Conexiuni intre mancarea procesata si depresie

0

Mancarea prajita

Mancarea prajita este una dintre mancarurile procesate cercetate in acest studiu. Daca avem o dieta formata preponderent din mancare procesata, cercetatorii au descoperit faptul ca exista un risc ridicat de depresie pentru persoanele in cauza. Mai mult decat atat, cei care au consumat multe legume, fructe si peste, au prezentat un risc mult mai scazut de depresie, descoperire facuta de echipa de la University College London.

Datele in legatura cu dieta a aproximativ 3500 de adulti in serviciul public, au fost comparate cu datele despre depresie, 5 ani mai tarziu, raporteaza British Journal of Psychiatry reported. Echipa spune ca acesta este primul studiu care face legatura dintre dieta oamenilor din Marea Britanie si depresie.

Populatia din Marea Britanie consuma mancare din ce in ce mai putin nutritiva, produse proaspete si consuma mai multe grasimi saturate si zaharuri

Dr Andrew McCulloch, Mental Health Foundation

Participantii au fost impartiti in doua tipuri de dieta – aceia care aveau o dieta bazata preponderent pe mancare neprocesata, inclusiv fructe, legume si peste si aceia care mancau in principiu mancare procesata precum deserturi dulci, mancare prajita, carne procesata, cereale rafinate si produse lactate grase.

Dupa ce au luat in considerare factori precum sexul, varsta, educatia, activitatea fizica, fumatul si bolile cronice, au descoperit o diferenta semnificativa in dezvoltarea riscului de depresii in functie de dieta. Cei care au consumat majoritar mancare neprocesata, aveau un risc cu 26% mai scazut de depresii viitoare decat cei care mancau mai putin mancare neprocesata. Prin contrast, cei care mancau preponderent mancare procesata, au avut un risc cu 58% mai mare decat cei care consumau mai putina mancare procesata.

Dieta mediteraneana

Autorul studiului, Dr Archana Singh-Manoux, a subliniat faptul ca exista posibilitatea ca aceasta descoperire sa fie explicata printr-un factor legat de stilul de viata pe care nu l-au luat in considerare.

„Exista o lucrare ce arata ca dieta mediteraneana este asociata cu un risc mai scazut de depresie, insa problema este ca daca traiesti in Marea Britanie, posibilitatea ca tu sa ai o dieta mediteraneana nu este foarte mare. Asa ca am vrut sa privim lucrurile dintr-o perspectiva putin diferita pentru a studia legatura dintre dieta si sanatatea mentala. „

Nu este inca foarte clar de ce unele mancaruri pot scadea sau mari riscul unei depresii insa cercetatorii cred ca poate exista o legatura cu inflamatiile sau cu diverse afectiuni precum bolile de inima.

Dr Andrew McCulloch, Director executiv al Mental Health Foundation, spune: „Acest studiu adauga si mai mult la baza solida de cercetare ce demonstreaza legatura puternica dintre mancarea noastra si sanatatea mentala. Studii majore precum acesta sunt cruciale pentru ca detin cheia pentru intelegerea afectiunilor mentale.”

El a adaugat ca dietele oamenilor devin din ce in ce mai nesanatoase. Populatia din Marea Britanie consuma mancare din ce in ce mai putin nutritiva, produse proaspete si consuma mai multe grasimi saturate si zaharuri

„Suntem ingrijorati in mod special in legatura cu aceia ce nu au acces la produse proaspeta sau pentru cei ce locuiesc in zone cu multe restaurante de tip fast food si take away.”

Margaret Edwards, sefa a departamentului strategie la clinica de sanatate mentala SANE, spune: „Sanatatea fizica si mentala sunt strans legate intre ele, asadar nu ar trebui sa fim surprinsi de acest rezultat, insa speram ca cercetarile viitoare ne vor ajuta sa intelegem mai bine legatura dintre dieta si sanatatea mentala.”

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Umbra si lumina

Acolo unde e lumina e si umbra, numai planul subtil contine auto-luminiscenta tuturor structurilor si nici aceea nu auto-suficienta pentru...

Închide