Cum rezolva furnicile problema cautarii mancarii

0

Furnicile sunt capabile sa dezvolte strategii complexe pentru rezolvarea problemelor, ceea ce ar putea fi aplicat ca tehnica de optimizare in mai multe domenii sociale umane si nu numai. O furnica ce cauta mancare, se plimba intr-un mod aleatoriu. Cu toate acestea, comportamentul colectiv al furnicilor ce cauta hrana merge mult mai departe de atat. Miscarile lor, la un moment dat, se schimba din haos in ordine. Acest lucru se intampla intr-un mod organizat. Intelegand furnicile am putea analiza fenomenul – de exemplu modul in care oamenii folosesc internetul.

140526182749-large

Imagine: © Dario Lo Presti / Fotolia

„Furnicile au un cuib, deci le trebuie un soi de strategie pentru a aduce inapoi mancarea pe care o gasesc”, spune autorul studiului Lixiang Li, care este afiliat atat la Information Security Center, State Key Laboratory of Networking and Switching Technology, din cadrul Beijing University of Posts and Communications, si la  Potsdam Institute for Climate Impact Research. „Putem spune ca acest fenomen este o realitate si pana acum a fost subevaluat, iar acesta de fapt determina comportamentul furnicilor”.

Trasand o linie mirositoare

Echipa de cerecetare chinezo-germana a pus cap la cap practic tot ce se stia pana acum in legatura cu furnicile sub forma de ecuatii si agoritmi si au introdus datele in computer. Ei cred ca existe trei etape ale miscarilor complexe ale unei colonii de furnici atunci cand sunt in cautare de hrana: initial, furnici cercetas se rotesc in cerc intr-un mod ce pare haotic. Atunci cand obosesc, ele se intorc in cuib ca sa manance si sa se odihneasca . Totusi, atunci cand una dintre ele gaseste hrana in apropierea coloniei, ea culege o mica bucata si o aduce in cuib, lasand in urma ei o dara mirositoare de feromoni.

Alte furnici vor urmari acea dara pentru a gasi mancarea si a o aduce acasa. Organizarea lor este inca slaba, pentru ca sunt foarte putini feromoni de urmat in acea dara. Datorita numarului mare, furnicile vor merge pe trasee diferite pentru a merge la hrana si a o aduce inapoi, lasand de fiecare data feromoni in urma lor. Acest fenomen duce in cele din urma la optimizarea drumurilor: deoarece feromonii se evapora, mirosul este cu atat mai puternic cu cat drumul pana la hrana este mai scurt – asadar din ce in ce mai multe furnici folosesc drumul cel mai scurt, lasand din nou dara de feromoni. Acest fapt conduce la o amplificare automata a eficientei – furnicile irosesc mult mai putin timp si energie decat daca ar continua sa caute haotic hrana.

Ceea ce este important este ca cercetatorii au descoperit ca experienta fiecarei furnici contribuie la succesul gasirii hranei – ceva ce a fost neglijat in studiile anterioare. Furnicile mai in varsta au o mai buna cunoastere a zonei din jurul cuibului. Cautarea hranei in cazul furnicilor mai tinere este un proces de invatare mai degraba decat o contributie efectiva in acest proces de cautare, potrivit studiului.

„O retea complexa si extrem de eficienta”

„In timp ce o singura furnica nu este in mod sigur inteligenta, furnicile ca un tot actioneaza intr-un mod pe care sunt tentat sa il numesc inteligent”, spune co-autorul studiului, Jürgen Kurths, care a condus cercetarea in domeniul Conceptelor si Metodelor Transdisciplinare. „Principiul auto-organizarii este cunoscut de exemplu in cazul bancurilor de pesti, insa ceea ce face comportamentul furnicilor atat de interesant este principiul auto-ghidarii”. In timp ce studiul comportamentului colectarii si gasirii hranei la furnici este de importanta majora in practica ecologiei, autorii studiului sunt in principal interesati de intelegerea modelelor fundamentale ale acestui fenomen nonliniar. „Furnicile ca un tot formeaza o retea complexa extrem de eficienta”, explica Kurths. „Iar acest fenomen este ceva ce putem regasi in cadrul multor sisteme naturale si sociale”.

Asadar, modelul matematic descoperit in cadrul acestui studiu nu se aplica doar in cazul multor animale care impart diverse elemente si au o „casa” la care se intorc, cum este cazul albatrosilor, ci ne ofera si o noua perspectiva asupra modelelor comportamentale umane in zone diverse precum evolutia serviciilor web si a sistemelor de transport inteligente.


Sursa articolului:

Articolul de mai sus se bazeaza pe materiale oferite de catre .


sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum poate atingerea sa declanseze emotii

In timp ce atingerea implica intotdeauna constientizarea, de asemenea ea implica emotia. Acum, cerectatorii descrie un sistem de nervi de transfer...

Închide