunda in disperarea existentiala. In schimb, intr-un univers viu, sentimentele de conexiune subtila, curiozitate si recunostinta sunt absolut normale. Ne privim pe noi insine ca si participanti intr-o gradina cosmica a vietii care a fost dezvoltata cu rabdare a de-a lungul a milioane de ani. Perspectiva unui univers viu ne invita sa ne schimbam atitudinea de la indiferenta, frica si cinism la curiozitate, iubire si veneratie.

Biologic sau bio-cosmic? Suntem oare doar o gramada de substante chimice si interactiuni neurologice? Daca da, granitele fiintei noastre sunt definite de intinderea corpului nostru fizic. Totusi, intr-un univers viu, existenta noastra fizica este patrunsa si sustinuta de un sentiment al „viului” care este inseparabil de universul mai larg. Faptul de a ne vedea pe noi insine ca parte a acestei tesaturi neintrerupte a creatiei, ne trezeste simtul conexiunii cu si compasiunea pentru totalitatea vietii. Ne recunoastem corpurile ca fiind vehicule pretioase bio-degradabile pentru acumularea experientelor din ce in ce mai profunde ale starii de a fi viu.

Separati sau interconectati? Daca nu suntem nimic mai mult decat niste entitati biologice, atunci este absolut normal sa ne vedem deconectati de la suferintele celorlalte fiinte vii. In schimb, daca lucrurile stau altfel si de fapt inotam cu totii in acelasi ocean de „viu subtil”, atunci este absolut normal sa avem cu totii o experienta directa a comuniunii cu si a grijii pentru bunastarea celorlalti. daca impartim aceeasi matrice a existentei, atunci restul vietii deja ma atinge, co-creand campul vietii in interiorul careia eu exist.

Perspectiva noastra asupra universului ca fiind fie mort fie viu, creaza contextul in care noi intelegem cine suntem si unde mergem. In timp ce perspectiva unui univers mort genereaza alienare, distrugerea mediului si disperare, perspectiva unui univers viu, genereaza sentimente de comuniune, de grija si promisiunea unei cai luminoase pentru umanitate. Cu toate ca ideea unui univers viu are radacini profunde in experienta umana, este acum in mod radical innoita datorita faptului ca stiinta moderna a eliminat superstitiile si a dezvaluit misterele autentice, subtilitatea si viata din casa noastra cosmica.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
FLUX

Continuitate F L U X from candas sisman on Vimeo. Cuvintele nu sunt decat miscari ale energiei de la un...

Închide