Mantra compasiunii: OM MANI PADME HUM

0

“Tot ceea ce se vede, este legat de ceea ce nu se vede.” ~ Novalis

Mantra atat de purificatoare si atat de mult discutata a Tibetului: Om Mani Padme Hum este una dintre cele mai cunoscute mantre din lume si apare in multe ilustratii buddhiste, dar este in acelasi timp si este de multe ori mantra de inceput petru sesiunile de meditatie. Insa cat de mult intelegem ce inseamna cu adevarat?

In timp ce in vest, mitologia greaca si romana dar si simbolismul crestin si teologia pot fi mult mai cunoscute, originile mitologiilor estice sunt mult mai misterioase pana in momentul in care vizitam anumite tari sau daca te interesezi in detaliu despre acest subiect.

Chiar si cuvantul; Mantra, poate fi inteles mai bine pornind de la radacina Man „a gandi” si de la sufixul Tra, care formeaza cuvantul „unealta.” Potrivit cartii – Foundations of Tibetan Mysticism (Fundatia Misticismului Tibetan), de Lama Anagarika Govinda, mantra poate fi disecata si inteleasa in acest fel:

OM

OM_Wallpaper_by_psychedelics-1024x768

Silaba-samanta a Universului, OM implica puterea omniprezenta a constiintei. De fapt, ea reprezinta constiinta care contine tot, combinand atat constiinta somnului dar si a starii de veghe, care este experimentata dincolo de ganduri in dimensiunea a patra.

OM este eliberarea, o deschidere catre Univers, o declaratie ca esti gata sa urci primele trepte catre iluminare. Aceasta declaratie se extinde catre afirmatia de urma calea de a deveni un Bodhisattva; cultivand ceea ce este bun si declarand-te in slujba celorlalti pentru eternitate. „A trezi aceasta constiinta a fost misiunea vietii lui Buddha.”

OM, fiind prima silaba din Marea Mantra, nu este scopul final, insa este fundamentul. Este „sunetul primordial al realitatii eterne”, care reverbereaza si rezoneaza in noi din trecutul etern, din prezent si din viitor.

MANI

Deseori cunoscuta ca bijuteria mantrei, MANI reprezinta elixirul vietii sau darul nemuririi. Piatra filosofala si sarcina separarii obiectului experimentelor alchimistilor de baza elementelor materiei; al pamantului, aerului, focului si apei este o adevarata problema pentru un calugar buddhist. Deci unde se termina aceste patru elemente? Unde in acest Univers putem sa gasim sfarsitul materiei sau ceva perceptibil care sa nu aiba aceste patru elemente fundamentale?

nature-mantra-anusha-mishra-e1419925158718

Raspunsul, a descoprit Buddha, se gaseste in puritatea si radiatia adevaratei naturi a mintii, in constiinta pura universala. Imparatia Cerurilor sau Paradisul in sine se poate gasi in aceasta silaba si este deseori asociata cu imaginea unui sceptru cu diamat, sau „Vajra” si cele trei etape de desfasurare. Reprezinta cea mai inalta forma de realizare, bijuteria coroanei si poate conduce catre puteri extraordinare, precum o durata de viata incredibil de lunga. Este transcendenta perceptiei atunci; realizarea ca aceste lucruri tangibile, senzuale sunt de fapt nascociri ale mintii, fiind o iluzie de la inceput.

Trebuie doar sa ajungem la nivelul de maiestrie al alchimiei si sa folosim puterea mintii peste materie, plonjand in cea de-a saptea clasa a constiintei, ridicandu-ne deasupra lumii simturilor in bucurie si extaz. Este locul unde devenim completi si „Eu”-l dispare complet. Este transformarea „in bijuteria nepieritoare a mintii adamantine.”

PADME

Inflorirea lotusului este de asemenea o imagine bine cunoscuta ce este asociata cu Buddhismul, aici in PADME o gasim de fapt. Nu numai ca suntem precum florile de lotus ce cresc din noroi catre lumina, insa aceasta caltorie rerezinta multele vieti anterioare in care trebuie sa ne incarnam pentru a experimenta intregul spectru al experientei umane.

Asadar, de-a lungul multelor expresii ale vietii se nasc diverse forme de apropiere de lumina; de la tantra la prana, shakti la shiva, cele doua dualitati trebuie sa existe in echilibru si o inflorire completa pentru a transcende. Pricipiul feminin al lui Shakti si puterea pura trebuie sa se uneasca cu pricipiul masculin al lui Shiva, pentru a „se odihni in propria sa natura” intr-o imbratisare divina inainte ca acestea sa dispara.

symbol-buddhism-pink-lotus-flower

Ai putea sa spui ca trebuie sa trecem prin multe lectii de viata ale ambelor genuri inainte de a pasi in afara cercului aparanet infinit al Samsarei. Unirea divina poate fi vazuta ca cea mai inalta expresie a creativitatii… Dupa cum stim, numai si numai asta conduce la miracolul conceperii vieti si poate fi vazut ca o punte intre cele doua polaritati; o integrare a energiilor pure.

Este in trancenderea dualitatii, intr-un fel ca transcenderea elementelor si a materiei din silabele anterioare, locul unde gasim iubirea divina si sinele real. Actul infloririi are nevoie de compasiune, de eliberarea inimii pentru strapungerea iluziei perceptiei si a ciclurilor dualitatii; barbat si femeie, zi si noapte, viata si moarte. Doar atunci toate vor dispare si se vor reuni in Intreg.

HUM

Daca OM este ridicarea catre universalitate si o declaratie de genul „vino si prinde-ma!”, atunci HUM este calatoria inapoi. Unul nu poate exista fara celalat; daca OM este precum soarele, atunci HUM este precum solul, o experienta mai profunda si o completare a cercului.

„In OM ne deschidem, in HUM ne predam. OM este poarta catre intelepciune, HUM este poarta catre realizarea acestei intelepciuni in viata. HUM este un sunet de sacrificiu.”

Este precum calatoria energiilor prin diverse chakre, cu toate ca, in acest caz, energia calatoreste pana in Rai si inapoi prin diverse canale ale corpului la fel ca fulgerul atunci cand se concteaza cu si este absorbit in Pamant.

chakras-om-mani-padme-hum

Yoga focului interior in silaba samanta HUM poate fi rerezentata prin simbolul flacarii si a trasfigurarii. Insa potrivit Misticismului tibetan, nu este chakra radacina locul unde vibreaza partea finala a mantrei si se termina in cele din urma, ci inima, centrul ofrandei si a iubirii, unde prima expresie a lui Boddhisattva rezoneaza.

HUM poate fi asemanat crestinului „Amin” sau unor declaratii sau afirmatii similare, avand legatura cu Dakinis si cu mandala zeitatilor care detin cunoasterea… Un subiect prea lung pentru a putea fi expus aici. Oricum trebuie sa spun ca HUM este linia de finish, aceea care vibreaza la intentia noastra catre univers, inainte de a incepe o noua runda.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum sa canalizam Energia Sursei in demersurile noastre creative

“Universul spune 'permite-mi sa curg prin tine fara restrictii si vei vedea cel mai mare act de magie.”- Klaus Joehle...

Închide