Cercuri misterioase apărute în Australia

0
Fiind considerate unul dintre cele mai mari mistere ale naturii, așa zisele cercuri de zâne din deșertul Namibian au uimit cercetătorii de câteva decade.

Mulți oameni au fost fascinați de fenomene naturale inexplicabile și au emis tot felul de teorii, încercând să descopere originea enigmaticelor cercuri. De secole, cercurile de zâne au fost subiect de superstiție pentru populațiile indigene din zonă, Himba, care le consideră creația unui dragon subteran sau urmele zeilor.

fairy-circles-namibia1

Imagine: Thorsten Becker via Wiki Commons

În același timp, comunitatea științifică tinde să creadă că aceste cercuri ale zânelor sunt create de activitatea termitelor sau a furnicilor. Există și multe alte alternative ce leagă acest fenomen neobișnuit de radiații, gaze subterane sau chiar extratereștrii.

Totuși, nimeni nu știe cu exactitate ce crează aceste modele circulare de pământ sterp și, până acum, cercurile zânelor din deșertul Namibiei erau considerate unice. Totuși, se pare că acestea nu sunt unicat pentru că s-au descoperit modele similare în sălbăticia din Vestul Australiei, potrivit unui studiu publicat în revista .

“Nu ne venea să credem – cercurile de zâne din Namibia se presupunea că sunt singurele de pe glob”, a declarat Dr. Stephan Getzin, co-autor al studiului și ecologist la Centrul Helmholtz pentru Cercetări de Mediu din Germania, pentru Smithsonian Magazine.

fairy-circles-australia

Imagine: Kevin Sanders

Cercurile zânelor din Australia sunt foarte asemănătoare cu cele din Namibia. AAceste cercuri de zone fără iarbă sunt separate între le de aproximativ 9 metri de spațiu, majoritatea dintre ele sunt destul de mari pentru a găzdui un microbuz. Toate cercurile de zâne sunt aranjate într-un model hexagonal, care amintește de un fagure de albine.

Potrivit declarțiilor Dr. Getzin, descoperirea cercurilor din Australia sugerează o explicație diferită a acestui fenomen natural intrigant. Cercetătorii cred că răspunsul stă în procesul de auto-ordonare a plantelor. Cu alte cuvinte, în încercarea de a se adapta la condițiile dificile ale deșertului, iarba se organizează în acest model pentru a profita la maxim de resursele de apă.

“Cantitatea de apă disponibilă în zona de tranzit dintre deșert și preerie nu este suficientă pentru un covor de iarbă continuu. Astfel, plantele individuale se luptă pentru apă și de aceea se organizează în acest model de iarbă cu găuri în el”, xplică Dr. Getzin într-o declarație publică.

fairy-circles-australia1

Imagine: Dr. Stephan Getzin

Mai mult decât atât, descoperirea cercurilor de zâne din Australia conduce la posibilitatea ca aceste modele să existe și în alte părți ale lumii. Cred că există mai multe zone de acest fel – este doar o chesiune de a le căuta”, a declarat Dr. Getzin pentru Smithsonian Magazine. Totuși, explicațiile rămân deocamdată la nivel de toerie, fiind nevoie de mai multe cercetări pentru a dezvălui misterul din spatele acestor cercuri și de a explora felul în care natura (sau altceva) ar putea să le creeze.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce înseamnă calea Yoga tradițională

Yoga a devenit o formă extrem de populară de activitate fizică și relaxare în ultimii ani. Cei care o practică...

Închide