Cea mai mare peșteră subacvatică adăpostește multe secrete Maya

0

A durat 10 luni de explorare intensă până cercetători de la the Great Maya Aquifer Project (GAM) au descoperit cel mai mare sistem de peșteri inundate din lume. Cavernele subterane se întind pe o distanță uimitoare de 347 km. și se spune despre ele că sunt pline de secrete străvechi ale civilizației Maya.

Arheologul Guillermo de Anda, de la Institutul national de Antropologie și Istorie din Mexic declară:

“Această peșteră imensă reprezintă cel mai important sit arheologic scufundat sub apă, din lume. Conține mai bine de o sută de contexte arheologice, unele dintre care sunt dovezi ale primelor așezări din America, dar și ale unor elemente de faună dispărute, în plus ale culturii Maya.”

Imagine: Herbert Meyrl/GAM

Science Alert declară că de Anda este actualmente la conducerea GAM. De decenii bune, eforturile oamnenilor de știință s-au cincentrat pe explorarea peșterilor subacvatice din statul mexican Quintana Roo. În regiune se află aproximativ 358 de peșteri inundate, ceea ce însumează aproximativ 1.400 km de tuneluri innundate cu apă proaspătă. Recent, organizația a făcut cea mai mare descoperire de până acum.

Sistemul de peșteri Sac Actun a fost inițial etichetat ca fiind două peșteri complet diferite. În urma explorărilor ulterioare, totuși, s-a determinat că un alt sistem de peșteri numit Dos Ojos (”doi ochi”) este de fapt parte din sistemul menționat anterior. Împreună, formează o cavitate continuă enormă.

Herbert Meyrl/GAM

 

 

 

 

“Am fost foarte aproape de câteva ori. S-a întâmplat să fim la un metru de descoerirea conexiunii dintre cele două sisteme mari de peșteri”, a declarat directorul GAM, Robert Schmittner, ziarului mexican El Pais. ”A fost similar descoperirii venelor în corp. Am avut de-a face cu un labirint de cărări ce se uneau câteodată, iar altădată se despărțeau. A trebuit să fim foarte atenți”.

Munca cercetătorilor a dat roade, pentru că Sac Actun este acum recunoscută ca fiind cea mai mare peșteră inundată din lume. Cea de-a doua peșteră ca mărime din lume este Sistemul Ox Bel Ha, localizată tot în regiunea Quintana Roo, care se întinde pe 270 km.

Din multe puncte de vedere, cercetarea abia a început. Acest lucru se întâmplă pentru că Sac Actun ar putea să fie chiar mai mare decât se crede acum. De fapt, scafandrii cred că aceasta ar putea fi legată sub apă de alte trei sisteme de peșteri. În multe dintre aceste buzunare neexplorate sunt artefacte Maya foarte bine păstrate, dar și rămășițe umane. Oamenii de știință sunt nerăbdători să scoată la luminp noi comori ce pot fi analizate și documentate.

Imagine: Herbert Meyrl/GAM

 

 

 

“Am înregistrat mai bine de 100 de elemente arheologice: rămășițe de faună dispărută, rămășițe umane extrem de vechi, elemente arheologice, ceramică și gravuri mayașe. Acesta este un tunel al timpului, care te transportă undeva acum 10.000 – 12.000 de ani”.

Imagine: Herbert Meyrl/GAM

sursa: http://themindunleashed.com/2018/01/worlds-largest-underwater-cave-discovered-divers-full-maya-secrets-photos.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Modele actuale ale găurilor negre este pus sub semnul întrebării

Astronomi de la the University of Florida și de la the University of Texas din San Antonio, au făcut observații...

Închide