Cele mai impresionante fenomene naturale – partea 2

0

  •  1. Imperecherea pinguinilor imperiali, Antarctica Pe masura ce iarna arctica se termina in aprilie, pinguinii imperiali isi incep lungul mars catre interiorul insulei, acolo unde se inmultesc. Acolo, se imperecheaza, facand cu schimbul la protejarea oului, in timp ce partenerul face un mars de 80 km pentru a se hrani cu peste. In colonie, pinguinii ramasi la datorie se strang unii in altii pentru a proteja ouale de temperaturi mai joase de -50°C; doar un mic numar din pui supravietuieste in fiecare an. continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/cele-mai-impresionante-fenomene-naturale-partea-1/ 

11. Luminile nordului, Scandinavia

Luminile nordului, sau aurora boreala, sunt cauzate de catre particulele solare care intra in atmosfera Pamantului: fiecare element produce o culoare diferita. Le puteti observa pe cerul de deasupra Suediei, Finlandei sau Norvegiei din octombrie pana in martie, iluminand cerul in motive magice create de culori translucide, tremuratoare. Nu exista o modalitate prin care sa le prezicem aparitia: a le vedea este pur si simplu un exercitiu de sansa.

12. Inflorescentele desertului, Desertul Atacama, Chile

Odata la cativa ani, in luna septembrie, aridul desert chilian Atacama se umple de flori. Este o minune naturala cunoscuta sub numele de „desierto florido„, sau desertul inflorit. Spectacolul are loc numai in anii in care au loc precipitatii mult mai multe decat in mod normal, ceea ce trezeste bulbii adormiti, fenomen in mod normal asociat lui El Niño.

13. Freamatul graurilor, Somerset Levels, Marea Britanie

Somerset Levels este camin pentru o impresionanta paleta de vietuitoare cu aripi din Marea Britanie, dintre care graurii sunt cele mai remarcabile. La rasarit si la apus, mii de pasari se strang in mase unduitoare, cunoscute sub numele de „freamat„, urcand si coborand, intr-un nor gigant, pe masura ce graurii zboara dinspre si catre cuiburile lor.

14. Caño Cristales, Columbia

Cunoscute si sub numele de curcubeul lichid, raul din Paradis sau raul in cinci culoriCaño Cristales din regiunea Serranéa din Columbia, in cadrul Parcului National Macarena, este unul dintre cele mai bizare rauri din lume. Din iulie pana in decembrie (intre sezonul umed si cel uscat), raul este plin nuante de roz, verde, galben, albastru si rosu, cauzate de catre planta Macarenia clavigera, care creste din abundenta pe fundul raului.

15. Migratia salbaticiunilor, Tanzania si Kenya

Poate cea mai cunoscuta migratie de pe glob, in care putem intalni peste un milion de antilope gnu, zebre si gazele strabatand savanele din Serengeti, merita cu adevarat titlul de „cel mai mare spectacol de pe Pamant”. Animalele salbatice se intind pe mai bine de 3.200 km in total, fugand de lei si crocodili, in drumul lor. Un moment perfect pentru a vedea acest spectacol este iunie sau iulie, atunci cand traverseaza raul Mara.

16. Imperecherea Pasarii smintite (Sula nebouxii), Insulele Galapagos

Pretendenta la titlul de cea mai adorabila creatura din Arhipelagul Galapagos, Pasarea smintita ofera un spectacol de neuitat in momentul imperecherii, intre iunie si august. Ridicandu-si fiecare picior albastru pe rand, masculul se misca intr-un dans bizar, in acelasi timp scotand un sunet fluierat pentru a atrage atentia femelelor. 

17. Migratia Crabilor rosii, Christmas Island, Australia

Estimati la peste 100 de milioane, crabii locuitori de pe Christmas Island ocupa intreaga coasta atunci cand migreaza aproximativ 8 km de la mal pentru a se imperechea; sunt atat de multi incat se inchid si drumurile din zona, pentru a permite trecerea lor. La aproximativ doua spatamani dupa imperechere, fiecare femela va depune zeci de mii de oua mici in ocean.

18. Spotted Lake, Canada

Langa Osoyoos din British Columbia,  (Lacul patat), bogat in minerale, trece printr-o transormare in fiecare vara. Dupa ce apa se evapora, raman modele ciudate, concentrice, asemanatoare frunzelor de nufar. Fiecare este colorata diferit, reflectand depozitele minerale continute, care merg de la sulfat de magneziu pana la titan.

19. Caruselul hranirii orcilor, Norvegia

Pana la noua sute de balene ucigase sosesc in fiordurile Lofoten pentru a vana hering. Ele si-au dezvoltat un sistem ingenios de a prinde peste, cunoscut sub numele de hranire in carusel, strangand aglomeratia de heringi intr-o sfera prin crearea unei retele de bule, inainte de a ii lovi cu coada lor puternica.

20. Mareea rosie, Florida, SUA

Aceste maree rosii de rau augur sunt cauzate de acumularea in exces a algelor in zona de coasta, si in special in zona Floridei. In general, majoritatea speciilor sunt daunatoare numai vietii marine; cunoscute sub numele de HAB, pot avea efecte chiar asupra sanatatii oamenilor.

– See more at:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cele mai impresionante fenomene naturale – partea 1

1. Imperecherea pinguinilor imperiali, Antarctica Pe masura ce iarna arctica se termina in aprilie, pinguinii imperiali isi incep lungul mars...

Închide