Cavernele Domus de Janas

0

Cavernele Domus de Janas din Sradinia reprezintă unul dintre locurile de înmormântare de pe insulă; ele au fost construite de antica populație Ozieri, o comunitate ce atrăit la sfârșitul Neoliticului și începutul Epocii de Cupru, adică între anul 4000 și 3000 îC.
domusdejanas41

Există mai mult de o mie de caverne Domus de Janas împrăștiate pe întreaga suprafață a insulei, dar în special în nordul Sardiniei, în provincia Sassari, unde există 480 de morminte.

Mormintele au fost construite pentru șefi de triburi și au funcționat ca locuri de rituri funerare. Potrivit tradițiilor locale, numele de ”Domus de Janas” înseamnă în limba sardină, ”Casele zânelor sau a vrăjitoarelor”.

Domusdejanas1

Domusdejanas2

Săpate în granit (câteva în calcar sau bazalt), mormintele unt realizate dintr-una sau mai multe camere circulare, adiacente, conectate toate la o cameră centrală. Ca structură, ele imită casele normale decorate cu coloane, uși de lemn, grinzi, alcovuri, scaune și un simbol religios sub forma unei uși flase ce semnala o cale de trecere către lumea de dincolo.

Mormintele au fost de multe ori împodobite cu mici statuete, bijuterii și alte ustensile folosite în viața de zi cu zi.

domusdejanas3

Zidurile erau deseori decorate cu ilustrații ale unui cap de taur sau spirale ce simbolizau Zeița Mama, dar și alte simboluri religioase precum coarne sau busturi de tauri, o reprezentare a Taurului, care conform credințelor locale, îi proteja pe cei decedați.

Această tradiție antică certifică faptul că populațiile antice din Sardinia credea în viața de după moarte și în învierea morților. Moartea era văzută ca un somn fără limite – un somn etern.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cercetătorii au descoperit ce face meditația pentru creier și stomac

“Va trebui să înțelegi unul dintre cele mai importante lucruri despre meditație: nicio tehnică nu conduce la meidtație. Așa zisele...

Închide