Calea Lactee are patru brate – concluzia este definitiva

0

In 2008 a fost facut anuntul prin care telescopul Spitzer a descoperit 110 milioane de stele, insa numai doua brate spiralate. Acum, un studiu de aporoape 12 ani a aproximativ 1650 de stele masive, reafirma faptul ca galaxia Caleea Lactee are patru brate spiralate.

Astronomii nu pot vedea galaxia noastra, pentru ca suntem in interior, privind in afara. Insa ei pot deduce forma ei prin observatii atente asupra stelelor si distantelor dintre ele.

„Calea Lactee este casa noastra galactica, iar studiul structurii sale ne da o ocazie unica de a intelege cum functioneaza o galaxie spiralata tipica, intelegand cum si de ce se nasc stelele sale”, spune Profesor Melvin Hoare, membru al  si co-autor al .

 

Calea Lactee

In 1950 astronomii au folosit telescoape radio pentru a crea o harta a galaxiei noastre. Observatiile s-au concentrat pe norii de gaz din Calea Lactee, din care se nasc noi stele, dezvaluind patru brate majore, cu aceasta ocazie. Telescopul spatial Spitzer al NASA, pe de alta parte, a scanat galaxia dupa stele emitente de radiatii infrarosii.

„Nu se pune problema ca masuratorile noastre ar fi corecte si cele facute de Spitzer nu ar fi – fiecare scanare a cautat altceva”, spune Profesor Hoare. „Spitzer observa numai stele mult mai reci, cu masa mai mica – precum Soarele nostru – care sunt mult mai numeroase decat stelele masive pe care noi le cautam”.

Stelele masive sunt mult mai rare decat suratele lor cu masa mult mai mica, pentru ca ele au o durata de viat mult mai scurta – in jur de 10 milioane de ani. Aceasta durata de viata mult mai scurta conduce catre descoperirea lor numai in bratul in care s-au format, ceea ce ar putea explica discrepantele in ceea ce priveste numarul de brate galactice numarat de catre cele doua cercetari.

„Stelele cu masa mult mai mica traiesc mult mai mult decat stelele masive si se rotesc in jurul galaxiei noastre de multe ori, raspnadindu-se in disc. Atractia gravitationala in cele doua brate relevate de Spitzer este indeajuns de puternica sa stranga toate stelele in aceste doua brate, insa nu este cazul si cu celelalte doua brate”, explica Profesor Hoare.

„Totusi, gazul este comprimat suficient de mult in toate cele patru brate astfel incat sa se poata naste stele masive din el”.

“Suntem entuziasmati ca putem sa folosim distributia stelelor tinere masive pentru a demonstra structura Caii Lactee si sa demonstram existenta celei mai intense zone unde se nasc stele in cadrul unei galaxii cu patru brate spiralate:, spune Dr. James Urquhart de la Max Planck Institute for Radio Astronomy din Bonn, Germania, sef al acestui studiu.

“Cercetatorii care studiaza formarea stelelor, asa cum sunt eu, au crescut cu ideea ca traim intr-o galaxie cu patru brate. Este extraordinar ca putem intari aceasta imagine”, concluzioneaza Profesor Hoare.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un accelerator urias de particule deasupra Pamantului

Cu toate ca centurile de radiatii Van Allen ale Pamantului au fost descoperite cu mai bine de 50 de ani...

Închide