Astronomii au creat primul Univers virtual realist

0

Astronomii au creat primul Univers virtual realist, folosind o simulare computerizata numita „Illustris”. Aceasta contine 13 miliarde de ani de evolutie cosmica intr-un cub de 350 milioane de ani lumina cu o rezolutie nemaintalnita pana acum.

Imagine: Echipa Illustris 
Acest stop cadru din simularea Illustris este centrata pe cel mai masiv roi de galaxii care exista azi. Filamentele albastru – violet arata locatia materiei negre, care atrage gravitational materia normala si ajuta galaxiile si roiurile de galaxii sa stea „impreuna”. Bulele de rosu, orange si alb arata zonele unde exista ejectii si explozii de gaze de la supernove sau jeturi din niste gauri negre supermasive.

„Pana acum, nicio alta simulare nu a reusit sa reproduca universul, atat la scara mare cat si mica in mod simultan”, spune conducatorul studiului Mark Vogelsberger (MIT/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), care a lucrat in colaborare cu cercetatori de la diverse institute, inclusiv Heidelberg Institute for Theoretical Studies in Germany. Rezultatele au fost publicate in editia din 8 mai a revistei Nature.

Incercarile anterioare de a simula Universul au fost impiedicate de lipsa puterii de procesare si de complexitatea fizicii existente sub imagine. Ca rezultat, aceste programe ori creau o imagine cu o rezolutie limitata sau erau fortate sa se concentreze pe o mica portiune din Univers. Simularile anterioare aveau probleme in a modela raspunsurile complexe in cazul formarii stelelor, a exploziilor supernovelor si a gaurilor negre supermasive.

Illustris are in spate un program computerizat sofisticat pentru a recrea evolutia Universului cu o extraordinara rezolutie. Ea include atat materia normala cat si cea neagra, folosind o rezolutie de 12 milioane de pixeli 3D, sau elemente de rezolutie. Echipa si-a dedicat 5 ani pentru a dezvolta softul Illustris. Calculele propriu-zise au durat 3 luni de „rulare”, folosind un total de 8.000 de procesoare ce ruleaza in paralel. Daca ar fi folosit un computer personal obisnuit, calculele ar fi durat mai mult de 2.000 de ani.

Simularea computerizata a inceput la aproximativ 12 milioane de ani dupa Big Bang. Cand a ajuns in prezent, astronomii au numarat mai mult de 41.000 de galaxii in cubul de spatiu simulat. Ceea ce este important este ca Illustris a obtinut o imagine realista formata dintr-un amestec de galaxii spiralate de tipul Caii Lactee si de galaxii de forma eliptica. El a recreat si structurile la scara foarte mare precum roiurile de galaxii si bulele sau vidurile spatiului cosmic. La scara mica, el a recreat in mod fidel chimia individuala a galaxiilor.

Deoarece lumina calatoreste cu o viteza fixa, cu cat astronomii au privit mai departe, cu atat mai departe au privit in timp. O galaxie aflata la un milion de ani lumina distanta este observata asa cum ea era acum un milion de ani in urma. Telescoape precum Hubble ne pot oferi imagini ale Universului timpuriu, privind la distante foarte mari. Totusi, astronomii nu il pot folosi pe Hubble pentru a urmari evolutia unei singure galaxi de-a lungul timpului.

„Illustris este ca o masina a timpului. Putem sa mergem inapoi si inainte in timp. Putem opri simularea si apropia imaginea pe o singura galaxie sau roi de galaxii pentru a vedea ce se intampla acolo”, spune co-autor al studiului Shy Genel de la CfA.

sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140507142849.htm

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un scop in viata va poate face sa traiti mai mult

A avea un scop in viata va poate face sa traiti mai  mult, indiferent de varsta, conform unui nou studiu. Cercetarea...

Închide