Joaca afara hraneste spiritualitatea copiilor

0

Iti aduci aminte  – atunci cand ai fost copil si ai stat in natura  – cum observai chiar si cel mai insignifiant detaliu? Stratul translucid exterior al unei frunze, desenul complicat de pe spatele unui gandacel, mirosul ierbii? Iti aduci aminte uimirea si bucuria? Senzatia de conexiune cu pamantul? Joaca in natura este buna nu doar pentru corpul si creierul unui copil ci si pentru sufletul sau.

Potrivit unui nou studiu, copiii care petrec destul de mult jucandu-se afara ( de la 5 la 10 ore pe saptamana) se simt conectati spiritual cu pamantul si cred ca au un rol in proectia sa. Cercetatori de la Michigan State University si Yale University au observat si angrenat participanti tineri (cu varsta cuprinsa intre 7 si 8 ani) in mai multe feluri: interviuri in detaliu, desene, jurnale si conversatii cu parintii.  Potrivit descoperirilor studiului, publicate in  Journal of the Study of Religion, Nature and Culture, copiii care au petrecut destul de mult timp afara experimenteaza deseori sentimente de pace, admiratie si de apartenenta la natura. Multi dintre ei sunt plini de admiratie fata de forta naturii si cred ca exista o putere mult mai mare care a creat aceasta lume.

Copiii carora li se permite sa se joace mult timp afara, au si o mult mai profunda apreciere pentru frumusete (echilibru, simetrie si culoare), ordine si miracole (curiozitate, creativitate si imaginatie). Ei observa micile detalii care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea, precum desenul complicat al unui stup de albine sau mici modele care se propaga pe apa.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca parintii copiilor cu cea mai mare inclinatie spirituala au crescut de asemenea in mijlocul naturii. Acesti parinti sunt de opinie ca propria lor spiritualitate a fost intarita de momentele in care, copii fiind, se jucau in voie in natura.

Cercetatoarea Gretel Van Wieren, profesor asistent de studii religioase la Michigan State University, crede ca natura este capabila sa inspire copiii prin minunatele sale culori, imagini si sunete. De asemenea, ea crede ca natura ne atinge prin misterul sau, prin calitatile sale multisenzoriale si de cele mai multe ori prin vitalitatea sa. Ea adauga faptul ca generatia actuala este atat de conectata la tehnologie, incat a creat o distanta ce produce dezechilibru, intre oameni si natura. Din fericire, putem sa corectam aceasta situatie.

Sa incurajam, deci, copiii sa mearga sa se joace afara – sa isi bage mainile in nisip, sa studieze iarba, sa simta vantul in par – astfel incat vitalitatea naturii sa le infuzeze sufletul cu frumusete, ordine si uimire.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Inselatoriile egoului spiritual

Daca egoul spiritual este sau nu un suporter al dezvoltarii spirituale, poate ca ne-am intrebat cu totii la un moment...

Închide