Combusibili alternativi

0

Exista o gramada de cercetatori ce incearca sa rezolve criza energetica ce aproape a inceput. Multe dintre creatiile lor nu parasesc perimetrul laboratorului iar aici avem de a face cu una dintre cele ce se indreapta catre comercializare – si care tocmai a rezolvat una dintre problemele mari. Biochimistul veteran Daniel Nocera a lucrat de cateva decade la o „frunza artificiala” – o bucata de silicon ce poate crea energie din lumina soarelui si apa, similar modului in care o fac frunzele. Nocera a aratat publicului o versiune preliminara a frunzei in 2011 iar saptamana aceasta a anuntat o versiune mult imbunatatita.

Iata cum functioneaza frunza: daca o scufundati intr-o pelicula de apa, imparte hidrogenul si oxigenul. Hidrogenul este colectat si inmagazinat intr-o pila de combustibil. Scufundata un sfert in apa, poate produce 100 de wati de energie, 24 h pe zi.

In acest mod, se poate crea energie pentru aproximativ 3 miliarde de oameni care la ora actuala nu au acces la o retea electrica. Problema cu vechea versiune a frunzei lui Nocera era faptul ca are nevoie de apa curata – un alt lucru la care acele miliarde de oameni nu aveau acces. Acum, frunza lui Nocera va functiona si in apa murdara, avand un sistem de autovindecare, adica de a preveni formarea bacteriilor pe suprafata sa.

Iata cum o explica Nocera in cadrul unei intalniri a American Chemical Society:

In mod surprinzator, unii dintre catalizatorii pe care i-am dezvoltat pentru a fi folositi in frunza artificiala, de fapt se vindeca singuri. Sunt un soi de catalizatori vii, aceasta fiind o inovatie importanta ce inlatura grijile in legatura cu posibilitatea folosirii frunzei in tarile in curs de dezvoltare si in alte zone izolate.

Autovindecarea permite frunzei artificiale sa functioneze cu apa impura si contaminata de bacterii ce se gaseste in natura. Am descoperit un mod pentru a crea conditiile necesare ca o parte din catalizator sa se desprinda, tinand bacteriile departe de suprafata neteda ce trebuie sa formeze un biofilm. Apoi, catalizatorul se poate intregi si vindeca.

Este ca si cum am oferi energie de tip fast-food. Suntem interesati sa realizam o gramada de unitati ieftine ce pot sa nu fie cele mai eficiente dar care isi fac treaba. Este ca si cum am trece de la o retea imensa de computere la un laptop. Aceasta este energie personalizata (si acesta este viitorul).

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Copiii si televizorul

Azi vreau sa facem impreuna un exercitiu de constientizare, mai ales ca saptamana aceasta am avut o intalnire in cadrul...

Închide