Rupând cercul vicios al fricii

0

Pacientul îi spune doctorului: ”Doctore, mă doare când fac asta!” Și atunci medicul clatină din cap și spune, ”Nu face asta”.

Ați mai auzit această replică până acum? Ei bine, amuzantă sau nu, există o mică hibă în acest sfat, care devine neeficient pentru marea majortate. Ca specialist în medicină, evitarea durerii/a fricii este un model comportamental pe care îl văd aproape în fiecare zi într-o formă sau alta. Să vă explic cum stau lucrurile:

Atunci când vorbim despre mișcare și exerciții, cu toții avem trei răspunsuri obișnuite la durere.

Unu: Ne temem de curere, așa că evităm activitățile care o cauzează – și în cele din urmă ajungem să ne scufundăm în dizabilități sau depresie.

Doi: Mascăm durerea cu pastile, în așa fel încât creăm o distrugere care nu este necesară – și în cele din urmă ne scufundăm în dizabilități și depresie.

Trei: Nu ne temem de durere, așa că suntem capabili să o ascultăm și să ne dăm seama ce vrea exact să ne comunice să facem în continuare – și atunci ne recuperăm și ne continuăm activitățile zilnice.

De exemplu: Acum câțiva ani, Betty a ajuns să dezvolte ceva ce ea a diagnosticat ca durere de șolduri. O durea atunci când făcea anumite activități, astfel încât nu le-a mai făcut. Apoi a încercat să se ocupe de celelalte activități, însă a început să o doară și atunci, în concluzie oprindu-le și pe acestea. Apoi s-a oprit cu totul.

Derulând acțiunea cu rapiditate – de fapt o derulare înceată și dureroasă – trei ani. Betty are acum dureri constante și mult mai serioase decât atunci când acestea au început. Când vine la centrul de fitness descoperim că durerea de șolduri nu este de fapt o durere de șolduri. De obicei, aceasta se prezintă sub trei forme: in fund sau în partea inferioară a spatelui (posterior), pe laterale (lateral) sau în față (anterior).  Durerea anterioară de șolduri se cheamă ”adevărata” durere de șolduri. Durerea lui Betty era pe laterală; piciorul ei e rotit în afară, iar genunchiul este curbat către mijloc (colaps valgus). Acest lucru înseamnă că Betty suferă de fapt de de Sindromul ”IT band Friction”. Atunci când banda iliotibială (o fâșie de țesut care pornește de la osul iliac pe laterala piciorului până la tibie și apoi pe exteriorul genunchiului) este prea încordată sau cu probleme, trage de alte structuri, nealiniindu-le, inhibă funcționarea mușchilor și doare extrem de puternic. Îi explic toate acestea lui Betty. Apoi o îndemn să își rotească piciorul într-o poziție verticală, Betty stând pe un aparat medical special pentru exerciții. Această mișcare face ca piciorul ei să se curbeze și mai mult, astfel încât putem identifica această problemă. Apoi ia decizia conștientă de a-și alinia genunchiul cu întregul picior. Pe măsură ce trece prin diversele exerciții și activități, ea este atentă să își mențină noua orientare pentru a-și ”întări” noua poziție. După două sesiuni, Betty mă sună și îmi spune pe un ton exclamat ”Tocmai m-am ridicat dintr-un scaun fără să mă doară, pentru prima dată în trei ani! Se poate așa ceva?”

Un alt exemplu este Ann, care a venit recent pentru un exemplu de antrenament. Când a ajuns am recunoscut-o: Venise și în anii anteriori, a stat la o ședință și nu s-a mai întors niciodată. Mi-a explicat că bicicleta fixă îi producea dureri la genunchii cu artrită, așa că nu a mai venit – și nici nu a mai făcut altceva. În acești doi ani, a slăbit, dar mai ales în masă musculară de la neutilizare și atrofiere. Și-a pierdut și unele funcții, iar puținul suport muscular pentru artrita la genunchi pe care o avea s-a diminuat și acela.. În consecință durerea ei a crescut. I-am explicat despre acest cerc vicios și am discutat mult despre evitarea durerii/ a fricii. A înțeles perfect. Și-a lucrat durerea pe aparate, iar acum este foarte bine. Maim ult decât bine: puterea și funcțiile ei locomotorii s-au mbunătățit evident iar durerea a dispărut cu totul.

Nu lăsa durerea să devină permanentă

  1. Dacă simți o durere nouă sau una mai veche înrăutățindu-se, ia o pauză. Scapă de ea.
  2. Încearcă din nou, cu toată atenția. Dacă durerea crește, oprește-te. Ia-ți o zi liberă. Apoi încearcă din nou.
  3. Dacă durerea revine, nu aștepta. Găsește un specialist care să te ajute să identifici cauza și să o rezolvi.

sursa:Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Scrisul ca exercițiu de conectare la corp

Un aspect principal al practicii mele a fost să mă întorc mereu acasă la corpul meu. Trăim într-o cultură care...

Închide