Realizând cele patru stadii pe calea către Nirvana

0

După cum și-a ghidat adepții de-a lungul celor 45 de ani în care a fost învățător, Buddha a diferențiat patru niveluri ale realizării, fiecare marcat de o experiență profundă și de inconfundabilă de lipsă de sine urmată de anumite schimbări în aparențe și comportament. Experiența în general se întâmplă în timpul meditațiilor intensive, atunci când atenția devine concentrată într-un singur punct, urmând unor studii extinse și înțelegere a adevărurilor de bază din Buddhism (în special cele trei mărci ale existenței: lipsa de sine, impermanența și insatisfacția).

Următoarea listă ilustrează cele patru stadii pe calea către Nirvana.

  • Cel care intră în flux: Prima privire directă în lipsa de sine este deseori cea mai puternică pentru că nu seamănă cu nimic din ceea ce ai experimentat până acum. Pentru un moment veșnic (care poate dura doar o clipă), nu există nimeni aici – adică nu există nicio urmă de sine separat nicăieri. O senzație de eliberare extraordinară, deseori acompaniată de extaz și bucurie urmează de obicei acestei experiențe: În fine, ai descoperit ceea ce căutai de atâta timp. În cele din urmă ai ”intrat în fluxul” realizării.
    Atunci când devii unul care intră în flux, nu mai poți crede vreodată că ești un sine separat care trăiește în interiorul capului tău și privește prin ochii tăi. Experiența ta elimină pentru totdeauna această iluzie. Când privești în interior nu poți descoperi un sine. În viața de zi cu zi, totuși, te poți simți ca un cineva separat și poți fi prins de lăcomie, furie, ignoranță și alte emoții sau modele comportamentale negative. Din fericire, stadiul acesta aduce o siguranță de nescuturat și dedicație pentru calea spiriryuală buddhistă, în așa fel încât să continui să îți aprofundezi și să îți rafinezi realizarea.
  • Cel care se întoarce o dată: După ce devii cel care intră în flux, practica ta include amintirea realizării ”non-sinelui” dar și observarea taentă a modurilor în care ești încă atașat și rezistența la viață, în modul în care se desfășoară. După un timp (de obicei ani întregi de practică dedicată) în care propria concentrare devine tot mai puternică, iar mintea devine și mai liniștită, ai o noua străfulgerare în non-sine. (Trebuie punctat faptul că a știi acest adevăr ca și concept sau din memorie este un lucru, iar experiența directă, dincolo de mintea conceptuală, este cu totul și cu totul altceva).

Această experiență (esențial la fel ca prima, însă mai puternică și mai clară) aduce cu sine o reducere a atașamentelor și a aversiunii, a suferinței care acompaniază aceste stări ale minții. De exemplu, iritarea ocazională și preferințele înlocuiesc ura și lăcomia, care nu se mai lipesc de cel care se întoarce o dată. Cineva care atinge acest stadiu mai are o singură renaștere înainte de a deveni complet iluminat – de unde și numele acestei categorii.

  • Cel care nu se mai întoarce niciodată: După experiența care semnalează intrarea în această etapă, cele mai rele obstacole precum ura, gelozia și ignoranța sunt eliberate, însă mai există un mic fragment de senzație de sine (un ”eu”) – și odată cu acesta, cea mai fragilă urmă de neliniște și insatisfacție tot mai rămâne. Experiența în sine este rareori acompaniată de emoții sau entuziasm, ci doar o recunoaștere clară a ceea ce a fost deja văzut de două ori înainte. Acești oameni par să fie extrem de mulțumiți, fără dorințe, însă cea mai subtilă preferință pentru pozitiv mai degrabă decât negativ, rămâne.
  • Arhat: În acest stadiu, cărarea se deschide către fructul ultim al Nirvanei – orice urmă reziduală a unui sine separat se șterge complet. Experiența, deseori acompaniată de un extaz inimaginabil, a fost comparată cu căderea într-un nor pufos și dispariția totală. În acest punct, circumstanțele vieții nu mai au nicio influență asupra ta; pozitivul și negativul nu mai crează nicio urmă de dorință sau insatisfacție. După cum a spus Buddha, tot ceea ce a fost nevoie să se facă, s-a făcut. Nu mai există nimic de realizat. Cărarea este completă, nicio renaștere ulterioară nu mai este necesară.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Niciun comentariu

  1. Am simțit nirvana, iar sentimentul nu este cel menționat mai sus. Nirvana este sentimentul de a fi nimicul care, surpriză, EXISTĂ!!! și care simte că a creat întreg universul. Așa cum am menționat mai sus, prima surpriză este că nimicul există. Puțin suspect faptul că noi am fost educați că nimicul nu există.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Centrii de fortă iluminaţi

Există pe internet o grămadă, deja, de documentare spirituale, multe dintre ele atacând probleme esențiale cu care ne confruntăm la...

Închide