Bisericile sculptate în stâncă din Lalibela

0

Există 11 biserici medievale monolitice în Lalibela, unul dintre cele mai sfinte orașe din Etiopia, ffind întrecut numai de Axum.

Construcția bisericilor este bănuită a fi undeva între 1150 și 1170, în epoca conducerii regelui Lalibela, unul dintre cei mai faimoși conducători ai Dinastiei Zagwe din Etiopia. De fapt, vechiul oraș Roha, a fost numit după însuși regele Lalibela, după moartea acestuia.

Aceste structuri cu adevărat uimitoare – indubitabil o operă de artă în istoria arhitecturii sculptate în stâncă, sunt localizate la aproximativ 800 km. nord de Addis Abeba și la jumătatea înălțimii Munților Roha.

Dar cum a construit Lalibela aceste biserici? Multe teorii și legende propun răspunsuri diferite și desigur că există și câteva legende:

Potrivit unei legende etiopiene, Dumnezeu i-a dat instrucțiuni lui Lalibela să construiască bisericile unice; structurile au fost realizate cu ajutorul îngerilor. Regele Lalibela, care a fost otrăvit de către fratele său și care a picat într-o comă de trei zile, a fost dus în Ceruri și i s-a dat o viziune a unui oraș sculptat în stâncă. După ce Lalibela și-a revenit din comă și a fost încoronat ca rege, el  a strâns maiștrii localnici și a început să construiască bisericile, într-un mod pe care lumea nu l-a mai văzut până atunci.

O altă legendă spune că regele a plecat în exil în Ierusalim și a jurat că atunci când se va întoarce va crea Noul Ierusalim. În tot acest timp, cuceririle musulmane au oprit pelerinajele creștine către Țara sfântă, transformându-le în ceva deseori periculos și chiar mortal.

Biserca Sfântul Gheorghe (sau biserica lui Bete Geiorgis). Există unele caracteristici uimitoare pe acoperiș, sub forma a cinci cruci așezate una în interiorul celeilalte, din ce în ce mai mari.

Potrivit preoților locali, se spune că atunci când regele Lalibela era gata, o coloană de lumină a coborât din cer, arătându-i locul unde să construiască prima biserică.

Unii înțelepți au estimat că ar fi fost nevoie de nu mai puțin de 40.000 de oameni pentru a construi bisericile; legende locale spun că oamenii lucrau în timpul zilei, iar ființele celeste preluau munca noaptea, dublând eforturile părții omenești, permițând construirea bisericilor cu o viteză uimitoare.

Designul celor 11 biserici ”medievale” este cu adevărat unic. Fiecare biserică dintre cele 11 sculptate în stâncă are încă tabotul original din timpul lui Lalibela. Un tabot este un element important de venerație al Bisericii ortodoxe etiopiene: este o replică a Chivotului legământului descris în Biblie.

Pe acoperișul faimoasei biserici Sf. Gheorghe există niște caracteristici uimitoare, sub forma unor cruci incluse una în cealaltă.

O altă realizare arhitecturală este sistemul de scurgeri inclus. În timpul sezonului ploios, apa nu se stă pe clădire ci este canalizată printr-un sistem de mici canale și deschideri.

Unele dintre ele suntcomplet ascunse în șanțuri adânci, iar altele sunt la vedere. Un labirint uimitor de tuneluri și pasaje înguste le conectează pe toate într-un sistem unitar.

Bete Amanuel – Maeștri pietrari care le-au construit, nu au folosit tehnici tradiționale. Ei au tăiat clădirea dintr-o singură bucată de granit de la nivelul solului, sculptând sub pământ, ferestre, planșee, catacombe și alte zone ale clădirii.

Cu toate acestea, ele sunt diferite una față de cealaltă – atât ca dimensiuni cât și ca formă. Ce știm despre maeștri pietrari medievali ale căror măiestrie a produs aceste structuri? Ce unelte au fost folosite pentru a le construi?

Acest miracol arhitectural nu ar fi putut fi executat pe durata vieții unui singur rege, folosind doar unelte preistorice de mână. Cine a construit uimitoarele biserici din Lalibela și cum rămâne încă un mister total.

Una dintre teorii propune ca structurile să fi fost produse strict de civilizația etiopiană, însă cine a produs desenele rămâne un mister.

Până în momentul de față, bisericile din Lalibela continuă să uimească atât istoricii cât și arheologii.

sursa: http://www.ancientpages.com/2018/08/22/rock-hewn-ancient-churches-of-lalibela/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un fluid cu ”masă negativă” ce unifică materia neagră și energia neagră

Una dintre cele mai mari întrebări ale fizicii moderne a primit răspuns din partea unor cercetători de la the University of...

Închide