Cea mai veche epavă: Odiseu a fost descoperită pe fundul Mării Negre

0

Arheologii au descoperit ceva ce este bănuit a fi cea mai veche epavă intactă din lume, în Marea Neagră, ce pare să fi stat pe fundul mării peste 2.400 de ani.

Vasul lung de 23 de metri, care se bănuiește că a aparținut Greciei antice, a fost descoperit cu toate catargele, cărmă și bănci de vâslit intacte și la locul lor, la doar 1,6 km de suprafața apei. O lipsă de oxigen de la această adâncime a conservat-o, spun cercetătorii.

Potrivit declarțiilor profesorului Jon Adams, conducătorul investigațiilor din Marea Neagră, folosind he Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP):

“O navă ce a supraviețuit intactă din lumea clasică, la mai bine de 2 km sub apă, este ceva ce nu am fi crezut că este posibil. Această descoperire va schimba înțelegerea pe care o avem acum asupra procedeelor de construire a navelor și a navigației din lumea antică”.
Nava este creditată ca aparținând clasei de nave de comerț, ceva despre care cercetătorii spun că nu s-a mai descoperit până acum decât gravate pe vasele ceramice antice din Grecia precum ”Vasul sirenelor” de la British Museum”.

Datele colectate până acum din această perioadă ne arată vasul lui Odiseu ce trece printre sirene, avându-l pe eroul Homer legat de catarg pentru a rezista cântecelor hipnotizante ale acestora.

Echipa de cercetători spune că vrea să lase nava acolo unde a fost descoperită, însă adaugă că o mică mostră a fost datată cu carbon de către the University of Southampton, care pretinde că se confirmă faptul că este cea mai veche navă care a fost descoperită întreagă și intactă. De asemenea au mai declarat că datele vor fi publicate la conferința the Black Sea MAP de la the Wellcome Collection din Londra.

Această epavă se află printre alte 60 care au fost descoperite de acest grup internațional de arheologi, oameni de știință și cercetători maritimi, ce a fost într-o misiune de trei ani de explorare a adâncimilor Mării Negre pentru a avea o mai bună înțelegere a impactului schimbărilor de nivel de mare asupra preistoriei.

sursa: https://www.the-open-mind.com/the-worlds-oldest-intact-shipwreck-odysseus-ship-was-discovered-in-the-black-sea/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Puterea meditatiei !Omul Gheţii – Wim Hof

Pentru că este de sezon, și aici nu mă refer doar la anotimpul exterior care și-a anunțat prezența de ieri...

Închide