Zen Buddhism – Buddhismul meditatiei – partea 1

1

Ideea populara a Zen-ului este ca un soi de Dadaism japonez, cu calugari kung fu. Singurul lucru negativ este ca ideea aceasta populara a fost prea mult romantata.

Raspunsul simplu la intrebarea Ce este Zen-ul? este ca acesta este o scoala a Buddhismului Mahayan, ce s-a nascut in China aproximativ acum 15 secole. In China este cunoscut sub numele de Buddhism „Ch’an”. Ch’an este traducerea in chineza a cuvantului sanskrit dhyana, care se refera la o minte absorbita in meditatie. „Zen” este traducerea japoneza a cuvantului Ch’an. In vietnam Zen se spune „Thien” si „Seon” in Coreea. In orice limba am incerca sa il denumim, il gasim in forma „Buddhismului meditatiei”.

Mai jos veti gasi cateva notiuni introductive in legatura cu Zen, insa trebuie mentionat ca ceea ce urmeaza este doar o incercare de strangere a unei maini. Articolul de fata presupune ca aveti cateva notiuni despre Buddhism.

O foarte scurta istorie a Zen-ului

Zen a inceput sa apara ca scoala distincta a Buddhismului Mahamayan atunci cand sfantul indian  (cca. 470-543) il preda discipolilor sai la . (Da, acesta este un loc real si da, exista o corelatie istorica intre kung fu si Zen). Chiar si astazi Bodhidharma este denumit Primul Patriarh al Zenului.

Invataturile lui Bodhidharma au pornit de la niste dezvoltari deja existente, in curs de evolutie, precum intersectia Taoismului filosofic cu Buddhismul. Taoismul a impactat profund inceputul Zen-ului, intr-o masura atat de mare incat ambele curente isi atribuie unele texte si apartenenta unor filosofi. Filosofiile de inceput Mahayene ale Madhyamika (cca. secolul 2 dC) si Yogacara (cca. secolul 3 dC) au avut un rol extrem de important in dezvoltarea Zen-ului

Sub conducerea celui de-al saselea Patrarh,  (638-713), Zen-ul a lepadat majoritatea mostenirilor indiene, devenind din ce in ce mai chinezesc, si mai mult Zen. Unii il considera pe Huineng si nu pe Bodhidharma ca fiind adevaratul tata al Zen-ului. Personalitatea si influenta acestuia sunt simtite pana in ziua de astazi in Zen. 

Perioada in care Huineng a condus miscarea se afla inceputul a ceea ce este cunoscut sub numele de Epoca de Aur a Zen-ului. Aceasta Epoca de Aur a inflorit atunci cand in China era la putere Dinastia Tang, intre 618-907. Maestrii acestei epoci inca ne vorbesc prin povestioare si koan-uri. 

In aceasta perioada, Zen-ul s-a organizat in cinci „case”, sau scoli. Doua dintre acestea, cunoscute in Japonia sub numele de Rinzai si Soto, inca exista si sunt diferite una fata de celalalta.

Zen-ul a ajuns in Vietnam foarte devreme, probabil in jurul secolului 7. O serie de invatatori au transmis mai tarziu Zen-ul in Coreea in timpul Epocii de Aur.  (1200-1253), nu a fost primul invatator Zen in Japonia, insa a fost primul care a creat un lineaj care se pastreaza pana astazi. Vestul a devenit interesat de Zen abia dupa Cel de-al doilea Razboi Mondial, acum Zen-ul fiind prezent si in America de Nord, Europa si peste tot in lume.

Cum se auto-defineste Zen-ul

Definitiile lui Bodhidharma:

O transmisie speciala in afara scripturilor;
Fara a depinde de cuvinte sau litere;
Indicand direct spre mintea omului;
Privind in natura proprie si atingand constiinta Buddhica.

Zen-ul mai este cateodata denumit „transmisia directa de la om la om a dharmei, in afara sutras-urilor”. De-a lungul istorie Zen, invatatorii si-au transmis mai departe realizarile dharmei catre studentii lor lucrand cu ei fata in fata. Acest fapt face ca lineajul invatatorilor esential. Un invatator adevarat Zen isi poate urmari lineajul invatatorilor pana la Bodhidharma, si mai departe pana catre Gautama Buddha, si chiar catre acei Buddha de dinaninte de cel prezentat in scripturi.

Desigur ca unele parti ale acestei harti a lineajului trebuie luata ca atare, crezuta. INsa daca exista ceva sacru in Zen, acest lucru este lineajul invatatorilor. Cu foarte mici exceptii, a te numi „Invatator Zen” fara sa fi primit o transmisie de un alt invatator este considerata o profanare a Zen-ului.

Pentru ca este vorba despre invatatori, trebuie sa mentionam si titlul de Maestru Zen. Fraza „Maestru Zen” este foarte rar intalnita in cadrul Zen-ului. Notiunea populara de Maestru Zen, in schimb, corespunde in cercurile exterioare Zen-ului, cu ceea ce este un Invatator Zen. Acest titlu, „Maestru Zen”, in japoneza „zenji” este oferit doar postum. In zen, cei care predau Zen-ul sunt numiti „Invatatori Zen”. Un profesor venerabil si respectat este numit „roshi”, ceea ce inseamn „batran”. Nu stiu cum stau lucrurile atunci cand invatatorul este o femeie, totusi. Oricum, daca dati peste cineva care se prezinta Maestru Zen, ar trebui sa aveti o doza de scepticism.

Definitia lui Bodhidharma mai spune si ca Zen-ul nu este o disciplina intelectuala pe care o puteti invata din carti. In schimb, ea este o practica a studiului mintii si a dezvaluirii naturii proprii. Practica principala este zazen-ul.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Procese cheie ale fotosintezei simulate la nivel cuantic

Prin realizarea unui sistem cuantic artificial, fizicieni de la Heidelberg University au reusit sa simuleze procesele cheie ale fotosintezei la nivel...

Închide