Avem o noua particula necunoscuta :)

0

Fizicienii de la Cern nu au putut inca sa confirme existenta eluzivei „Particule a lui Dumnezeu”, insa au facut o alta descoperire extrem de interesanta. Cercetatorii au anuntat ca Large Hadron Collider, deseori denumita masinaria Big Bang, a detectat o particula necunoscuta compusa din trei quarci. Astfel, se poate ca LHC sa fi detectat un nou tip de barion. Acesta, cunoscut sub numele de barionul Xi_b^* confirma presupunerile fundamentale ale fizicii legate de conexiunile dintre quarci. In fizica particulelor, familia barionilor se refera la particule ce sunt formate din trei quarci. Quarcii formeza un grup de sase particule ce difera ca masa si incarcatura. Cei mai usori dintre acestia, asa numitii quarci „de sus” si „de jos” formeaza doua componente atomice, si anume protonii si neutronii. Toti barionii ce sunt compusi din cei trei quarci usori ( „de sus”, „de jos” si „ciudati”) sunt cunoscuti, insa numai foarte putini barioni cu quarci grei au fost observati. Ei pot fi generati numai in acceleratoare artificiale de particule pentru ca sunt foarte grei si instabili.

Cercetatorii de la CERN au descoperit o particula necunoscuta pana acum.

In cadrul coliziunilor cu protoni din LHC de la CERN, fizicienii Claude Amsler, Vincenzo Chiochia si Ernest Aguiló de la University of Zurich’s Physics Institute au reusit sa detecteze un barion cu un quarc usor si doi grei. Particula Xi_b^* este compusa dintr-un quarc „de sus,” un quarc  „ciudat” si un quarc „de jos” (usb), si care este neutru din punct de vedere electric si are o rotatie de 3/2 (1.5). Masa sa este comparabila cu cea a atomului de litiu. Noua descoperire inseamna ca doi din trei barioni prezisi in compozitiile usb de catre teorii, au fost observati.

Calculele se bazeaza pe datele provenite din coliziunile proton – proton la o energie de sapte Tera electron-volti (TeV), colectate de catre detectorul CMS intre aprilie si noiembrie 2011. Un numar total de 21 de descompuneri de barioni Xi_b^* au fost descoperite – statistic suficient pentru a elimina o fluctuatie statistica. Descoperirea noii particule confirma  teoria prin care quarcii se leaga si in consecinta ne ajuta sa intelegem interactiunile puternice, una dintre fortele de baza din fizica, ce determina structura materiei.

sursa:

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
In interiorul mintii visatorilor lucizi

Ati experimentat vreodata sa stiti ca visati chiar daca sunteti adormiti? Aceasta este o stare hibrida, intre a fi treaz...

Închide