Case din baloti de paie: randament energetic maxim

0

O tehnologie unica de constructie, folosind panouri din paie, dezvoltata de catre University of Bath si Modcell se foloseste intr-un proiect de locuinte colective.

Locuitorii unui nou complex rezidential in dezvoltare, din Leeds, si-au vazut facturile de eenrgie reducse cu pana la 90%, comparativ cu media orasului, dupa ce au petrecut 6 luni in noile lor case construite din panouri din paie. Constructiile din cadrul complexului  (Low Impact Living Affordable Community – Comunitate de case cu impact mic asupra mediului, cu pret rezonabil) din Bramley au fost construite folosind tehnologia panourilor din baloti de paie, dezvoltata de catre cercetatorii de la , cu aportul companiei , specializata in produse din paie.

Casele construite folosind aceasta tehnologie pot aduce locatarilor acestora beneficiul unor facturi de energie reduse si in acelasi timp emisii de carbon reduse, spun cercetatorii. Centrul  de la University of Bath a dezvoltat conceptul BaleHaus, o casa prototip, ce a inspirat proiectul LILAC.

“Constructiile din cadrul LILAC au un impact minim asupra mediului”, explica Dr Andy Thomson, cercetator la University of Bath. “Panourile Modcell sunt prefabricate si gata de a fi folosite pentru construire, asa ca orice firma de constructii poate construi cu ele”, a adaugat acesta.

Casele LILAC sunt izolate prin intermediul panourilor de pereti din baloti din paie si a panourilor de acoperis din baloti de paie, plus vitraje de tip termopan, triple. Sistemul Mechanical Ventilation Heat Recovery (MVHR – Sistem mecanic de recuperare a caldurii si de ventilatie) recicleaza caldura eliminata in procesul de incalzre, pentru a reduce factura la incalzire si mai mult. O baterie de 29 Kw de panouri solare distribuite pe intregul lot produce o alta parte din energia regenerabila.

“Ceea ce demonstreaza LILAC, este ca generarea si stocarea moderna a energiei si o abordare cooperativa a conceptului de locuire pot aduce beneficii importante economice unei comunitati prin reducerea facturilor pentru energie”, spune Craig White de la compania Modcell. „LILAC este un loc extraordinar, unde poti locui si demonstreaza ca poti avea un stil de viata modern fara costuri financiare sau impact asupra mediului”, a adaugat acesta.

Comunitatea este formata din 20 de case si adaposteste 35 de adulti si 8 copii, si tocmai si-au primit primele facturi pentru energie.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Blandito – un multi-obiect

Acest articol nu este o reclama la un obiect de design, ci o scurta privire catre o posibila inspiratie. Iata...

Închide