Cea mai mare piramidă: Cholula

0

Marea piramidă din Cholula este cea mai mare piramidă cunoscută din lume, astăzi. Localizată în Cholula, Puebla, Mexic, piramida are 55 m. înălțime, iar baza are în plan un maxim de 400 pe 400 metri. Potrivit mitului, piramida a fost construită de către un gigant, pe nume Xelhua, din cărămizi de chirpici, după ce acesta a scăpat dintr-o inundație din Valea Mexicului din apropiere.

Marea piramidă din Cholula, cunoscută și sub numele de Tlachihualtepetl (Nahuatl înseamnă “munte artificial”) a fost dedicată zeului Quetzalcoatl. În timp, Cholula a devenit un fel de Mecca pentru pelerini din întregul Mexic, care se strâng în oraș pentru a-și aduce omagiile zeului cu pene. Cu aproximativ 100 de ani înainte de Cristos a început construirea marii piramide. Cholula, deja, era unul dintre cele mai mar orașe din Mexic, fiind înființat uneva în jurul anului 1.700 îC. Construcția piramidei și a templelor din întregul ansamblu arhitectural s-a desfășurat de către grupuri diverse de constructori de-a lungul sutelor de ani.

La sosirea lui Cortés, Cholula era cel de-al doilea oraș ca mărime din Mexic, cu o populație estimată la 100.000. Există unele neînțelegeri în legătură cu ceea ce s-a întâmplat apoi, însă se pare că apoi Cortés a descoperit alianța dintre Cholula și Tenochtitlán, a devenit probabil conștient de un complot împotriva spaniolilor, atunci decizând să lanseze un atac neașteptat. Orice s-ar fi întâmplat de fapt, masacrul care a avut loc a condus la efectul pe care acesta îl țintea, și anume învingerea populației autohtone.

Templul a fost distrus, în locul său construindu-se o biserică, deasupra piramidei din Cholula, pe catre spaniolii au crezut-o a fi doar un deal foarte mare. Începând cu anul 1930 până în ziua de azi s-au făcut eforturi foarte mari pentru a excava piramida. Aceasta este compusă din șase structuri așezate una peste cealaltă, fiecare pentru câte un grup etnic.

Marea piramidă din Cholula are o bază de patru ori mai mare decât marea piramidă a lui Khufu de la Gizeh, fiind și cea mai mare bază de piramidă din America.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum se fomează curcubeul?

Nașterea fiecărui curcubeu începe cu milioane de picături de ploaie, fără ele - curcubeul nu poate să apară. Curcubeele pot...

Închide