Sapte comportamente considerate negative si care de fapt sunt benefice pentru sanatate

1

Cel mai sanatos comportament este pentru tine sa fii autentic. Cu toate acestea evitam de multe ori comportamentele autentice, crezand ca sunt nesanatoase. Si daca aveti nevoie sa va amintiti de ce este important sa va urmati sinele autentic, uitati-va la aceste comportamente ordinare care sunt de cele mai multe ori considerate negative.

1. Furia

Furia este ceva ce multi dintre noi evita sa exprime si cu toate acestea poate fi extrem de eliberatoare. A fi furios si a o exprima intr-un mod sanatos poate crea o schimbare pozitiva in vietile noastre. Furia este pur si simplu un tip de energie emotionala ce se naste in noi cand ni s-a gresit ceva si s-a intrecut o limita personala. Aceasta energie are misiunea de a demonta situatia nepotrivita care ne-a creat suferinta.

Asadar, invatati sa imbratisati aceasta energie si sa o folositi in mod pozitiv. Atunci cand sunteti furiosi, observati cum exprimati aceasta furie intr-un mod pozitiv, ceea ce va conduce la o schimbare in bine. Atunci cand ne negam furia si o evitam, ea poate lua forme nesanatoase de exprimare, precum turbarea sau depresia. Este bine sa stiti ca furia sanatoasa este acolo cu un motiv, pe post de aparare si eliberare.

2. A fi pierdut

Ne simtim pierduti atunci cand ne pierdem simtul directiei. Si cu toate acestea, atunci cand suntem pierduti, aceasta stare ne face sa fim atenti la clipa prezenta si la instinctele noastre. Daca v-ati pierdut vreodata intr-un oras mare sau o tara straina, atunci aproape sigur ati facut si cateva descoperiri cat ati incercat sa va regasiti drumul.

Acelasi lucru este valabil si pentru viata noastra. Este bine sa fim linistiti cunoscand faptul ca drumul este important, insa cateodata a fi pierdut si a merge pe carari pe care nu am fi crezut vreodata ca vom pasi ca sa descoperim cu aceasta ocazie lucruri uimitoare despre noi insine. Ne descoperim talente necunoscute si intalnim prieteni sau straini pe care altfel nu i-am fi intalnit niciodata. A fi pierdut nu inseamna ca vei fi asa pentru totdeauna. Inseamna doar ca ai nevoie de putin timp pentru a-ti regasi drumul si mai inseamna ca lumea din jurul tau iti ofera raspunsuri in legatura cu ce drum este mai bun pentru tine. Deseori, chiar acele elemente in legatura cu care nu am fi curaj vreodata sa intrebam pot fi acelea care ne aseaza pe drumul nostru.

3. Plansul

Plansul, la fel ca si furia, este un raspuns emotional uman la anumite situatii. Cu toate ca putini dintre noi plang, este important sa onoram acele momente care ne produc lacrimi. Acestea pot fi lacrimi de tristete dar si de bucurie. Atunci cand plangem, ne ajutam psihicul sa eliberam energii pe care daca le-am fi tinut in noi ar fi putut fi toxice sau ne-ar fi facut rigizi.

Plansul ne si inmoaie personalitatea dar si imaginea proiectata in afara, lasandu-i pe ceilalti sa vada ca simtim, ne pasa, jelim si ca suntem afectati de lumea din jurul nostru. Deci plansul nu numai ca ne ajuta sa eliberam supararea si tristetea, insa in acelasi timp sa trimita un semnal celorlalti ca suntem deschisi si vulneranbili ca fiinte umane, devenind mai interesanti ca prieteni sau parteneri, decat alte persoane  care nu au varsat vreodata o lacrima.

