Cele mai impresionante fenomene naturale – partea 1

1

1. Imperecherea pinguinilor imperiali, Antarctica

Pe masura ce iarna arctica se termina in aprilie, pinguinii imperiali isi incep lungul mars catre interiorul insulei, acolo unde se inmultesc. Acolo, se imperecheaza, facand cu schimbul la protejarea oului, in timp ce partenerul face un mars de 80 km pentru a se hrani cu peste. In colonie, pinguinii ramasi la datorie se strang unii in altii pentru a proteja ouale de temperaturi mai joase de -50°C; doar un mic numar din pui supravietuieste in fiecare an.

2. Migratie somonilor, America de Nord 

Din octombrie pana in decembrie, in fiecare an, milioane de somoni adulti calatoresc mii de kilometri din Oceanul Pacific catre locul lor de nastere: raurile de munte ce traverseaza British Columbia si Alaska, acolo unde se vor inmulti si ei la randul lor. Luptandu-se cu curentii, in susul raului, traverseaza cascade si ape rapide, migratia lor uimitoare atrage hoarde de ursi grizzly, vulturi si lupi.

3. Inmultirea broastelor testoase, Trinidad Tobago

Se estimeaza ca aproximativ 15 % dintre brostele testoase pieloase se tarasc in afara oceanului pe plajele din Trinidad  in mai si iunie. Femelele vin la cuiburi sa depuna oua de cateva ori in acest sezon, depunand sute de oua odata; exista si patrule de noapte care pazesc aceste cuiburi intr-o incercare de a asigura supravietuirea acestei specii aflata in pericol de extinctie.
05.bowerBird-128243913-1680x1050
4. Construirea cuibului Chlamydera nuchalis (Great bowbird), Papua New Guinee

Pentru castigarea unei partenere, masculul duce constructia cuibului la extrem. In fiecare an, intre septembrie si februarie, acestia incep sa construiasca un cuib elaborat. Nuielele dau forma structurii de baza, insa aceste pasari avide dupa atentie adauga multe flori colorate si cochilii de melci; ba chiar includ si cani, monede sau alte obiecte de plastic sau metal, daca le gasesc.

5. Flamingo, Lacul Nakuru, Kenia

Recent, nivelul algelor din Lacul Nakuru din Kenia a scazut, ceea ce a dus la o diminuare majora a numarului de flamingo ce vin aici ca sa se hraneasca. Aceste pasari elegante isi folosesc picioaree lungi ca sa se plimbe pe lac, hranindu-se cu alge si alte organisme mici; ele au culoarea roz de la pigmentii din crustacee.

6. Clopotei, Marea Britanie

Cum incepe aprilie, toata zona umbroasa din padurile din Marea Britanie se umplu de culoare. Acest covor albastru cobalt si liliachiu este imaginea clasica a primaverii britanice, se estimeaza ca peste jumatate din clopoteii din lume se afla in aceasta tara. Si nu exista decat o fereastra ingusta, de aproximativ o luna, in care ii poti vedea; majoritatea dispar pana la sfarsitul lui mai.

7. Fuga sardinelor, Africa  de Sud

Imaginati-va, daca puteti, un milion de sardine, cu pielea lor scanteind in timp ce bancul imens se unduieste prin ocean. Atacandu-le si rupandu-le formatia, balene, rechini si pasari marine se inghesuiesc sa profite cat mai mult de adunatura. Puteti vedea spectacolul din mai pana in iulie, atunci cand sardinele se muta in marile subtropicale de-a lungul coastei salbatice a Africii de Sud.
09.fallColour-sb10066616b-001-1680x1050
8. Culorile toamnei, New England, SUA

Inceputul lui octombrie anunta sosirea culorii gloioase a toamnei din New England. Frunzele din statele Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island si Vermont isi schimba treptat culoarea din verde in auriu si chihlimbariu, acoperind dealurile joase cu un amestec de culori vii. Acest miracol sezonier atrage acum multi vizitatori, despre care se spune in gluma ca ar fi „voyerii frunzelor”.

9. Mareea din Severn, Marea Britanie

Raul Severn este pe locul doi mondial, in ceea ce priveste valurile mareice, acestea urca in amonte si se impletesc pe rau, din cauza canalelor inguste ale raului. Cele mai mari valuri mareice au loc primavara si toamna; cele mai inalte dintre ele au atinc aproape 3 m., iar surferii circula deseori 40 km pe acestea.

10. Migratia fluturilor monarh, Mexic

Fluturii monarh parasesc in fiecare an Statele Unite ale Americii in fiecare an in octombrie, zburand catre sud cu milioanele, pentru a hiberna. Fiecare generatie reuseste cumva sa se intoarca la acelasi copac pe care l-au folosit si parintii lui, acoperind padurea Oyamel de pini, cu o patura magica de negru si oranj. Ii puteti vedea la El Rosario Sanctuary din Michoacán, insa multe dintre habitatele lor naturale sunt acum in pericol.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un remediu antic chinezesc poate fi solutia pentru durerile cronice

Un nou studiu publicat in revista Current Biology a demonstrat eficacitatea unui remediu chinezesc din plante, care a fost folosit de...

Închide