Curiosity killed curiosity – sau cum poza aterizarii a iscat discutii in toata lumea

0

Inginerii spun că roverul Curiosity a surprins vineri o imagine cu prăbuşirea propriului modul care l-a adus pe Marte – o clipire din ochi serendipică pe care unii o neagă ca fiind statistic imposibilă, dar se pare căa fost confirmată prin revizuirea datelor aterizării.

Ultimele secunde ale voiajului de opt luni şi ceva pe care Curiosity l-a parcurs până pe Marte a necesitat o navetă spaţială pentru coborârea roverului pe suprafaţa planetei folosind o „macara cerească” – trei cabluri. Cablurile au fost apoi tăiate şi ultima parte a navetei, denumită „faza coborâtoare” s-a prăuşit undeva către linia orizontului. Aterizat prin probuşire intenţionată la aproximativ 600 metri distanţă.

O fotografie de rezoluţie joasă pe care Curiosity a făcut-o la câteva secunde după aterizarea de duminică noaptea a ajuns prompt la , care conduce această misiune de 2,5 milioane de $ pentru NASA.

Fotografia a surprins o pată întunecată de formă piramidală la orizont. Aceiaşi zonă fotografiată peste 45 minute a arătat acelaşi peisaj marţian dar fără pată.

Fanii spaţiului au adus chestionat imediat posibilitatea ca acea pată să fie o imagine a navetei prăbuşindu-se considerând că este o extraordinară coincidenţă ţinând cont de variabilele din joc şi de faptul că diafragma a fost deschisă pentru numai 200 de milisecunde.

„Ne-am aşteptat să ridice destul de mult praf,” spune Steve Sell, membru al echipei de aterizare al lui Curiosity.  Totuşi, şansele de a fotografia aterizarea-prăbuşire sunt „nebuneşti”, spune un inginer.

Vineri, JPL a oferit un raport al datelor multiple trimise de Curiosity în legătură cu eleborata procedură de aterizare ce au condus la acceptarea faptului că fotografia chiar surpinde momentul păbuşirii pe suprafaţa planetei.

Navetei care a depus roverul pe Marte i-au trebuit aproximativ 20 de secunde pentru a parcurge distanţa până la momentul prăbuşirii efective cu viteza de 160 km/oră.

Poza a fost făcută la aproximativ 40 de secunde după aterizare, dar se pare că impactul major a ridicat o cascadă de sol marţian ce era încă în aer când Curiosity a prins instantaneul. Se poate ca gravitaţia planetei Marte, ce e doar la 38% din puterea gravitaţiei terestre să fie responsabilă.

” Mulţi au considerat că e vorba de praf pe lentila camerei, dar inginerii au subliniat faptul că fotografia iniţială a fost făcută în stereo, cu două camere alăturate. Ambele camere au surprins pata. Acest fapt a eliminat posibilitatea ca lentilele să fie murdare şi au confirmat, spune Sell, că „artefactul” e real.

„Crdem că am surprins faza descendentă a impactului cu suprafaţa marţiană,” spune Sell. „Suntem mai mult ca siguri că e vorba de jerba impactului.”

De asemenea tot vineri inginerii au oferit cel mai detaliat raport al aterizării lui Curiosity. Naveta, spun ei, a a terizat la aproximativ 2,4 km de zona prezisă pentru aterizre – ceea ce nu e rău deloc ţinând cont că acesta se află la mai mult de 240 milioane de kilometri distanţă, şi zona estimată pentru aterizare era o elipsă cu raza de 19 km.

„Am nimerit chiar în mijloc,” A spus Sell.

Apoi următoarele patru zile însemană un „transplant de creier” pentru rover. Inginerii vor updata softwareul de pe Curiosity, ce era folosit în principal pentru aterizare, pentr a-l pregăti pentru operaţiunile de suprafaţă de pe Marte.  Update-ul va adăuga două noi funcţii cruciale – posibilitatea de a folosi laboratorul inclus de geochimie şi pentru condus.

Update-ul a trabuit să aştepte pentru că procesorul acestuia, construit cu ani în urmă pentru a rezista la condiţiile aspre din spaţiul interplanetar e limitat comparativ cu ceea ce este acum pe piaţă oferit consumatorului de rând, spune inginerul şef de software Ben Cichy.

„Telefonul meu are un procesor care este de 10 ori mai rapid decât cel de pe Curiosity şi are spaţiu de stocare de 16 ori mai mult decât are Curiosity” a spus Chicy. Şi telefonul meu nu trebuie să aterizeze pe Marte.

Între timp, în timp ce roverul e sub cuţitul digital, mulţi cercetători iau o pauză şi se obişnuiesc cu nou descoperita faimă.

„Am fost recunoscut miercuri într-un salon unde se mânca pizza,” spune inginerul de sistem Allen Chen, care a anunţat Duminică aterizarea. „A fost puţin ciudat pentru mine.”

sursa:

 Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O ANIMATIE 3D PRINTRE GALAXII SI BOSS

Bucuraţi-vă de această animaţie de două minute prin univers, ce include aproape 400,000 de galaxii şi acompaniază prima publicare a...

Închide