Creierul creativ este structural altfel

0

Se spune deseori că oamenii creativi văd lumea altfel decât restul – iar un cercetător de la Harvard ne spune și de ce.

Oamenii știință care studiază radiografii ale creirului unor persoane cărora li s-a cerut să inventeze noi moduri de folosire a obiectelor de zi cu zi, au descoperit un anumit mod de conexiuni neuronale care se corelează cu cele mai creative răspunsuri. Cercetătorii au reușit apoi să folosească acel model pentru a face predicții legate de răspunsul creativ al altor oameni, bazându-se pe conexiunile dintr-o anumită rețea din creier. Studiul este publicat într-un lucrare din 15 ianuarie, în the Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Ceea ce ne demonstrează studiul este faptul că un creier creativ este structurat altfel”, a declarat Roger Beaty, un doctor cercetător în psihologie și autor principal al studiului. ”Oamenii care sunt mai plini de creativitate pot accesa în mod simultan rețele neuronale ce nu funcționează în mod normal împreună. Am folosit și modele de predicție pentru a demonstra că putem prezice, cu o oarecare marjă de acuratețe, cât de creative sunt ideile oamenilor (bazându-ne pe radiografii ale creierelor lor) care fuseseră publicate anterior”. Beaty și colegii săi au reanalizat datele unor studii anterioare și au descoperit că, prin simpla măsurare a puterii conexiunilor din rețelele neuronale ale acestor persoane, pot estima cât de originale ar fi ideile acestora.

În timp ce datele au arătat că diferite regiuni din creier sunt implicate în gândirea creativă, Beaty a declarat că dovezile au indicat către trei sub-rețele – rețeaua de bază, rețeaua de subliniere și rețeaua de control executiv – ce par să joace roluri cheie în gândirea creativă.

Rețeaua de bază, spune acesta, este impi=licată în memorie și în stimularea mentală, deci teoria spune că joacă un rol important în procese de tip visare cu ochii deschiși, imaginație și gândire spontană.

„În termeni de creativitate, credem că este important pentru dezvlănțuirea ideilor”, a declarat Beaty. ”Însă nu vei da peste cele mai creative idei în acest fel, pentru că ai putea fi atras către ceva care nu este chiar original din memorie, deci în acest fel se activează aceste rețele”.

Rețeaua de subliniere, a declarat el, detectează informațiile importante, atât din mediul înconjurător dar și intern. Atunci când vine vorba despre creativitate, cercetătorii cred că aceasta ar putea fi responsabilă de sortarea ideilor ce se nasc din rețeaua de bază.

În cele din urmă, spune Beaty, rețeaua de control executiv ajută oamenii să își păstreze concentrarea pe ideile folositoare și să le elibereze pe cele care nu funcționează.

„Sincronizarea dintre aceste sisteme pare să fie importantă atunci când vine vorba despre creativitate”, spune Beaty. Oamenii care au gândire flexibilă și vin cu mai multe idei creative sunt mai buni la folosirea acestor rețele ce în mod normal nu funcționează împreună, adctivându-le în mod simultan”.

Pentru a identifica rețeaua neuronală implicată în creativitate, Beaty și colegii săi au recrutat 163 de voluntari și au folosit tehnici de rezonanță magnetică imagistică (fMRI) pentru a le scana creierele în momentul în care concep idei creative legate de folosirea neobișnuită a obiectelor de zi cu zi, precum o cărămidă, un cuțit sau o frânghie.

Echipa a antrenat apoi ”evaluatori” pentru a revizui răspunsurile din partea participanților pentru a evalua cât de creative au fost răspunsurile lor.

„Creativitatea este în mod normal abilitatea de a aduce noi idei și folositoare”, a spus Beaty. ”Am corelat puterea conexiunilor din această rețea în timp ce ei gândeau creativ cu calitatea răspunsurilor acestora”.

În baza rezultatelor testului, Beaty și colegii săi au dezvoltat un model predictiv și au testat din nou datele radiografiilor cerebrale cu cele din studii anterioare asupra creativității.

„Am folosit date deja publicate… am descoperit că dacă ne bazăm pe cât de puternice sunt conexiunile din această rețea, putem să estimăm cu destul dem ultă acuratețe cât de creativ vei fi la o anumită operațiune”, a spus Beaty.

În cele din urmă Beaty spune că speră ca studiul să dărâme câteva mituri despre creativitate și de unde provine.

„Unul dintre miturile pe care sper ca acest studiu să îl spulbere este acela legat de emisfera dreaptă versus emisfera stânga, când vine vorba despre creativitate”, a spus el. ”Aceasta este o călătorie a întregului creier”.

Nu este încă destul de clar că rezultatele nu pot fi modificate cu ceva antrenament. ”Nu este ceva ce ai sau nu ai”, a adăugat el. ”Creativitatea este complexă și noi doar zgâriem suprafața aici, deci avem nevoie de mult mai multe studii”.

Sursa articolului: materiale oferite de Harvard University.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180117163954.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cea mai mare peșteră subacvatică adăpostește multe secrete Maya

A durat 10 luni de explorare intensă până cercetători de la the Great Maya Aquifer Project (GAM) au descoperit cel...

Închide