Baterii care țin o eternitate

0

Inventatorii glumesc în legătură cu construirea unei ”capcane de șoareci mai bune”, însă, în ziua de azi ceea ce toată lumea dorește este o baterie mai bună. Cercetători de la Universitatea din California, Irvine au descoperit ceva ce ar putea conduce exact la așa ceva. Folosind aur și câteva materiale noi, echipa a construit o baterie cu nano-fire ce își menține performanța chiar și după sute de mii de cicluri de încărcare. Comparativ cu tehnologia actual litium-ion, aceasta ar putea fi viitorul stocării energiei fără limită – și totul a fost descoperit printr-un accident.

Bateriile reîncărcabile tip litiu ion își pierd performanța în timp, după ce au fost încărcate și reîncărcate de sute de ori. De aceea bateria unui telefon nou nouț va ține toată ziua, însă, după un an, vei fi norocos dacă la sfârșitul zilei nu ești în zona de limită de baterie. Materialul bateriei construite din nano-fire dezvoltat la UCI a susținut un test de trei luni de zile și l-a trecut cu brio. Comparativ cu cele 5.000 – 7.000 de încărcări ale unei baterii litiu ion înainte de a-și epuiza capacitatea, bateria nouă a fost încărcată de 200.000 de ori în trei luni și nu a arătat nicio pierdere a capacității de putere.

Mai mult decât atât, această baterie uimitoare a trecut testul fără nicio distrugere a nanofirelor. Inginerii au dorit de mult timp să încorporeze tehnologia nanoforelor în baterii, însă natura fragilă a firelor a făcut acest lucru imposibil. Echipa de la UCI a creat un electrod nanofir protejat folosind un miez subțire de aur, înconjurat de straturi de dioxid de mangan și un gel electrolitic asemănător plexiglasului. Decanul de vârsată al echipei, șef al catedrei de chimie la UCI, Reginald Penner spune că inovație este ”nebunească”, comparativ cu performanța bateriilor actuale de tip litiu-ion.

Conducătorul studiului, candidat la doctorat la UCI, Mya Le Thai a condus testele și a remarcat cât de flexibil și puternică este combinația nouă de materiale. ”Electrodul îmbrăcat își menține forma mult mia bine, fiind o opțiune mult mai bună”, a declarat Thai. ”Acest studiu demonstrează că o baterie bazată electrozi construiți din nanofire poate avea o durată de viață extrem de lungă și că putem face acest tip de baterie o realitate”.

Cercetătorii căutau un mod prin care să îmbunătățescă bateriile în materie de capacitate și au dat peste un accident. ”Mya se juca și a început să îmbrace acest material cu un strat subțire de gel și a început să îl răsucească”, spune Penner. ”Ea a descoperit că prin introducerea gelului, bateria putea fi folosită de sute de mii de ori fără să își piardă capacitatea”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Lumi întregi pe degetul tău

Modelate din lemn, rășină și ceară de albine, bijutierul canadian  crează mici lumi ce pot sta chiar pe degetul tău. Aceste...

Închide