Cum poate atingerea sa declanseze emotii

0

In timp ce atingerea implica intotdeauna constientizarea, de asemenea ea implica emotia. Acum, cerectatorii descrie un sistem de nervi de transfer lent in piele, care raspund la atingerea usoara. Investigatorii incep sa catalogheze acesti nervi si sa descrie rolul fundamental pe care il joaca in viata noastra ca specie sociala. Cercetarea lor sugereaza ca aceasta legaturile neuronale legate de atingerea usoara se pot deregla in cazul unor afectiuni precum autismul.

140521133512-large

Nervii care raspund la aceasta atingere usoara, numiti c-tactili aferenti (CT) sunt similari celor care detecteaza durerea, insa servesc unei functii opuse: ei sunt legati de evenimente care nu sunt nici amenintatoare si nici distrugatoare de tesuturi, ci sunt legati de placere si recunostinta. Imagine: © Piotr Marcinski / Fotolia

„Semnificatia evolutionara a unui asemenea sistem in cadrul speciilor sociale ramane sa fie determinata”, spune conducatorul studiului Francis McGlone, Doctor la Liverpool John Moores University din Anglia. „Insa cercetari recente au descoperit ca oamenii ce prezinta afectiuni precum autismul nu proceseaza atingerea emotionala in mod normal, conducandu-ne la ipoteza ca o dereglare a sistemului CT din timpul dezvoltarii neuronale poate impacta in mod negativ functionarea creierului social si a simtului de sine”.

Pentru unii indivizi cu autism, atingerea usoara a unor tipuri de tesaturi poate cauza disconfort. Temple Grandin, profesor asistent de stiinte animale la Colorado State University, care a descris in amanunt experientele sale din postura unei persoane cu autism, a remarcat lipsa ei de empatie in situatii sociale ce pot fi partiale datorate unei lipse a unei senzatii de „atingeri usoare de alinare”. Profesor McGlone nota si el deficientele cauzate de lipsa atingerilor dragastoase din timpul copilariei ce pot avea efecte negative asupra unei plaje largi de comportamente si stari psihologice, mai tarziu in viata.

Cercetari aprofundate asupra CT pot ajuta cercetatorii sa dezvolte terapii pentru pacientii cu autism si pentru indivizii carora le lipseste atingerea dragastoasa in timpul copilariei. De asemenea, o mai buna intelegere a modului in care nevii care produc senzati de recunostinta sunt legati de cei care semnaleaza durerea ar putea dezvalui noi tratamente pentru unele tipuri de dureri.

Profesor McGlone crede ca existenta unui sistem legat de atingerea emotionala in piele este este la fel de important pentru bunastare si supravietuire ca existenta unui sistem de nervi care ne protejeaza de durere. „Intr-o lume in care atingerea umana devine din ce in ce mai rara, odata cu dezvoltarea tehnologiei care conduce la comunicarea nonverbala si cu scaderea numarului de ocazii in care copiii mici primesc atingeri pline de iubire din partea persoanei care are grija de ei sau din partea parintilor, datorita presiunii economice a vietii moderne, devenind din ce in ce mai important sa recunoastem ca atingerea emotionala este vitala pentru intreaga umanitate”.

Sursa articolului: Articolul de mai sus se bazeaza pe materiale ferite de catre  . 


sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
A fost descoperita o carte veche de 2.000 de ani scrisa de Bian Que: Vindecatorul divin

Bian Que a fost un extraordinar doctor care a trait acum 2.500 de ani. El avea nenumarate cunostinte in medicina,...

Închide