Cea mai veche inscriptie: 500.000 de ani!

0

Studiul istoriei stravechi devine cu adevarat incitant atunci cand se fac descoperiri extraordinare. Aceasta este una dintre ele. Cea mai veche inscriptie care a fost descoperita pana acum pe o cochilie de Pseudodon veche de 500.000 de ani. O echipa internationala de cercetatori, condusa de arheologul José Joordens, a studiat sute de fosile de cochilii din situl Trinil, de pe insula indoneziana Java, apartinand Homo erectus. Descoperirea unui model geometric inscriptionat pe una dintre cochilii a fost o surpriza totala.

Modelul in zigzag, care poate fi vazut doar cu ajutorul unei surse de lumina care cade oblic pe cochilie, in mod clar este ante-datat procesului de eroziune datorat fosilizarii. Studiul a exclus posibilitatea ca modelul sa fi fost facut de catre animale sau de catre vreun proces natural si indica faptul ca acest model in zigzag este opera lui Homo erectus.

shell
Cea mai veche inscriptie pe o cochilie veche de 500.000 de ani 

„Pana in momentul acestei descoperiri se credea ca inscriptii similare nu au fost realizate decat de catre oamenii moderni – Homo sapiens – in Africa, cam de aproximativ acum 100.000 de ani”, spune Joordens.

O descoperire si mai veche decat cea din Africa

Aplicand cele doua metode de datare, cercetatori de la VU University Amsterdam si Wageningen University, au determinat ca inscriptia are minim 430.000 de ani si maxim 540.000 de ani. Asta inseamna ca inscriptia este cel putin de patru ori mai veche decat cea mai veche inscriptie cunoscuta pana in acest moment, descoperita in Africa.

shell2
„Fosila de Pseudodon” cu inscriptiile lui Homo erectus, de la Trinil (Fotografie: Wim Lustenhouwer, Vrije Universiteit)

Scopul sau insemnatatea inscriptiei?

„Faptul ca aceasta inscriptie a fost descoperita intr-o colectie de muzeu este extraordinar, pentru ca acolo a fost tinuta mai bine de 100 de ani.”

shell3
A. Unealta confectionata dintr-o cochilie. B. detaliu al marginii ascutite folosite pentru taiat. (Fotografie: Francesco d’Errico, Bordeaux University) 

„Imi pot inchipui ca oamenii se pot intreba daca aceasta inscriptie poate fi privita ca un soi de arta incipienta”, spune Wil Roebroeks, Profesor de Arheologie paleolitica la Leiden University.

Culegatori de midii antici

Acest studiu a aratat ca acesti oameni humanoizi erau extrem de inteligenti in legatura cu modul in care deschideau aceste midii; faceau o gaura in cochilie folosind un obiect ascutit, posibil un dinte de rechin, exact in punctul in care este muschiul midiei care tine cochilia inchisa.

„Precizia cu care acesti oameni stravechi au lucrat indica o mare dexteritate si cunostinte detaliate ale anatomiei molustei”, spune Frank Wesselingh, cercetator si expert in fosile la Naturalis.

Aceasta descoperire din cadrul colectiei istorice Dubois arunca o lumina noua si neasteptata asupra indemanarii si comportamentului lui Homo erectus si indica in acelasi timp ca Asia este un teritoriu cu mult potential si relativ neexplorat pentru a descoperi si alte artefacte uimitoare.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Energia Sarbatorilor

Intr-un mod cu totul si cu totul ciudat, forfota sarbatorilor de iarna te poate aduce aproape de linistea interioara. Asta...

Închide