Cercetători de la CERN au depășit Viteza luminii

0

Oamenii de știință au declarat că au înregistrat particule ce călătoresc mai rapid decât lumina – o descoperire ce ar putea răsturna una dintre legile fundamentale ale Universului enunțată de Einstein. Antonio Erediato, purtător de cuvânt al grupului internațional de cercetători, a declarat că măsurătorile făcute de-a lungul a trei ani au demonstrat că neutrino pompați din CERN lângă Geneva către Gran Sasso în Italia au ajuns cu 60 de nanosecunde mai devreme decât ar fi făcut-o lumina.

“Avem încredere în rezultatele noastre. Am verificat și reverificat orice dată ce ar fi putut distorsiona rezultatele noastre dar nu am descoperit nimic”, a declarat acesta. ”Acum ne dorim ca și colegii noștri să verifice rezultatele noastre în mod independent”.

Dacă se confirmă, descoperirea va submina teoria din 1905 a lui Albert Einstein a relativității speciale, care spune că viteza luminii este o ”constantă cosmică” și că nimic în Univers nu poate călători mai rapid. Această ipoteză, care a stat în picioare timp de peste un secol de teste, este unul dintre elementele cheie ale așa-zisului Model Standard al Fizicii, care încearcă să descrie modul în care universul și absolut tot funcționează. Descoperirea cu totul și cu totul neașteptată a ieșit la iveală în cadrul cercetărilor pe care fizicienii le fac în cadrul unui experiment numit OPERA condus de centrul de cercetare al particulelor CERN de lângă Geneva și Laboratoarele Gran Sasso din Ialia centrală.

Un total de 15.000 de raze de neutrino – particule minuscule ce sunt peste tot în cosmos – au fost trase de-a lungul a trei ani de la CERN către Gran Sasso la 730 km distanță, unde au fost captate de detectoare uriașe. Lumina ar fi acoperit distanța în 2,4 miimi de secundă, însă neutrino le-a luat cu 60 de nanosecunde – sau 60 de milionimi de secunde – mai puțin decât le-ar fi luat razelor de lumină.

“Este o diferență infimă”, spune Erediato, care lucrează și la Berne University din Elveția, ”însă în mod conceptual este incredibil de importantă. Descoperirea este atât de uimitoare încât, pentru moment, cu toții ar trebui să fie extrem de prudenți”.

Erediato a refuzat să speculeze ce ar putea să însemne dacă și alți fizicieni, care vor fi informați în mod oficial în cadrul unei întâlniri la CERN, vor descoperi că măsurătorile făcute în cadrul OPERA sunt corecte.

“Pur și simplu nu vreau să mă gândesc la implicații”, a declarat acesta. ”Suntem oameni de știință și lucrăm cu ceea ce cunoaștem”.

O mare parte din literatura Sci-Fi se bazează pe ideea că, dacă se poate depăși barera vitezei luminii, atunci călătoria în timp ar putea să fie teoretic posibilă.. Existența neutrino, o particulă sub-atomică elementară cu o masă infimă, creată în cadrul procesului de degradare radioactivă sau în reacțiile nucleare precum cele din interiorul Soarelui, au fost confirmate mai întâi în 1934, însă ele încă bulversează cercetătorii.

Acestea pot trece prin majoritatea materiei fără să fie detectate, chiar și pe distanțe foarte mari și fără să fie afectate. Milioane trec prin corpul uman, spun oamenii de știință. Pentru a ajunge la Gran Sasso, neutrino aruncați dintr-o instalație specială la CERN – casă și pentru the Large Hadron Collider ce studiază originile universului – trebuie să treacă prin apă, aer și roci.

Laboratorul italian construit în subteran, la aproximativ 120 km sud de Roma, este cel mai mare de acest tip din lume pentru fizica particulelor și cercetare cosmică. În jur de 750 de oameni de știință din 22 de țări diferite lucrează aici, atrași de posibilitatea efectuării unor experimente unice în trei hale masive, protejate de razele cosmice de 1.400 de metri de rocă de deasupra lor.

Ce s-a întâmplat la CERN?

Oamenii de știință spun că au cronometrat neutrino – particule mai mici decât atomii – călătorind cu o viteză de 300.006 kilometri pe secundă, puțin mai rapid decât viteza luminii.

Ce înseamnă acest lucru?

Teoria specială a relativității a lui Einstein spune că nimic nu poate călători cu viteze mai mari decât viteza luminii în vid, pentru că fotonii – particulele luminoase – nu au masă. Dovadă că neutrino, particule subatomice subatomice, care au o masă infimă, pot călători mai rapid de atât ar fi neconcordantă cu teoria lui Einstein.

Care sunt efectele de domino?

Teoria lui Einstein este critică pentru Modelul Standard al Fizicii ce ajută la explicarea a tot ceea ce cunoaștem în legătură cu funcționarea Universului, de la găuri negre la Big Bang. Dacă se demonstrează că este greșită, atunci în mod virtual fizica modernă și legile fundamentale ale naturii vor trebui regândite.

Au fost verificate rezultatele?

Descoperirea a fost un șoc atât de puternic pentru cercetătorii de la CERN încât aceștia au petrecut mai multe luni de zile verificând toate datele înainte de a face anunțul. Ei au rugat echipe americane și japoneze să confirme rezultatele înainte de a declara descoperirea. Datele vor fi încărcate într-o bază de date online pentru a putea fi analizate de orice expert de pe glob.

Înseamnă că E nu mai este egal cu MC la pătrat?

Teoria relativității specializate a fost folosită pentru a da naștere teoriei prin care energia este egală cu masa înmulțită cu viteza luminii la pătrat. Este prematur să dăm la o parte cea mai faimoasă ecuație din toate timpurile, însă ultima noastră descoperire sugerează că una dintre ipotezele de bază pe care se bazează – acela că nimic nu poate accelera mai rapid decât lumina – poate să nu fie în totalitate adevărată.

sursa: http://www.physics-astronomy.org/2018/04/breaking-researchers-at-cern-break.html?m=1Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Necunoscutul

În general nu prea ne place necunoscutul. Nu ne împăcăm deloc cu ideea de a nu știi, de a nu...

Închide