Cercetătorii au inventat un aparat care citește mintea și proiectează gândurile pe un ecran

0

 

Cercetători de la the University of Oregon au inventat un sistem capabil să citească gândurile oamenilor folosind o scanare a creierului și un proiector pe un ecran.

Studiul legat de acest aparat, ce a fost publicat în revista a implicat 23 de voluntari cărora li s-au arătat 1.000 de fotografii color cu figuri umane. În timpul acestei sesiuni, creierele lor au fost conectate la un aparat de RMN ce le monitoriza activitatea neurologică. S-a folosit un program de inteligență artificială ce era menit să citească activitatea cerebrală a voluntarilor și să ofere o descriere matematică a figurilor arătate.

De fapt, aceasta a fost cea de-a doua fază a experimentului, pentru că în prima s-a realizat o sesiune de antrenament de citire a minții pentru IA (inteligența artificială). Scopul acesteia era să facă programul să memoreze corelațiile dintre anumite modele de activitate cerebrală și anumite trăsături faciale.

În cea de-a doua fază, cu ajutorul aparatului de RMN, IA trebuia să găsească cum arăta fața vizualizată bazându-se pe activitatea cerebrală a voluntarilor. Trebuie notat faptul că fețele arătate voluntarilor au fost complet diferite în cele două faze ale expperimentului.

Datele folosite pentru sistemul de citire a minții pentru reconstrucția figurilor s-a bazat pe activitatea cerebrală din doi centri – girusul angular (GRA) și cortexul occipitotemporal (COT). GRA este responsabil pentru conștiența spațială, formarea memoriei, a numerelor și procesarea limbajului, în timp ce fncțiile COT sunt legate de procesarea stimulilor vizuali.

Ei bine, IA nu a reușit niște rezultate foarte acurate, totuși, înainte de a trage o concluzie trebuie să luăm în considerare câteva elemente. Cercetătorii au arătat aceste imagini reconstruite unui alt grup de participanți, rugându-i pe aceștia să răspundă la câteva întrebări generale legate de descrierea fețelor, precum ”Este un bărbat sau o femeie” ”Este această persoană fericită sau tristă?” etc. În mare, răspunsurile au fostcorecte, ceea ce înseamnă că IA a reușit să capteze trăsăturile faciale de bază.

ADupă cum puteți observa, tehnologia are potențial chiar dacă în clipa de față, sistemul de citire a minții nu poate produce imagini acurate a ceea ce gândesc oamenii. Totuși, acesta nu este primul experiment care încearcă să ”spargă” mintea umană, existând și alte teste ce s-au dovedit la fel de promițătoare.

Se pare că cel puțin pentru momentul prezent, amintirile și secretele sunt în siguranță în capetele noastre. Deci, în concluzie, folosiți-vă frumoasa minte pentru că este încă posibil și legal.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Rolul meditației în sănătatea mentală

Chiar și o scurtă practică a meditației îi poate face pe oameni mai calmi, mai puțin stresați și mai relaxați....

Închide