Creierul nu este un computer! – partea a IV a

0

  • Experimentul – Ce vedeţi? ”Experimentul are trei paşi. Începi prin a arăta aceste două poze puzzle unui grup de subiecţi pentru a stabili cam cât de uşor poate fi recunoascută imaginea ascunsă în fiecare dintre aceste două poze. Apoi, la TV, pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni, îi înveţi pe telespectatori cum să se uite la aceste imagini ascunse, dar nu le arăţi rezultatul. continuarea: http://noulpamant.ro/articole/stiri/creierul-nu-este-un-computer-partea-a-iii-a/

Cu toţii ştiam că muzicienii sunt „altfel”

În 1995 câteva studii au fost conduse pe muzicieni profesionişti pentru a vedea cum sunt diferite creierele lor faţă de restul populaţiei. Începând cu vârsta frenologiei, cercetătorii au bănuit că anumite porţiuni ale anatomiei creierului ţin de talente. Cu toate că nu există o secţiune specială pentru abilităţile muzicale, creierele muzicienilor sunt unice.

Când neurlogii stimulează cortexul, ei pot observa că anumite porţiuni controleză achiziţionarea stimulior pentru arii specifice din corp. Ilustraţia de mai sus arată cum este reprezentată suprafaţa corpului în regiunile conexe de pe creier. Nu toate zonele au aceiaşi senzitivitate. Proporţiile mărite arată că există acolo mai mulţi neuroni devotaţi fiecărei părţi a acelei anatomii. Aceasta se mai cheamă şi „harta din cortex.”

Când aceleaşi regiuni au fost studiate la muzicieni, s-a descoperit că aceste regiuni erau deosebit de diferite pentru  a satisface anumite nevoi. Chitariştii aveau porţiuni mărite pentru zonele legate de mâna care apasă corzile dar nu şi pentru mâna care ciupeşte corzile.  Pianiştii au ambele zone corespondente mâinilor mărite pe harta din cortex şi de asemenea anumite porţiuni ale corpus collosum, care conectează cele două emisfere şi coordonează mişcarea mâinilor. Pianiştii excepţionali au de asemenea marcate spaţii între harta fiecărui deget şi următoarea.

 Alte diferenţe au fost observate în regiuni ale creierului responsabile cu ritmul şi amplitudinea. Dar diferenţele erau specifice. De exemplu, un pianist poate să spună dacă o coardă ar falsa vreodată, dar nu ar observa aceiaşi greşeală la vioară, chitară sau chiar la un generator de tonuri. Fiecare muzician şi-a folosit plasticitatea creierului pentru nevoile specifice.

 „Aceste descoperiri indică faptul că după ani de repetiţii , populaţiile de neuroni din cortexul auditiv sunt formaţi în aşa fel încât să detecteze diferenţe subtile în schimbarea stimulilor auditivi cu o mai mare sau mai mică regularitate. Parametrii pentru achiziţionarea unor astfel de calităţi sunt necunoscute, dar probabil că implică o procesare atentă a stimulilor.” – Elbert 1995

Totul este despre proprietăţile creierului

Cercetătorii au înţeles că fiecare abilitate are o plasticitate corespunzătoare ce a fost exploatată. Dar totuşi există o limită impusă de dimensiunea fizică şi de numărul de neuroni din craniu. Deseori un talent are un preţ. Dezvoltarea unei regiuni din creier înseamnă că sunt impuse limite unor alte zone potenţiale. Observăm deseori aceste idiosincrazii la celebrităţi talentate cărora le poate lipsi bunul simţ sau să sufere de probleme de personalitate.

Un exemplu extrem de plasticitate dus la extrem este aşa numitul savant idiot care poate să extragă rădăcina pătrată a unui număr cu zece cifre  sau să ţină minte o carte de telefoane dar nu îşi poate lega şireturile.

Îmbunătăţirea neuronală: următoarea mare descoperire!

Îmaginează-ţi că vrei să înveţi să numeri cărţi – o activitate folosită la poker  şi blackjack dar considerată „triş” de multe cazinouri. Sau poate vreţi să vă îmbunăţiţi jocul de golf, abilităţile artistice sau să fiţi mai relaxaţi. Acestea sunt abilităţi corespunzătoare potenţialelor neuroplasticităţii.

Utilizarea unor căi neuronale multiple şi stimularea câmpurilor neuronale s-au practicat de decenii – chiar şi fără completa înţelegere a modului sau de ce aceste tehnici funcţionează. Şcolile Montessori au obţinut rezultate excelente de la începutul secolului trecut. Acum, cu o mai bună înţelegere a câmpurilor neuronale şi a beneficiilor stimulării pe mai multe căi, este posibil să ţinteşti regiuni specifice  pentru îmbunătăţire. Este deja o afacere înfloritoare. Căutaţi pe google cuvintele „neuro enhancement” (îmbunătăţiri neuronale) şi veţi găsi peste 4,000,000 de rezultate. Este plin de informaţii şi pe youtube. De exemplu:

Amintiţi-vă, configuraţia creierului vostru vă determină personalitatea. Deveniţi ceea ce faceţi.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Manipuland si folosind Rezonanta Schumann – partea I

Este oare o relaţie între Frecvenţa Fundamentală de Rezonanţă a Pământului (Rezonanţa Schumann) de aproximativ 7 şi jumătate bătăi pe...

Închide