Cantec in cheia marii

0

Trompete în surdină şi un pian cu clinchet formează esenţa numărului de jazz „Forty Degrees North, Four Degrees West” ce conţine două chei interesante: nu are niciun compozitor şi niciun muzician. Doar dacă nu iei în considerare bacteriile şi alţi microbi mici.

Acest cântec este copilul teribil al lui Peter Larsen, un biolog de la Departametul de Energie American al Laboratoarelor Nationale Argonne. Larsen, care se pare, nu are nicio pregătire muzicală; interesele lui conduc spre blues şi mai mult către algele albstre-verzi.

Atunci când a confruntat o cantitate foarte mare de date despre microbi din nişte mostre luate din vestul Canalului Mânecii, Larsen a realizat că trebuie indentificată o metodă pentru a le da un sens, pentru a le prezenta  „Gândindu-mă la moduri interesante de a evidenţia interacţiunile din aceste date este o parte din ceea ce fac în fiecare zi,” spune el. „Întotdeauna încerc să găsesc noi moduri de a vizualiza aceste relaţii în moduri în care oricine să poată trage concluzii biologice pertinente.”

Ascultaţi aici exemple de bebopuri microbiale:

În cazul datelor din zona de vest a Canalului Englezesc, totuşi, Larsen a decis că o reprezentare vizuală a datelor nu ar fi fost la fel de reprezentativă ca una auditivă.

„Sunt anumiţi parametri precum lumina solară, temperatura sau concentraţia de fosfor din apă ce dau acea structură datelor şi determină populaţia microbiană,” spune el. ” Această structură ne oferă un mod intuitiv de a descrie o plajă largă de fenomene naturale.”

Un coleg de-al lui Larsen a sugerat cum că muzica clasică ar putea reprezenta datele efectiv, dar Larsen a dorit ca orice model inerent din această informaţie să iasă la iveală natural şi să nu fie impus.

„Pentru ceva atât de structurat precum muzica clasică, nu există o structură destul de mare care să conducă la concluzie fără a îmbunătăţi rezultatul pentru a se încadra în ceea ce simţi că ar trebui să fie rezultatul,” spune Larsen. ” Nu ne-am dorit să facem aşa ceva.”

Chiar dacă aceasta nu e prima încercare de a „sonifica” datele,  acesta unul dintre exemplele cele mai roditoare ale genului. „Am fost umiţi de cât de muzical a sunat,” spune Larsen. Marea majoritate a încercărilor de a converti datele lineare în sunet a fost de succes, dar totuşi ele nu se supun regulilor muzicii – măsura, tempoul, armonia. A vedea aceste lucuri în fenomenele naturale şi a le şi descrie în acelşi timp a fost o surpriză minunată.”

Potrivit spuselor lui Larsen, muzicalitatea datelor nu e limitată la organismele din Canalul Englez. În cadrul altor seturi de analize el şi colegii lui au folosit o metodă similară de a privi legăturile dintre plante şi o ciupercă.

„Ne aşteptăm să descoperim aceleaşi modele intuitive recurente în diverse medii”, spune el. „Câteodată, poate suna avantgardist dar nu ceva întâmplător pentru că reflectă fenomenul real.”

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
IMAGINE CLARA

E weekend. Nu ştiu câţi dintre voi au avut ocazia chiar să calce în Marele Canion. Cei care au făcut-o...

Închide