Ciudatul caz al femeii care „simte” masinile

1

Aceasta este, pana acum, singura persoana de pe planeta identificata cu un soi de sinestezie denumita „atingerea oglinda”. O persoana ce are sinestezie de tip atingere oglinda poate simti literalmente ceea ce simt alti oameni. Insa, in cazul acestei femei, totul este mult diferit pentru ca ea se conecteaza cu masinarii in loc de oameni.

„Experienta sentimentului oglindit in exact aceeasi parte a corpului precum persoana care experimenteaza la prima mana frigul, caldura, sau durerea, simte un deget pentru deget, o mana pentru o mana, un ochi pentru un ochi. Pentru marea majoritate, senzatia atingerii oglinda mimeaza direct ceea ce vad – observand pe cineva ca isi atinge partea stanga a fetei, naste in ei o senzatie pe partea dreapta a fetei. Insa, pentru cativa, senzatia oglindita este mapata anatomic – daca vad pe cineva atingandu-si partea stanga a fetei, ei vor avea senzatia pe partea lor stanga a fetei. Asadar, in timp ce unele persoane sinestezice au sentimentul ca privesc direct in oglinda, la altele aceasta perspectiva se roteste devenind la fel ca in cazul persoanei observate.”, explica Michael Banissy de la Department of Psychology la Goldsmiths, University of London.

A simti durerea si emotiile altor oameni este o conditie rara, dar a simti masinariile din jurul tau este chiar ceva neobisnuit. Dintre cele 60 sau chiar mai multe tipuri de sinestezie identificate actualmente, in cazul de fata aceasta pare sa corespunda atingerii in oglinda, in care cineva simte literalmente durerea sau emotia celuilalt, insa pana acum acel altcineva era in mod normal uman. Intr-un interviu recent publicat in , o tanara de 15 ani din Texas isi prezinta conexiunea sa neobisnuita cu masinariile. Am putea descrie aceasta conexiune remarcabila ca un soi de fuziune la nivelul mintii. Tanara a carei identitate nu a fost divulgata si careia ii vom spune Kelly, povesteste ca simte masinariile langa care se afla, fara a le atinge ca si cum acestea ar fi o extensie a propriului sau corp.

„Atunci cand vad accidente de masini intr-un film, simt cum se rup si se contorsioneaza si trebuie sa ma indepartez si sa opresc filmul respectiv”, spune Kelly.

Ea mentioneaza automobile, roboti, scari rulante si incuietori ca exemple de obiecte mecanice ce actioneaza ca stimul atunci cand isi descrie conexiunea speciala cu acestea. „Simt o conexiune cu aproape orice este un soi de mecanism motorizat mecanic ce are parti in miscare.”

 

 


Inca de cand eram copil, am invatat sa ma detasez si sa ignor majoritatea masinariilor si alte reactii sinestezice, atat pentru a parea normala cat si pentru a reduce din senzatiile deranjante. Cea mai buna analogie de care ma pot folosi este sa o compar cu un radio. Simturile mele sunt radioul prinzand semnalul si reproducandu-l in creierul meu iar diversele masinarii sunt posturi radio pe care le pot mentiona. De pilda daca ma aflu intr-un mall unde sunt multe scari rulante, lifturi, vehicule cu motor sau ceasuri, acestea reprezinta prea multe semnale pe care radioul meu trebuie sa le proceseze. Spre diferenta de alte forme de sinestezie, aceasta nu conduce la o supraincarcare a simturilor ci din contra, nu simt nici o senzatie de atingere, fiind ca si cum simturile mele sunt de-a dreptul coplesite pentru a mai procesa ceva. Singurul mod in care ma pot conecta la o masinarie, in aceasta situatie, este acela de a ma focusa pe una singura, ignorand restul masinariilor inconjuratoare. Daca exista o singura masinarie in campul meu vizual, ma focalizez in mod automat pe aceasta.

Felul in care simt miscarea unei masinarii depinde foarte mult de pozitia sa fata de corpul meu. Daca se afla undeva in proximitatea mea dar fara sa ma atinga, sau daca o ating dar nu sunt influentata de aceasta, atunci este ca si cum ar fi o extensie a mea. Simt si imi constientizez corpul si faptul ca eu nu sunt acea masinarie, dar este ca si cum eu si aceasta din urma am fi conectate si pot sa simt, in acest fel, prin aceasta conexiune, cum se simte. Cu cat miscarea este mai puternica, cu atat senzatiile mele sunt mai puternice. De pilda, atunci cand privesc la scene cu accidente de masini, intr-un film, le simt cum se rup si sunt distruse, fapt care ma face sa trebuiasca sa incetez la a mai privi la acele scene pentru a evita stimulii cu pricina.

Senzatiile sunt totusi diferite atunci cand sunt in interiorul masinariei sau deasupra ei si direct influentata de miscarea sa ca atunci cand merg cu automobilul sau cu vaporul. In acel caz, sunt masinaria, avand o experienta traditionala de tip oglinda. Simt aceleratia ca un balans (cu cat mai rapida este acceleratia, cu atat mai sever este balansul) in partea de jos a corpului meu/picioare ca si cum as sta in picioare si m-as inclina in fata gata sa cad. Atunci cand masina franeaza, simt ca si cum bratele mele se extind in fata iar palmele si incheietura mainilor se ridica”, spune Kelly.

Kelly isi doreste sa urmeze o cariera in stiinte sau inginerie, acolo unde afectiunea ei ar putea-o ajuta.

„Sineztezia mea este de folos atunci cand incerc sa imi amintesc siruri lungi de numere sau cuvinte si imi ofera o mai buna intelegere a designului fizic si mecanic”, spune ea.

Fiecare conexiune de tip sinestezic este diferita iar starea lui Kelly este un subiect deloc explorat stiintific in acest moment. Va trece ceva timp pana cand se vor gasi mai multe persoane avand aceste calitati extraordinare. Exista inca multe lucruri pe care cercetatorii nu le cunosc in legatura cu misteriosul nostru creier si cu abilitatea lui Kelly de a fuziona la nivelul mintii cu tehnologia si toate tipurile de masinarii.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/machinewomanfeels.php

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Experimentul TELEPORTAREA continua: nou record de 143 km

O echipa internationala de cercetatori inclusiv oameni de stiinta de la University of Waterloo au reusit o teleportare cuantica pe...

Închide