Iubirea din celălalt

0

Iubirea din celălalt

Ce este iubirea? Cuvântul ”iubire” se referă la o experiență trăită. Este o experiență paradoxală pentru că, cu toate că am experimentat cu toții realitatea ei, ea pare să scape de orice încercare de a o prinde, de a o descrie sau de a o repeta. Deliciul blând pe care îl aveam în copilărie atunci când ne uitam la o ilustrație frumos colorată, emoția catifelată atunci când ne gândim la persoana iubită, impulsul care ne împinge să încurajăm un străin în tristețe profundă și să ajutăm atunci când există un perisol, repulsia care ne acaparează atunci când există acte de cruzime împotriva inocenței. Toate aceste circumstanțe, printre multe altele, punctează către o experiență comună ce nu poate fi descrisă sau definită. Dacă dorim să intrăm mai în profunzime în descoperirea acestei experiențe centrale, pare-se că investigația noastră se evaporă din cauza lipsei unui suport obiectiv. Dacă nu avem cuvintele necesare exprimării sale și nu există imagini care să poată să o exprime, este din cauză că nu există percepții sau senzații de experimentat în mod obiectiv. Cu toate acestea cu siguranță avem această experiență. Acesta este paradoxul: ea este fără de tăgadă prezentă. Are aceiași caracteristică de care nu ne putem îndoi dar și un caracter eteric precum prezența conștientă. Cunoaștem această experiență în același fel în care știm că suntem conștienți. Dacă încercăm să descriem traiectoria până în ultimul moment în care trece în inexprimabil, se pare că sentimentul ”Eu”-lui se dizolvă, poate doar temporar, ntr-o realitate mult mai largă, spațioasă, infinită, o pace binecuvântată ce duce la sfârșit toată agitația emoțională sau intelectuală.

Nu suntem străini de această dimensiune nouă. Nu este descoperirea unei Americi spirituale. Ea este imediat recunoscută ca intimitate absolută și gingășie. Este centrul propriului sine și al lumii, în mod simultan. Această prezență este iubire. Există vreo condiție specială înainte ca această calitate a iubirii autentice și a compasiunii să fie dezvăluite? Condiția este dispariția temporară sau permanentă a idee de Eu separat. Această dispariție nu poate fi niciodată rezultatul unei acțiuni făcute de acest Eu. Iubirea zboară cu ajutorul propriilor aripi și nu cunoaște nicio lege. Este răsăritul grației ce ne smulge din hipnoza separării. Eliberarea se naște chiar din libertate. Însă nu ar trebui să tragi concluzia că fiecare act și fiecare practică ce are ca scop să ne descoperim ca iubire, sunt fără sens. O asemenea decizie ne-ar închide într-o ceață intelectuală. Dorul după iubire vine din iubirea însăși, nu din egoul separat. Din contră, avem nevoie să ne abandonăm tuturor lucrurilor care ne duc la iubire. În acest abandon descoperim adevărata viață, pacea interioară pe care am căutat-o dintotdeauna.

Poate iubirea să existe fără un obiect? Iubirea există numai fără un obiect. Iubirea este iubirea ”celui fără de obiect” pentru ”cel fără de obiect”. Un obiect pune haine pe iubire, iar iubirea îmbrăcată fiind, se ascunde după văl. Ceea ce iubim într-o persoană nu sunt nici corpul fizic și nici gândurile. Prezența conștientă este ceea ce avem în comun cu el sau cu ea, sinele, cel fără de obiect. Vălul poate exercita o putere de atracție temporară, însă doar sinele real ce rămâne în fundal ne poate aduce ceea ce căutăm. Nu îl iubim pe celălalt, iubim iubirea din celălalt. Asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem privirea de la celălalt ca să ne întoarcem către Dumnezeu, cel fără de obiect, ci mai degrabă să îl vedem pe celălalt ca o expresie a iubirii. Relațiile cu partenerii noștri, fiică sau fiu, un străin, un necunoscut, ajung atunci într-o altă dimensiune. Viața zilnică devine un câmp de experiențe care sunt pentru eternitate noi. Dacă ne apropiem de celălalt ca de o conștiință potențial divină, îl forțăm pe Dumnezeu să își dea masca jos, ceea ce crează un miracol; iar miracolul este zâmbetul lui Dumnezeu.

Francis Lucille a fost un bun prieten a lui Wolter Keers și student al lui Jean Klein. Mai există și alte texte în engleză pe propriul website: .

sursa:Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un cuplu demonstrează că natura se vindecă: Sanctuarul SAI

În sud-vestul statului Karnataka din India, o pădure de 300 de acri servește ca sanctuar pentru animale precum tigrii bengalezi,...

Închide