Cosmosul canta – daca stii cum sa asculti

0

Filmele S.F. sunt cateodata criticate atunci cand exploziile se aud in spatiul vid. O zicala veche spune „in spatiu nu te poate auzi nimeni cum tipi”. Fara aer nu exista nici un sunet. Insa, daca acest fapt este adevarat, despre ce vorbea astrofizicianul Don Gurnett atunci cand la conferinta NASA, in septembrie 2013, a declarat ca a auzit „sunetul spatiului interstelar”?

Se pare ca totusi, spatiul poate produce muzica… daca stii cum sa asculti.

Gurnett este fe de James Van Allen, profesor de fizica la University of Iowa si cercetator principal pentru Istrumentele de tip Plasma Wave Science de pe Voyager 1.

La conferinta de presa, el a redat audientei niste date ale undelor plasmatice. Sunetele, a explicat el, arata ca Voyager 1 a parasit heliosfera.

Heliosfera este o bula uriasa, magnetica, ce inconjoara soarele si planetele. In principiu, aceasta este campul magnetic al soarelui umflat catre niste proportii enorme de catre vantul solar. In interiorul heliosferei este „acasa”. In afara acesteia, este spatiul interstelar, casa stelelor.

Timp de decenii, cercetatorii au stat ca pe ace, asteptand ca sonda Voyager sa paraseasca heliosfera. In mod ironic, le-a luat circa 1 an celor de la NASA sa realizeze ca acest lucru se intamplase deja. Motivul acestei intarzieri se datoreaza incetinelii cu care se transmit datele de la indepartata naveta spatiala. Datele inregistrate pe invechitele casete cu banda sunt redate la intervale intre 3 si 6 luni. Apoi, mai este necesar timpul pentru procesarea citirii. Gurnett isi aduce aminte de entuziasmul descoperirii unor date vechi de cateva luni de la instrumentele de citire a valurilor de plasma, in vara lui 2013. Tonurile distante au fost foarte clare: „Voyager 1 a trecut dincolo.”

Sunetul spatiului interstelar

Obiectiv vorbind, instrumentele de citire a undelor plasmatice nu detecteaza nici un sunet. In schimb, ele simt valurile de electroni din gazul ionizat sau „plasma” prin care trece Voyager. Nici o ureche umana nu ar putea sa auda aceste valuri de plasma. Totusi, pentru ca ele au loc in frecvente audio, intre cateva sute si cateva mii de hertzi, „putem sa redam datele in boxe si sa le ascultam”, spune Gurnett. „Frecventa ce mai inalta ne ofera date in legatura cu densitatea gazului din jurul navetei spatiale”.

Voyager 1 – oscilarea electronilor de plasma PWS dincolo de heliosfera. Sursa: NASA

Atunci cand Voyager 1 se afla in interiorul heliosferei, tonurile erau joase, in jur de 300 de Hz, tipic pentru unde plasmatice ce curg prin vantul solar rarefiat. In afara heliosferei, frecventa a crescut catre o nota mai inalta, cu 2-3 kHz, corespunzator unui gaz mai dens din mediul interstelar.

Pana acum, Voyager 1 a inregistrat doua varfuri de muzica plasmatica interstelara – primul in Oct-Nov 2012 si cel de-al doilea in Aprilie-Mai 2013. Ambele au fost amplificate de catre varfuri ale activitatii solare. „Avem nevoie de evenimente solare pentru a declansa oscilatia plasmei”, spune Gurnett.

Instrumentele de pe Voyager asculta… si invata.

„Suntem intr-o zona complet ne-explorata a spatiului”, spune Gurnett. „Ma astept la cateva surprize in aceasta zona”.

In mod special, Gurnett spera sa inregistreze unde plasmatice care nu sunt amplificate de furtunile solare. El speculeaza ca unde de soc din afara sistemului solar s-ar putea propaga prin spatiul interstelar. Daca lucrurile stau in acest mod, ele ar crea noi valuri plasmatice pe care Voyager 1 le-ar intalni pe masura ce se afunda tot mai adanc pe taramul stelelor.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Pietrele care cresc – un fenomen geologic uimitor

Pamantul este o planeta uimitoare si natura este plina de minuni. Ne indreptam acum atentia catre un fenomen geologic extraordinar,...

Închide