Invata cum sa traiesti in fluxul vietii

0

Intr-o zi obisnuita a vietii noastre, muncim, ne educam copiii, ne distram, construim si mentinem relatiile cu ceilalti, altfel spus, ne traim viata obisnuita. Intrebarea este, daca esti constient/a (mindful) in timpul acestor activitati, sau doar faci pe pilot automat aceste activtati, in mod mecanic. Care este dovada pentru mine ca nu esti constient/a (mindful)? In primul rand nu esti prezent/a. A fi prezent/a inseamna ca esti pe deplin alert/a, atent/a si constient/a in momentul prezent. Orice ai face, faci acel lucru pe deplin constient, iti concentrezi intreaga atentie pe activitatea respectiva. Sau, te simti liber sa declari ca esti prezent in toate momentele vietii tale?

Nu esti sensibil/a in marea majoritate a timpului, pentru ca mare parte a atentiei tale este implicata in gestionarea gandurilor, evenimentelor din trecut si a planurilor de viitor, plus in propriul sine. Timpul psihologic disloca momentul prezent, sau il subordoneaza tercutului sau viitorului. De aceea faci marea majoritate a activitatilor zilnice in mod mecanic. Atentia ta devine mai intensa atunci cand te intalnesti cu cineva sau cu ceva ce consideri interesant sau util intr-un fel sau altul. Sau contrariul: persoana sau lucrul acela iti poate face rau intr-un fel sau altul. 

Daca esti constient/a, doar Aici si Acum exista pentru tine. Aceasta stare a constiintei este caracterizata de liniste profunda si calm.

Ai putea intreba, cum se poate accesa aceasta stare a constiintei? Ti-as raspunde atunci, ca in viata ta ai trecut de multe ori prin aceasta stare a mintii, si nu odata. Pe voalul gri al constientei obisnuite, exista spatii din cand in cand, iar lumina puternica a Constiintei straluceste prin aceste spatii. Spatiile sunt prea mici ca tu sa treci prin ele, doar sa ai o sclipire a realitatii de dincolo de zid. Aceste momente sunt rare in viata unui om, insa exista destul de multe persoane care sunt atente la ele si care vor sa le vada. „Jucariile” vietii de zi cu zi, totusi, va ocupa toata atentia incat nu vedeti oportunitatea care se deschide pentru voi, iar atentia se indeparteaza de Miracol.

Cand va scufundati in constiinta ordinara, atentia voastra se tot plimba intre trecut si viitor. Momentele de intuitie, totusi, sunt disponibile doar in Prezent, doar daca lasati deoparte timpul psihologic, amintirile din trecut si asteptarile in legatura cu viitorul se disipeaza, atunci sunteti capabili sa va concentrati atentia pe Miracolul care se desfasoara in fata ochilor vostri in momentul Prezent. Vi s-a intamplat cu siguranta sa fiti sub vraja unui moment in viata voastra. Un peisaj superb, un apus de soare, o opera de arta minunata, sau ca ritmul muzicii sa va cuprinda. Se poate sa se fi intamplat sa va pierdeti pur si simplu in linistea unui moment de pace si calm. Numitorul comun al acestor momente este faptul ca mintea inceteaza sa mai functioneze, iar fluxul continuu de ganduri este suspendat. Egoul dispare, povestirea istoriei personale inceteaza, iar linia binecunoscuta a propriei identitati se rupe. Doar vraja acelui moment, stralucirea misterioasa a Constiintei ramane.

De ce este acest moment atat de magic, care este secretul sau? Secretul este ca atunci cand gandurile dispar, acelasi lucru se intampla cu problemele si conflictele voastre si aproape uiti de tot de orice suferinta. Practic pasesti in afara timpului psihologic, te opresti in a te lamenta de ranile trecutului si nu iti construiesti propria identitate pentru viitor. Esti constient/a (mindful), doar momentul prezent exsta pentru tine. Sufletul tau este umplut de linistea Constiintei si de Bucuria Existentei. Lumea este vie, pulseaza in jurul tau, iat tu esti uimit/a sa realizezi cat de minunat poate sa fie sa fii viu. Crezi ca esti viu/e doar acum.

Te abandonezi momentului, stand in fotoliul favorit sau intins/a pe plaja, ascultand zgomotele din mediul inconjurator, bucurandu-te de tot, de lumina soarelui si de aerul proaspat. Atat trecutul cat si viitorul sunt departe de tine, doar momentul prezent conteaza. Ca si cum o perdea groasa a fost trasa din fata ochilor tai; acum totul este mai viu si mai luminos in jurul tau. Simti ca esti viu/e, si este bine sa fii viu/e. Miracolul ti-a umplut sufletul aproape in intregime. De ce nu ai putea sa stai asa pentru eternitate?

Din pacate, aceste momente nu dureaza prea mult, pentru ca mintea incepe sa lucreze din nou destul de repede si incepe sa controleze momentul catalogandu-l intr-un anumit fel si dandu-i nume. „Aaa, da, cat de frumos este acest apus” si fluxul gandurilor porneste iarasi: „Imi aminteste de vara trecuta, cand…”.

Atentia ta se va intoarce de la Miracol, inapoi la minte, iar identitatea ta obisnuita se reconstruieste in cateva secunde. Te intorci la timpul psihologic si, infasurat in el, experimentezi din nou probleme si suferinta. Amintirea momentului de vraja este o impresie transparenta, inconstient simtind faptul ca ceva miraculos ti s-a intamplat, insa din pacate ai scapat o sansa. Intr-adevar, ai scapat o sansa de a intra pe poarta in momentul magic si de a-ti descoperi adevaratul Sine aici.

Poti sa faci ceva ca sa nu mai lasi acest lucru sa se intample? Ce poate sa puna capat acestui Cerc Vicios?

Poti sa evadezi doar daca poti sa treci dincolo de minte, daca iti intrerupi identificarea inconstienta cu ea, in asa fel incat sa iesi din acest cerc vicios. In acest caz vei putea observa functiile mintii si poti realiza ca tu nu esti in nicun caz identic cu mintea si cu functiile sale. Esti la fel cu spatiul pur, cu Constiinta, in care functionarea mintii are loc. Daca poti sa lasi in urma toate scenariile pe care mintea le-a construit pentru identitatea ta, chiar si cea de Cautator Spiritual, ai putea experimenta ce este cu adevarat Constiinta. Esti spatiul pur al Constiintei, existenta in sine, care este Sinele tau real.

Sinele tau real este mai presus de orice gand sau program social imprimat in tine. Acest Miracol nu poate fi descris de ganduri sau cuvinte, nu este posibil decat sa il experimentezi prin experienta directa. Insa nici sintagma „sa il experimentezi” nu exprima esenta procesului foarte bine, pentru ca experienta este tot un gand. Aceasta experienta este experineta trezirii Constiintei, iar cuvintele nu sunt capabile decat sa directioneze intr-un fel asemanator cu modul in care aratam cu degetul, insa fara a exprima esenta.

Miracolul poate ca este posibil sa fie descris cel mai bine prin cuvinte in modul urmator: Vei fi unit/a cu Constiinta ce traieste in tine, iar tu vei recunoaste formele si etichetele ce apar in spatiul Constiintei ca parte din aceasta Singularitate.

~Fragment din cartea: :  (Revolutia Constiintei: Deconditionarea mintii programate)

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Meditatie de auto-vindecare; Eckhart Tolle

Cu cat aduci mai multa constienta in corp, cu atat sistemul sistemul imunitar devine mai puternic. Este ca si cum...

Închide