Ce schimbari produce in creier si inima indragostirea

0

Daca te nimereste sageata lui Cupidon iti poti pierde suflul si poti ajunge sa umbli alandala de Valentine’ Day, relateaza specialistii in bunastare sexuala de la Loyola University Health System.

„Cand te indragostesti, in corpul tau se elibereaza un flux puternic de substante chimice care conduc la niste conditii fizice specifice”, spune Dr. Pat Mumby, PhD, director la Loyola Sexual Wellness Clinic si professor in cadrul Departmentului de Psychiatry & Behavioral Neurosciences, Loyola University Chicago Stritch School of Medicine (SSOM). „Acest elixir intern al iubirii este responsabil cu roseata din obraji, transpiratia palmelor si ritmul rapid al inimii”.

Nivelurile acestor substante cresc in interiorul coprului nostru atunci cand ne indragostim, printre acestea putand enumera dopamina, adrenalina si norepinefrina. Dopamina creaza stari de euforie, in timp ce adrenalina si norepinefrina sunt responsabile pentru bum-bum-ul inimii, starea de agitatie si implicarea generala care survine in momentul in care te indragostesti.

Scanarile MRI indica faptul ca iubirea stimuleaza centrul placerii din creier. Atunci cand ne indragostim, creste fluxul de sange din aceasta zona, aceasta fiind aceiasi parte a creierului care este implicata in manifestarea comportmanetelor obsesiv-compulsive.

„Iubirea scade nivelul de serotonina din organism, o caracteristica obisnuita in cazul persoanelor obsesiv-compulsive”, spune Mary Lynn, co-director la Loyola Sexual Wellness Clinic profesor asistent in cadrul Departmentului de Obstetrics & Gynecology, SSOM. „Acest fapt explica de ce ne concentram atat de putin pe altceva in afara partenerului nostru in cadrul primelor momente ale unei relatii”.

Doctorii avertizeaza ca aceste raspunsuri fiziologice la dragoste va pot aduce in posturi defavorabile. (nota: numai in cazul in care privim viata dintr-o perspectiva pur fizica; integrand ADEVARUL, intelegem ca toate sunt manifestari menite sa ne aduca aminte CINE SUNTEM CU ADEVARAT, iar experimentarea acestor stari „anormale” de fiintare este o cheie importanta in procesul re-amintirii)

„Fraza „iubirea este oarba” este valida pentru ca avem tendinta de idealiza partenerul si de a vedea in el/ea numai ceea ce dorim sa vedem acolo, in primele momente ale unei relatii”, spune Dr. Mumby. „Cei care se afla in afara relatiei pot avea o perspectiva mult mai obiectiva si reala asupra relatiei decat cei doi care sunt implicati in ea”.

Exista trei faze in dragoste, ce includ senzualitatea, atractia si atasamentul. (nota: daca imi permiteti, ciclul nu este complet fara faza reala a IUBIRII si anume neconditionarea, insa acesta este un subiect in sine, pe care nu il putem explora intr-un singur articol, este o lectie de viata ,este calatoria noastra inapoi catre CENTRUL FIINTEI noastre si este in acelasi timp punct de plecare dar si de sosire si este starea naturala a ESENTEI care ne da viata noua si tuturor celor care exista). Senzualitatea este o faza condusa de catre hormoni, in care experimentam dorinta. Sangele curge catre centrul placerii din creier in timpul fazei atractiei si simtim o fixatie mai presus de puterea noastra in legatura cu partenerul nostru. Acest comportament se atenueaza in timpul fazei de atasament, atunci cand corpul nostru isi dezvolta o toleranta la stimulii placerii. Endorfinele si hormonii vasopresin si oxitocina inunda sangele in aceasta faza, creand o stare generala de bunastare si securitate, ceea ce conduce la o relatie stabila.

Sursa articolului: Articolul este bazat pe un  oferit de catre 

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un corp celest ciudat danseaza inainte si inapoi

In afara Lunii, planeta are un alt companion in apropierea sa. Numele sau este Cruithne (sau 3753 Cruithne), deseori denumit "A...

Închide