Codul binar era folosit în India și Polinezia cu mult timp îninte ca Leibniz să îl inventeze

0

În 1703, matematicianul german Gottfried Leibniz a demonstrat avantajele sistemului binar pentru calcule și, prin acest lcuru, a pus fundația computerelor.

Totuși, Leibniz nu a fost nicidecum prima persoană care a descoperit codul binar. Invenția sa a fost doar o reinventare bazată pe o cunoaștere străveche.

Există dovezi care indică faptul că oamenii din India antică și din Polinezia antică cunoșteau codul binar cu mii de ani în urmă.

Având aceste descoperiri în minte, oamenii de știință chestionează acum originea sistemului binar și data inventării sale.

Cunoașterea străveche a codului binar în Polinezia

După studiul limbajului populației din mica insulă din Pacific, Mangareva din Polinezia franceză, cercetători din Norvegia au descoperit că unul dintre cele două sisteme tradiționale de numerotare folosite în Mangareva, avea trei pași binari supraimpuși pe o structură decimală.

“Navigatorii polinezieni au părăsit Mangareva în jurul anului 800 dC în căutarea unor roci de calitate pentru unelte vitale, și-au descoperit succesul pe Pitcairn. Auînflorit schimburile între insule, iar cei care s-au așezat în acea zonă au sculptat rudimentar în piatră, au săpat imagini umane, animale și forme geometrice în stâncă și au creat locuri pentru îngropat, dar au și lăsat în urma lor multe artefacte. Răzvrătiții de pe nava Bounty au ajuns aici în 1970 au descoperit platformele templelor, pietroglife și unelte din piatră lăsate de aceștia în urmă, ceea ce a demonstrat (fapt confirmat de Marshall Weisler) că Pitcairn a adăpostit o populație polineziană străveche, cel mai probabil provenind din Mangareva”. Credit pentru imagine: Pitcairn Islands Philatelic Bureau

Invenția mangarevană a pașilor binari, cu secole înaintea descrierilor formale ale lui Leibniz, atestează posibila evoluție în numerică, chiar și în lipsa unor notații, ceea ce scoate în evidență rolul culturii în evoluție și a diversității în cogniția numerică.

Oamenii de știință au descoperit că polinezienii care au ajuns în Mangareva cu 1.000 de ani în urmă foloseau un sistem decimal, la ca alte populații polineziene. Totuși, prin anul 1450, populația din Mangareva folosea un sistem ce combina baza 10 și baza 2. În limbajul mangarevian există cuvinte pentru numere de la 1 la 9, dar și pentru sisteme decimale.

Pentru numere de la 20 la 80, polinezienii antici foloseau un sistem binar, cu termeni separați pentru 20, 40 și 80.

Texte muzicale străvechi dezvăluie cunoașterea din India

Există un text muzical extrem de interesant scris de Pingala, un învățat important și autor al lucrării Chhandahshastra (care se traduce prin știința metrilor). Această compoziție muzicală antică dezvăluie cunoașterea sistemului binar. Textul este datat în secolul 2 dC, fiind, cu alte cuvinte, cu mai bine de 1.500 de ani mai vechi decât sistemul binar al lui Leibniz.

Potrivit cercetătorilor, Chhandahshastra reprezintă prima descriere cunoscută a unui sistem numeral binar în conexiune cu enumerarea sistematică a metrilor cu modele fixe pentru silabe scurte și lungi.

Folosirea lui 0 este câteodată asociată lui Pingala datorită discuției asupra numerelor binare, de obiecei reprezentând folosirea lui 0 și 1 în discuții moderne, însă Pingala folosea ușor (laghu) și greu (guru) mai degrabă decât 0 și 1 pentru a descrie silabele.

Pentru că modelul sistemului binar al lui Pingala începe cu 1 (patru silabe scurte – binar ”0000” – este primul model), modelul la puterea n corespunde reprezentării binare a lui n-1 (cu valori pozitive crescătoare).

Manuscrisul Bakhshali – Imagine: Bodleian Library

Pingala este creditat pentru folosirea numerelor binare în silabele scurte și lungi (ultimele egale cu două silabe scurte), o notație similară codului Morse.

Faptul că în India a fost inventat codul binar nu este nicio surpriză. Nu cu mult timp în urmă, cercetătorii au descoperit un text indian extrem de interesant, cunoscut drept Manuscrisul Bakhshali, ce rescrie istoria numărului 0 și al matematicii.

sursa: http://www.ancientpages.com/2017/09/28/binary-code-used-ancient-india-polynesia-long-leibnitz-invented/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un Stonehenge în India

Un complex misterios de pietre erecte - extrem de similare celor din cadrul faimosului Stonehenge - se află în Willong Khullen,...

Închide