4. Singuratatea

A sta singur nu trebuie vazut ca un lucru negativ, de cele mai multe ori insemnand pur si simplu ca eliminam unele dintre activitatile sociale inutile pentru a patrunde la un nivel mai profund al fiintei noastre. Este adevarat ca exista situatii in care izolarea unei persoane poate fi privita cu circumspectie, insa trebuie sa nu uitam ca unii dintre cei mai mari artisti, scriitori si ganditori ai lumii au gasit suprema valoare din solitudine ca o inspiratie profunda si scanteia re-aprinderii simtului lor creativ. Cateodata trebuie doar sa ne oprim stimulii exteriori si sa fim doar cu noi insine.

Daca simti nevoia sa fii singur, ai incredere in ceea ce simti si onoreaza aceasta stare. Cateodata o plimbare sau chiar o vacanta petrecuta singur poate conduce la un nivel de auto-reflectie ce poate reinnoi total simtul propriei meniri. In unele dintre situatii cel mai sanatos lucru pe care il putem face este sa ne dam voie sa fim singuri.

5. Neascultarea

Atunci cand nu ii ascultam pe ceilalti, aceasta atitudine poate fi vazuta ca un act anti-social sau chiar ca un comportament arogant, dar sunt momente cand e bine sa iti urmezi propria intuitie si sa fii liber sa iti urmezi propria chemare interioara. Cateodata a ramane fidel unei viziuni puternice inseamna sa ignori sau sa filtrezi acele voci pe care nu le intelegi sau care nu sunt in concordanta cu aceasta viziune. Ai incredere in tine si poti sa stii ca daca ti se dau sfaturi, exista motive intemeiate pentru care ar trebui sa le ignori.

Neasculatarea poate indica pur si simplu un anumit nivel de discernamant, pentru ca am vazut cazul acelor persoane care asculta tot ceea ce le spun ceilalti si cum acestia par a fi capitani pe un vas in deriva, fara un simt real al directiei. Fii intelept si ai incredere ca stii cand sa asculti si cand sa nu asculti ceea ce iti spun ceilalti. Daca acel clopotel interior al intuitiei suna, in ciuda a ceea ce spun ceilalti, atunci ai incredere in ea.

6. Incalcarea regulilor

Incalcarea regulilor iti poate imbunatati viata, dar si vietilor celor din jur. Regulile sunt facute de oameni, si niciunul dintre noi nu este perfect. Asadar, ai incredere in propria abilitate de a gasi inima din spatele regulilor si decide singur daca acea regula promoveaza un bine cat mai inalt. Cele mai multe inovatii in arta, stiinta si in societate se intampla pur si simplu se intampla pentru ca cineva nu mai urmeaza regulile existente, in modul in care ele au fost scrise si are curajul de a interoga acele reguli care nu sunt in ordine. Unii dintre cei mai mari spargatori de reguli din istorie au fost Parks, Gandhi, John Lennon sau Martin Luther King Jr. Sa nu va fie frica sa ii simpatizati.

7. Neintegrarea

Neintegrarea poate fi dureroasa si ciudata, mai ales in perioada adolescentei, insa poate insemna si ca esti un inovator si ca ai ceva de oferit dincolo de norma. Atunci cand ne integram, se intampla ca gandurile, emotiile si imaginatia noastra sa fie in concordanta cu cea a comunitatii noastre. Daca iesim in afara a ceea ce se asteapta de la noi ne putem pune in ipostaza neintegrarii, insa aceasta atitudine ne poate impinge in acelasi timp catre explorarea acelei zone din afara ariei de obicei acceptate a credintelor si a gandurilor, care nu este altceva decat un pamant fertil pentru idei noi si moduri de gandire care produc inovatii din abundenta.

Viitorul nu se potriveste niciodata intr-un mod frumos in trecut, asa ca benefic este sa accepti ceea ce este acum, chiar daca aceasta imagine nu corespunde cu perspectiva celorlaltor persoane. Si este bine sa stii ca inovatiile tale ar putea deschide noi cai, pe care altii ar putea pasi.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce este mintea treaza? – Jurgen Ziewe

de Jurgen Ziewe Cuvantul trezire a fost folosit in ultimul timp pentru a descrie fenomenul schimbarii spontane a constiintei. Trezirea...

Închide