Calatoria in timp – premize stiintifice

0

Posibilitatea calatoriei in timp a fascinat din totdeauna umanitatea. Ne este familiara tuturor ideea de masina a timpului de la H.G. Wells pana la scriitori de SF, in plus existand fizicieni care spun ca nu putem exclude calatoria in timp. Cu toate ca aceasta este de obicei asociata cu SF-ul, fizicienii stiu ca una dintre predictiile serioase ale ecuatiilor relativitatii generale ale lui Einstein este calatoria in timp. Un mod de a vizita trecutul sau viitorul este acela de a folosi gaurile de vierme ce servesc ca niste portaluri in timp , intre trecut, prezent si viitor.

Lumea, are patru dimensiuni, trei dintre ele sunt spatiul, timpul reprezentand-o pe cea de-a patra. Calatorul in timp din clasica nuvela a lui Wells, Masina Timpului, explica destul de simplu: „Nu exista nici o diferenta intre timp si cele trei dimensiuni ale spatiului cu exceptia faptului ca a noastra constiinta se misca de-a lungul sau”. Potrivit lui Stephen Hawking, „filmele in care gasim calatorii in timp, prezinta o masinarie imensa ce mananca foarte multa energie. Aceasta masina creaza o cale prin cea de-a patra dimensiune, un tunel prin timp. Un calator in timp, curajos si probabil inconstient, pregatit pentru cine stie ce, intra in tunelul timpului si iese cine stie unde”. Conceptul poate fi destul de fantezist si realitatea poate sa fie foarte diferita de acesta insa idea in sine nu este atat de nebuneasca.

Legile fizicii contin, de fapt, notiunea de calatorie in timp prin portaluri cunoscute ca gauri de vierme. Potrivit lui Stephen Hawking „gaurile de vierme sunt peste tot in jurul nostru doar ca sunt prea mici pentru a fi vazute. Ele apar in colturile si in crapaturile din spatiu si timp. Nimic nu este plan sau solid. Daca apropii destul de mult catre orice mult vei gasi gauri si riduri in el. Acesta este un principiu de baza in fizica si se aplica chiar si timpului. Chiar si ceva rotund precum o minge are mici incretituri, riduri si gauri”.

„O gaura de vierme este o calatorie cu metroul prin spatiu si timp. A fost Einstein cel care in 1935 a propus posibilitatea gaurilor de vierme iar acum descoperim ca ecuatiile lui Einstein sunt practic pline de gauri de vierme, catre viitor si catre trecut”, explica Dr. Michio Kaku. Ideea de gaura de vierme inseamna ca intri in ea din universul nostru si temporar parasesti continuumul spatiu-timp si te intorci inapoi in acest continuum si te intorci in alta locatie in spatiu si in timp, explica astro-fizicianul Charles Liu. Timpul este o dimensiune, dar este neuzuala in sensul ca noi ne putem misca doar in directia inainte, atata timp cat suntem in universul nostru.

Calatoria in viitor este posibila, insa cea inapoi in timp violeaza un numar mare de legi cunoscute ale fizicii.

Incercam sa gasim moduri de a calatori inapoi in timp, insa prin aceasta afectam o foarte importanta parte a universului nostru fizic numita cauzalitate. Daca vrem sa calatorim inapoi in timp trebuie sa gasim o metoda de a preveni violarea cauzalitatii spune Charles Liu. Poate ca daca ar exista o teorie a intregului, s-ar putea rezolva ecuatiile lui Einstein printr-o gaura de vierme si apoi vedea daca este chiar posibila calatoria in timp, spune Kaku. „Insa acest lucru necesita o tehnologie mult mai avansata decat orice putem noi crea astazi”, spune el. „Sa nu va asteptati ca un inventator tanar sa anunte maine in presa ca a inventat o masina a timpului in subsolul casei lui/ei”. Deocamdata singura parte sigura din calatoria in cele patru dimensiuni este ca pasim inainte in viitor cu fiecare moment ce trece. Asa ca pentru cei care spera sa vada pamantul peste un milion de ani, cercetatorii au vesti bune.

„Daca vreti sa stiti cum va fi pamantul peste un milion de ani, va voi spune cum sa faceti asta” spune Brian Greene, consultant pentru „Déjà Vu,” un film recent in care apare tema calatoriei in timp. „Construiti o naveta spatiala. Atingeti o viteza apropiata de viteza luminii pentru o lungime de timp pe care as putea-o calcula. Reveniti pe pamant si atunci cand veti face primul pas in afara navei voastre probabil ca veti avea un an in plus, in timp ce pamantul va fi imbatranit cu un milion de ani. Asa veti fi calatorit catre viitorul pamantului”

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Mistere antice – Harta lui Piri Reis

O harta straveche a fost descoperita cu ocazia renovarilor la un palat din Turcia. Copia hartii a adunat praf pentru...

Închide