Cei zece pași ai iluminării

0

Extras din cartea: Secret Tactics: Lessons from the Great Masters of Martial Arts, (Tactici secrete: Lectii de la Marii maestrii de arte martiale) de Kazumi Tabata

ILUMINAREA

Pentru a fi treaz din punct de vedere spiritual trebuie sa intelegi domeniul psihologiei; pentru a descoperi cauza fenomenelor care exista in mintea umana. Aceasta este o cale de a cauta adevarul infinit. A cauta adevarul infnit inseamna sa obtii controlul asupra vietii tale. Este un antrenament pentru a realiza ceea ce stramosii nostri au reusit in trezirea lor spirituala.

Personalitatea poate sa afecteze profund antrenamentul cuiva. Personalitatea poate fi categorisita in doua tipuri – fie rationala, fie intuitiva. O personalitate rationala isi gaseste importanta in aspectele practice, practica si observatie. O personalitate intuitiva gaseste importante inspiratia, imaginatia si teoria.

Pentru a fi treaz din punct de vedere spiritual, trebuie sa gasesti un echilibru intre aceste doua tipuri. […]

Nivelul 1: Un baietel confuz, in cautarea vacii (care reprezinta iluminarea), merge catre padure. el, desigur, nu gaseste vaca acolo si este plin de griji. Este pierdut si are nevoie de ghidare.

Acest nivel corespunde Shodan-ului, unde noua centura neagra are cateva tehnici si cunoastere ce ii spun sa caute ghidare, insa neputand evolua eficient de unu singur.

Nivelul 2: Baiatul cauta cu atentie si gaseste o urma de copita! Este entuziasmat! Se simte ca si cum a gasit o carte extrem de valoroase pe care o poate studia si poate extrage invataminte din ea

Acest nivel corespunde Nidan-ului, cea de-a doua treapta a centurii negre, unde individul incearca sa obtina mai multe cunostinte din orice sursa si nu neaparat cele mai bune surse.

Nivelul 3: Baiatul gaseste vaca, insa nu poate sa vada decat jumatate din vaca, din cand in cand.

Acest nivel corespunde Sandan-ului, unde individul incepe sa inteleaga natura, insa nu poate patrunde decat o parte din natura si din viata.

Nivelul 4: Baiatul gaseste vaca, o prinde si o poate vedea in intregime. Insa tot are probleme, pentru ca nu poate controla vaca. Vaca refuza sa i se supuna.

Acest nivel corespunde Yodan-ului, acolo unde individul simte din cand in cand ca intelege natura si se intelege si pe el insusi, insa aceasta intelegere pare sa ii scape printre degete, ca fumul; este confuz din cand in cand.

Nivelul 5: Baiatul invata cum sa controleze vaca. Acum ii pasa de ea si o ingrijeste.

Acest nivel corespunde Godan-ului, nivelul maestru, unde individul incepe sa inteleaga adevarul. Totusi, mai are multe de invatat.

Nivelul 6: Aici, baiatul controleaza vaca in totalitate – poate calari vaca, iar aceasta se supune comenzilor lui. El se realxeaza complet si canta la flaut in timp ce merge pe spatele vacii, pentru ca nu mai trebuie sa se agate de ea.

Acest nivel corespunde Rokudan-ului, unde o zi se simte ca o eternitate. Individul se poate relaxa si traieste o viata fara griji, fara gandire.

Nivelul 7: Se intampla ceva nou. Baiatul este singur – nu mai cauta vaca. Pana acum a considerat ca vaca este misiunea sa, sursa lui de iluminare. Acum, el realizeaza ca iluminarea si intelegerea se gasesc in interiorul lui.

Acest nivel corespunde Sichidan-ului, unde individul incepe sa gaseasca iluminarea in el insusi, unde mintea si corpul se topesc intr-un singur tot, unde adevrata fericire vine la el in mod natural.

Nivelul 8: Baiatul a uitat complet de vaca. De fapt, intr-un fel, el a uitat de toti si toate. In acest stadiu, totul este unu, egal, iar natura este factor de echilibru pentru el.

Acest nivel corespunde Hachidan-ului, unde mintea individului nu mai este deranjata indiferent de orice circumstanta.

Nivelul 9: Pana acum (de la Nivelul 1 pana la 8), am vazut cum baiatul munceste din greu, se antreneaza, invata, se pregateste pentru practica ce urmeaza sa vine. Acum, la acest nivel, intram intr-un nou nivel spiritual, unde timpul pentru antrenament s-a terminat. Baiatul este pur, ca un nou nascut, fara griji, ganduri, nelinisti sau factori ce distrag atentia. El traieste intr-un nivel spiritual si se simte perfect.

Acest nivel corespunde Kudan-ului, unde iluminarea si neiluminarea se amesteca intr-un cerc – nu mai considera necesara nevoia de iluminare.

Nivelul 10: Acest nivel final este acela in care baiatul isi foloseste iluminarea pentru binele celorlalti. Traieste mai mult ca un sfant si nu exista decat pentru a-i ajuta pe ceilalti. In aceasta imagine, tanarul, odata ce a atins iluminarea, este reprezentat ca un batran intelept, care ajuta un alt baiat ce isi incepe calatoria.

Acest nivel corespunde Judanului, centura neagra zece dani. […]

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Templele Vimana: o minune arhitecturala a Indiei

Daca vrei sa descoperi geniul ingineriei arhitecturii indiene, o poti afla cu siguranta in templele din aceasta tara. Turnurile hinduse...

Închide