Copacul Kalpavriksha, copacul dorințelor și al venerației

0

Venerarea copacilor este una dintre cele mai vechi tradiții din India. Un asemenea copac este Kalpa, cunoscut și sub numele de Kalpavriksha, care se crede că este un copac al dorințelor, însă în același timp că el produce fructul care l-a hrănit pe primul om.

kalpavriksha1

Kalpataru, copacul divin al vieții este păzit de creaturile mitice Kinnara și Kinari, zburătoarea Apsara (un spirit feminin al norilor și apei în mitologia hindusă și buddhistă) și Devata – secolul 8 templul Pawon, Java, Indonezia. Imagine: wikipedia

Potrivit credințelor antice, copacul Kalpa ar trebui venerat pentru că are o conexiune puternică cu divinitatea și înseamnă mult mai mult decât împlinirea dorințelor oamenilor.

El este un obiect sacru în cosmologia buddhistă și jainistă și este deseori menționat în literatura sanskrită din cele mai vechi surse și în miturile hinduse. În credințele religioase hinduse, Kalpavriksha este considerat copacul vieții – ”Copacul Lumii” menționat în scripturile vedice.

kalpavriksharsacred18

Kalpavriksha este un copac unic, un copac divin, un copac celestial sau un copac spiritual

Regele zeilor, Indra, cel mai important zeu în religia vedică, s-a întors cu Kalpavriksha la locuința sa și l-a plantat pe vârful muntelui Meru în mijlocul celor cinci grădini paradisiece ale lui Indra.

Dar de ce a dus Indra sacrul copac Kalpavriksha în paradisul său?

kalpavriksha26

Un mit explică faptul că acest copac se găsea odinioară pe pământ, însă oamenii au ajuns să îl folosească greșit, dorind rău sau lucruri greșite.

Se spune că ”Devaloka” lui Indra, care este un plan al existenței unde există atât zei dar și devași, există cinci Kalpavriksha, numite Mandana, Parjita, Santana, Kalpavriksha și Harichandana.

Toți acești copaci îndeplinesc diverse dorințe; în jainism, o religie antică indiană, există zece asemenea copaci Kalpavriksha, iar aceștia îndeplinesc dorințe legate de îmbrăcăminte, ustensile, bunăstare, locuințe, ornamente, muzică plăcută, flori aromatice minunate și lămpi strălucitoare.

Kalpavriksha – faimos în iconografie și descris pe larg în literatura antică – este identificat și cu alți copaci sacri din India sau din alte țări din Orient, iar diferiții copaci au o mare imprtanță religioasă și odată cu trecerea timpului, ei au fost sanctificați social și religios.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Beneficii ale pepenelui galben

O piele sănătoasă și colagenul au nevoie de un consum de vitamina C, iar pepenele galben are o doză destul...

Închide