Cultivarea automotivarii pentru minte si suflet

0
“Gandeste cele mai inalte ganduri cu putinta. Simtele si apoi extinde-le. Fa asta in fiecare dimineata.” ~ Blythe Ayne

Motivarea reprezinta un proces in care gandurile iti influenteaza emotiile si actiunile din timpul vietii. Sa ramai tot timpul motivat reprezinta o provocare, pe care daca o accepti te ajuta sa elimini toate gandurile negative, anxietatile, fiind in acelasi timp o abilitate importanta care iti reda controlul asupra unei multitudini de aspecte ale vietii tale. Iata doua tipuri de motivatie: interioara si exterioara.

Motivarea interioara este aceea in care individul este inclinat sa actioneze de o anumita maniera pentru a atinge o stare de implinire pe plan interior. „Motivarea interioara apare atunci cand actionam fara a astepta nici un fel de recompensa din exterior, atunci cand pur si simplu ne bucuram de ceea ce facem sau vedem momentul prezent ca pe o oportunitate de a explora, invata si pentru a aduce in manifestare propriul potential.” ~ Coon & Mitterer, 2010

Pe de alta parte, motivarea exterioara este aceea in care individul este atras de recompense externe ca de pilda bani, statut social, faima, grade si premii. Motivarea exterioara este una legata de fericirea materiala, despre care cu totii stim ca are viata scurta. Cercetari facute de catre psihologi in cadrul Universitatii Rochester au aratat ca motivarea exterioara are efecte negative asupra puterii vointei si se bazeaza pe Ego. Alte cercetari au aratat ca recompensele venite din exterior pot chiar sabota automotivarea si creativitatea, indiferent de ocupatia sau varsta individului.

Daca pe plan sufletesc, in interiorul fiintei tale esti neimplinit, nimic din ceea ce iti poate oferi realitate exterioara nu iti poate schimba realmente starea de spirit. Este necesar sa privesti in interior si sa incepi o lucrare de introspectie. In schimb, tipul de motivatie interioara este acela care ne tine ferm pe calea autocunoasterii reale si sporeste din plin creativitatea. Iata aici cateva moduri in care iti poti pastra vie automotivarea interioara:

1) Ramai calm

“Numai in apele calme lucrurile se oglindesc fara a fi deformate. Asadar numai o minte linistita poate reda o perceptie adecvata a lumii. ~ Hans Margolius

In vremuri tulburi, mintea poate deveni cel mai mare dusman al nostru. Mintea noastra este ca o gradina si noi putem alege ce fel de ganduri sa plantam. Invatand cum sa sustii ganduri pozitive, motivante, sa le neutralizezi pe cele negative si sa te concentrezi pe ceea ce faci in momentul respectiv, poti sa „iesi din mlastina” inainte ca ea sa te cuprinda.

2) Nu lua viata prea in serios

In marea majoritate a timpului ne simtim descurajati in viata, inconstient sau constient, din cauza asteptarilor inutile in legatura noi insine. Asteptarile ne limiteaza, iar in aceasta limitare se dezvolta frica de esec. „Cea mai mare victorie in viata nu inseamna sa nu pici niciodata ci sa te ridici de fiecare data cand pici” ~ Ralph Waldo Emerson.

Reflectati, invatati si incepeti din nou. Nu va simtiti rusinati sau dezamagiti daca viata nu merge conform planului vostru, gasiti lectiile valoroase din fiecare esec.

3) Urmeaza-ti inima si sufletul

‘Mai presus de toate; sinelui tau sa ii fii credincios.” ~ William Shakespeare

Asculta-ti inima si vei prinde un curaj urias pentru a face fata vietii si a ramane cu o minte curata si o perspectiva proaspata. Atunci cand iti urmezi inima, iti gasesti pacea, iti amplifici pasiune si iti descoperi scopul. Atunci cand iti gasesti scopul, devine relativ usor sa te simti motivat. Insa daca nu iti urmezi inima, ai putea sa iti petreci restul vietii dorindu-ti sa ti-l fi descoperit.

4) Fa lucruri care te fac sa te simti bucuros!

Atunci cand iubesti ce faci, nu trebuie sa cauti in afara motivatia, aceasta vine din interior. Nimic nu te doboara ci din contra, te simti plin de energie si dornic sa iti atingi scopurile care te mentin bucuros. Daca vei incerca sa iti dedici atentia pe ceva care creaza tensiune in mintea si in corpul tau, te vei simti rapid extenuat si frustrat. Urmeaza-ti visele, ai puterea de a iti manifesta realitatea.

5) Iubind neconditionat

“Supravietuirea este pentru animalul din om; avand ca motivatie frica. Pentru fiinta spirituala, supravietuirea este irelevanta. Curiozitatea, compasiunea si creativitatea sunt numele jocului; motivatia este iubirea neconditionata.” — Peter Shepherd

Iubirea neconditionata este cea mai mare sursa de motivatie pentru orice individ pentru ca aceasta te conecteaza la o sursa exterioara de extaz. In acest fel poti deschise canalele dintre tine si univers, pentru a da si primi iubire. Aceasta este cheia auto-motivarii.

Auto-motivarea este la fel de necesara ca orice altceva in viata. Exista un citat celebru al lui Milton Erickson, „Oamenii spun ca motivarea nu dureaza. Ei bine, nici spalatul – de aceea este recomandat zilnic”. Odata ce iti faci obiceiul sanatos de a te mentine motivat, vei fi stapanul gandurilor, emotiilor, sentimentelor tale si in cele din urma a vietii tale. In acest proces, vei putea sa te cunosti mai bine si sa iti extinzi constant constiinta.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Zodiacul nativilor nord-americani si insemnatatea simbolisticii

Simbolurile animale ale nativilor nord-americani pot curpinde intregul regn animal, iar intelesul acestora este o reprezentare in cadrul multor triburi...

Închide