O practica Bodhicitta

0

Pema Chödrön ofera o metoda de a genera compasiune pentru toate fiintele umane.

Cel mai bun mod de a incepe aceasta practica este sa va ganditi la o persoana a carei suferinta o simtiti cel mai puternic si a carei fericire este foarte importanta pentru voi. Ar putea fi cineva pe care l-ati cunoscut sau cineva pe care l-ati vazut pe strada sau despre care ati citit despre in ziar. Gandul indreptat catre anumiti oameni trezeste in mod natural si usor bodhicitta in noi:  ne pasa de ei si nu vrem sa sufere. Ganditi-va la o asemenea persoana si, fie ca simtiti iubire, recunostinta sau compasiune pentru ei, spuneti „Fie ca ei sa fie eliberati de suferinta si de radacinile suferintei; fie ca ei sa se bucure de fericire si de radacinile fericirii.”

Exista doua aspecte ale lucrului cu bodhicitta, amandoua la fel de importante: unul dintre ele este conectarea cu fluxul bodhicitta iar celalalt este sa fim constienti de locurile unde acest flux este blocat. Deci puteti sa faceti aceasta practica nu numai gandindu-va la oamenii la care tineti ci si vizualizand oamenii care nu va plac. Este important sa ai o atitudine echilibrata, plina de compasiune fata de orice experienta am avea.

Ganditi-va acum la o zona a lumii in care sunt probleme mari  – o zona unde stiti ca oamenii si animalele sunt in mari suferinte. Atunci cand v-ati ales locul, ganditi-va la barbatii de acolo si spuneti: „Fie ca ei sa fie eliberati de suferinta si de radacinile suferintei; fie ca ei sa se bucure de fericire si de radacinile fericirii.” Oferiti-va destul timp pentru acest lucru. Poate dura cateva minute. Apoi ganditi-va la femeile de acolo si doriti-va sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii. Apoi ganditi-va la toti copiii din acel loc si doriti-va sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii. In final ganditi-va la toate animalele din acel loc – mamifere, pasari, pesti, insecte si toate celelalte animale – si doriti-va sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii. 

Imaginati-va apoi toti barbatii din lume care mor de foame in acest moment si doriti-va sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii. Apoi imaginati-va toate femeile din lume care mor de foame si doriti-va va fiecare dintre ele – ce mor de foame in toata lumea chiar in acest moment – sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii. Imaginati-va toti copiii care mor de foame in acest moment peste tot pe glob si doriti-va sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii. Apoi imaginati-va toate animalele planetei care mor de foame chiar in acest moment si doriti-va ca fiecare dintre ele sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii.

Apoi aduceti-va in minte toti barbatii de pe planeta – fie ca ii respectati, sunteti neutri fata de ei sau ii considerati oameni rai – si doriti-va sa se elibereze de suferinta si de radacinile suferintei ca sa se poata bucura de fericire si de radacinile fericirii. Asta pentru ca daca toti barbatii acestei planete ar putea sa se eliberezwe de radacinile suferintei si sa se poata bucura de radacinile bucuriei – daca s-ar putea elibera de toate cauzele ego-cetrismului ce cauzeaza atata suferinta – atunci lumea ar fi in pace. Faceti acelasi lucru cu toate femeile pamantului – fie ca le respectati, nu le placeti deloc sau sunteti neutri in legatura cu ele. Doriti-va ca ele sa se elibereze de toata suferinta. Daca toate femeile de pe pamant ar putea sa fie libere de radacinile suferintei si s-ar putea bucura de radacinile bucuriei, in lume ar fi pace. Acum faceti acelasi lucru cu toti copiii lumi – fie ca ii placeti, nu ii placeti sau sunteti neutri in legatura cu ei. Doriti-va sa fie liberi de toata suferinta. Asta pentru ca daca toti copiii de pe pamant s-ar elibera de radacinile suferintei si s-ar bucura de radacinile bucuriei, lumea ar fi in pace. In final, faceti acelasi lucru cu toate animalele de pe pamant – fie ca va place de ele, nu va place sau sunteti neutri in legatura cu ele – si doriti-va ca ele sa se elibereze de toata suferinta. Daca toate animalele de pe pamant ar fi libere de radacinile suferintei si s-ar bucura de radacinile bucuriei atunci in lume ar fi pace.

Cateodata, atunci cand facem acest tip de practica bodhicita, atingem oameni care instantaneu trezesc sentimente calde in noi. Alteori, totusi, ne simtim amortiti. Si apoi exista momente in care intram in contact cu duritatea inimii noastre. Observatrea este foarte buna, pentru ca ne arata cand suntem deschisi  si cand suntem inchisi. Ar trebui sa observam toate aceste lucruri cu compasiune si plini de iubire in legatura cu noi insine, pentru ca cu cat putem sa simtim mai multa tandrete catre noi insine, cu atat mai usor va curge catre ceilalti.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Vrei sa ridici un zid? Iata ce poti face!

Un zid de piatra ca accent poate face o camera sa arate cu adevarat fermecator - daca este executat corect....

Închide