Centru samanic pentru „adus” ploaia descoperit in Africa de Sud

0

An ancient rainmaking site called ratho kroonkop used by shamans in South Africa.

Ridicandu-se la peste 300 m deasupra nivelului terenului inconjurator, dealul de la Ratho Kroonkop,

din Africa de Sud a fost folosit de catre samani pentru a face ritualuri de chemare a ploii cu secole in urma. 

Un loc in forma de turn unde samanii cereau zeilor sa deschida cerurile cu secole in urma a fost descoperit in Africa de Sud. Localizat intr-o zona semiarida a tarii langa Botswana si Zimbabwe, situl de la Ratho Kroonkop (RKK) este un deal de 300 m inaltime ce contine doua rezervoare din piatra formate in mod natural. Acestea sunt depresiuni create in stanca atunci cand apa slabeste roca calcaroasa de dedesubt. Atunci cand cercetatorii au excavat una dintre ele, au descoperit peste 30.000 de specimene animale, inclusiv ramasite de rinoceri, zebre si chiar girafe.

„Ce face RKK sa fie special, este faptul ca materialul animal descoperit acolo poate fi legat intr-un fel de controlul ploii”, spune cercetatorul Simon Brunton, candidat la doctorat la University of Cape Town, intr-un e-mail catre LiveScience.

 Samanii sau leaderii religiosi s-ar fi urcat in varful Ratho Kroonkop prin tuneluri naturale (fisuri) din roca. Cand ar fi ajuns in varful dealului, ei ar fi aprins un foc pentru a arde ramasitele animale ca parte din ritualurile lor de chemare a ploii. Oamenii ce au condus aceste ritualuri erau din San, un grup indigen din Africa de Sud ce a trait ca vanatori culegatori. „Ei erau aducatori de ploaie San, angajati de catre fermieri pentru a controla ploaia”, explica Brunton. Fermierii, in schimb, depindeau de seful lor pentru a fi siguri ca aranjamentul mergea bine si ca in fapt primesc ploaie. Accesul catre situl de unde se controla ploaia era extrem de bine pazit.

„Samanul sau specialistul in rituri era de obicei singurul implicat direct in realizarea acestor ritualuri. Ar fi fost strict interzis pentru oamenii obisnuiti sa mearga in apropierea acelui loc”, scrie Brunton in e-mailul ei. Situl „a fost situat departe de societate pentru ca era vazut ca fiind foarte periculos sau fierbinte si orice interferenta ar fi infuriat zeii”.

Descoperirile echipei au fost prezentate in primul numar din 2013 al revistei Azania

Puterea grasimii

Brunton si colegii sai au folosit studii etnografice pentru a determina importanta diferitelor animale in cadrul ritualurilor de chemare a ploii de la Ratho Kroonkop.

Unele dintre animale, dupa cum a descoperit echipa, erau sacrificate pentru grasimea lor. „Multi membri San credeau (si inca mai cred) ca grasimea continea o concentrare mare de potenta supranaturala”, scriu cercetatorii in revista Azania.

De exemplu, ramasitele de rinocer descoperite, proveneau in principiu de la extremitatile din partea de jos a animalului. „Oamenii luau parti inferioare ale rinocerului din regiunea copitelor si a gambelor”. Aceste parti ale animalului contin o cantitate mare de gresime si de carne, care erau legate de potenta si putere”, scria Brunton.

Alte creaturi folosite pentru grasime includ marmota de stanca, porcul spinos si ceva ce pare a fi antilopa eland. „in cosmologia San, antilopa eland era cel mai puternic animal iar uciderea uneia ii oferea samanului puterea de a cere stramosilor ploaia”, consemneaza Brunton.

Capy Hyrax or Dassie on Table Mountain, Cape Town, South Africa
 

Explorare si datare

Maria Schoeman, supervizor si co-autor al studiului, a cercetat pentru inceput zona ca parte studiul pentru doctoratul sau. „Am fost initial interesati de Ratho Kroonkop pentru ca am descoperit obiecte de arta din piatra la baza dealului si am decis sa continuam investigatiile. Am urcat dealul si atunci a fost momentul in care am descoperit multele de oase continut in cel de-am doilea rezervor de piatra”, scrie Brunton.

Datarea rezervorului de piatra excavat s-a dovedit a fi dificila pentru ca continea un cuib de termite, fiind posibil ca insectele sa fi mutat unele dintre obiectele mai mici. Exista de asemenea posibilitatea ca Ratho Kroonkop sa fi fost folosit ca loc de chemare a ploii chiar inainte ca rezervorul sa fie in uz.

Brunton spune ca istoria regiunii si arta sculptata de la fata locului pot aduce dovezi in legatura cu perioada exacta in care locul a fost folosit. „Situl a fost probabil folosit de catre vanatori-culegatori, timp de multi ani, lucru evidentiat in arta in piatra apartinand civilizatiei San descoperita la baza dealului. De-a lungul timpului, fermierii au trecut prin zona stiind ca situl era sacru in cosmologia San. Ei angajau un saman San pentru a aduce ploaia, dar si-au lasat si ei semne la fata locului pictand propriile animale sacre peste obiectele de arta San, dand putere propriilor animale”, scrie Brunton, adaugand faptul ca fermierii s-au aflat in zona in jurul anului 1000 e.n.

„Mi se pare ca acest sit este posibil sa fi fost cunoscut de-a lungul multor ani, insa lucrarea de fata este un stop cadru in timp pentru una dintre multele perioade in care zona a fost folosita”, afirma Brunton.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Intru lumina – UNU

Pamantul e un taram magic si nu trebuie decat sa schimbi ochelarii prin care privesti lumea, pentru ca ea, Mama,...

Închide